Ekonomi Hattı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi Hattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2010 23:56

Haberin Devamı

Sera ısıtma projesiMehmet YENEN, (DHA)

KÜTAHYA’nın Gediz İlçesi’ne bağlı Gölcük Köyü’nde Nurettin Erdoğan tarafından 15 dönüm arazi üzerinde gerçekleştirilen biogaz ve toprak kaynaklı ısı pompası sistemiyle seracılık ilgi gördü. Biogaz ve metan gazlar üzerinde yaptığı araştırmalara ilave olarak toprak kaynaklı ısı pompası sistemlerinden enerji elde etmeyi başaran çiftçi Erdoğan, projesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan 37 bin 500 TL destek kredisi aldı.İhtiyacımız varErdoğan, “Toprak tabanına spiral şeklinde döşenen 1500 metrelik termofileke özel ısıtma borularında oluşan sıcak havayı ısı pompası ile 1000 metrekare kapalı alanda kurduğumuz seraya veriyoruz. Ancak, halen biyogaz için 2 gaz tankı, 1 mikser, 1 kompresör gibi araç gerece ihtiyacım var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sofralık üzüm ihracatı arttıM. Hakkı ÖZBAYIR,(DHA)TÜRKİYE’nin üzüm ambarı Manisa’dan yapılan sofralık üzüm ihracatı, geçen yılın eş dönemine oranla yüzde 50 artarak 66 bin tona ulaştı. Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, yeni pazarlar bulunmasının, üretici arasındaki rekabeti daha da artıracağını belirterek, “İhracat yaptığımız ülkelerin başında rusya, Bulgaristan, Ukrayna, Almanya ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri geliyor.Artık marka oldukManisa üzümü gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında artık bir marka oldu. İhracattaki artışta gıda güvenliği şartlarını taşıyan, kalitesiyle pazar sorunu olmayan ürünler yetiştiren, ilaçlama ile hasat arasında geçen süreye dikkat eden üreticilerimizin çabası büyük” dedi.

Meyve ve sebzede fiyatlar artıyorTarladaki ürünlerin azalması  sonucu sebze ve meyve fiyatları Ağustos ayına göre artmaya başladı.   Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) yetkilileri, fiyat artışlarının ürünlerin  azalmasından kaynaklandığını belirterek“Sebze ve meyve üretimi tarlalarda artık mevsime bağlı olarak azalmaya  başladı. Yaz aylarının mevsim normallerinden daha sıcak geçmesi üretimi olumsuz  etkiledi. Karpuz, salatalık ve diğer bazı ürünler tarlada kavrulunca fiyatlar  arttı ” diye konuştu.

Haberin Devamı

Parmaksızlar’da Toyota rekoruAYDIN’da 2004 yılından bu yana faaliyet gösteren Toyota Plaza Parmaksızlar, geçtiğimiz ay 81 adet araçla kendi satış rekorunu kırdı. Genel Müdür Simay Parmaksız, dünyada kabul görmüş markayı Parmaksızlar güvencesinde sunduklarını belirterek, avantajlı ödeme seçeneklerini sunan ‘Toyota finans’ projesinin satışlara büyük etkisiolduğunu söyledi. Parmaksız, “Toyota finans seçenekleri arasında 60 aya kadar sabit yüzde 0.79 faiz ile dosya masrafı ödemeden kredi kullanma, kişiye özel balon kredi ve 4 ay ertelemeli kredi bulunuyor” diye konuştu.

Kale şirketleri yüzde 30 büyüdüÇANAKKALE Seramik, Kalebodur ve Kalekim gibi yapı sektörünün öncü markalarını bünyesinde barındıran Kale Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, krizi fırsata çevirmeyi başardıklarını belirterek, “Kriz yılında yüzde 30 büyüdük” dedi. Bu süreci çalışanları, bayileri ve tedarikçilerinden oluşan uzun vadeli iş ortakları ile dayanışma sayesinde atlattıklarını ve büyük darbeler alan sektörde yara almadan çıkan şirket olduklarını kaydeden Okyay, “2010’da yapacağımız yatırımların toplamı ise 27 milyon dolara ulaşacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Karşılıksız çek sayısı azaldıMerkez Bankası tarafından bankalara duyurulan  toplam karşılıksız çek sayısı bu yılın 8 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre  yüzde 53,2 azalarak 638 bin 841’e geriledi.  Merkez Bankası verilerine göre, karşılıksız çek sayısı 2009 yılı 8 ayında  1 milyon 366 bin 2 adet idi. İşte oran Bankalarca Merkez Bankası’na yapılan bildirimlere göre, Merkez Bankası  tarafından duyurusu yapılan, karşılıksız kaldıktan sonra ödemiş çek sayısı bu  yılın 8 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 42,6 azalarak 441 bin  906’ya indi. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 770 bin 615’ti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!