Ege'den 1 Mayıs manzaraları

Güncelleme Tarihi:

Egeden 1 Mayıs manzaraları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2015 01:11

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Ege Bölgesi’nde coşkuyla kutlandı.

Haberin Devamı

Sendikalarla sivil toplum örgütlerinin düzenlediği kutlamalara siyasi partiler de destek verdi. Tam bir ‘İşçi Bayramı’ gibi kutlanan 1 Mayıs’ta meydanlar renkli görüntülere sahne oldu. Genelde belediye başkanları, milletvekili ve adaylar da işçilerin kutlamasına katıldı. Yoğun güvenlik önlemleri alınan kutlamalarda türküler söylendi, halaylar çekildi, şiirler okundu.

İzmir'de’de, 1 Mayıs kutlamaları coşkulu başladı. Kutlamaya katılanlar gruplar, renkli görüntüler oluşturdu. Slogan atıp başta işçi marşları olmak üzere çeşitli parçaları seslendiren kortejler halinde Gündoğdu Meydanı’na ulaştı. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı kutlamaların en önemli konuğu Soma’da can veren 301 madencinin eşleri oldu. Gündoğdu Meydanı’ndaki kutlama öncesinde geçen yıl olduğu gibi Türk İş ve DİSK’e bağlı çalışanlar ile çeşitli siyasi partilere üye gruplar, Basmane Meydanı’ndaki toplama noktasında birleşti. KESK’e bağlı sendika üyeleri de, Konak Meydanı eski Sümerbank binası önünde toplandı. Daha sonra da saat 11.30 gibi Türk İş’e bağlı sendika üyeleri yürüyüşe geçti.

Haberin Devamı

Egeden 1 Mayıs manzaraları

Türk İş korteji, Montrö ve Lozan Meydanı’ndan geçip Vasıf Çınar Bulvarı üzerinden kordona ulaştı. Gündoğdu Meydanı’na da yine ilk giren Türk İş korteji, 1 Mayıs İşçi Marşı ve şarkılarını söyledi. DİSK ve aralarında siyasi parti ile STK’ların da bulunduğu diğer katılan grupların kortejleri de, Fevzi Paşa Bulvarı üzerinden Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı. DİSK korteji burada Konak Meydanı’ndan gelen KESK’e bağlı sendikaların üyeleriyle birleştikten sonra ise, Gündoğdu Meydanı’na girdi. Arama noktasındaki bazı polislerin de bu sırada gelenlere "Hoş geldiniz" şeklinde hitap ettiği gözlendi.

Egeden 1 Mayıs manzaraları

HDP’NİN GİRİŞİ SIRASINDA ÜST ARAMA GERGİNLİĞİ

Demokratik Haklar Federasyonu ile HDP’nin korteji alana girdiği sırada ise, polislerle üst arama gerginliği yaşandı. Bunun üzerine çevik kuvvet ekipleri kalkanlarla girişi kapattı. Partililerden bazıları da polislere doğru su şişesi attı. Ancak kısa süren gerginlik, partili yöneticilerin araya girmesiyle sona erdi. Partililer daha sonra arama noktasından geçip alana girdi.

Haberin Devamı

Egeden 1 Mayıs manzaraları

Bu sırada bazı katılımcıların elinde bulunan ’YPG’ bayrakları da polislerce alındı. Ancak partililer bu bayrakları daha sonra tekrar alıp alana döndü. Atılan su şişesi isabet eden bir polisin başı kanadı. Yaşanan bu gerginlikten başka polis ile katılımcılar arasında, hiçbir olumsuzluğun yaşanmadığı öğrenildi. Katılımcıların alana girişlerinin tamamlanmasıyla, 1 Mayıs kutlamaları da, Gündoğdu Meydanı’nda coşkuyla başladı. Slogan atan gruplar, sahnede söylenen şarkılara eşlik etti. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı kutlamalar, Gündoğdu Meydanı’nda devam etti.

SOMALI AİLELER DE GELDİ

İzmir’deki 1 Mayıs kutlamalarının en önemli konukları ise, Soma’da can veren 301 işçinin aileleri oldu. İşçi aileleri, ’Soma’yı unutmadık, Unutturmayacağız. Sorumlulardan hesap soracağız’ yazılı pankart taşıdı. Ailelerin üzerinde, yargılama sırasında giydikleri, önlerinde hayatını kaybeden işçilerin fotoğraflarının yanı sıra ’301’ ve ’Burda’ yazılı, arkasında ise, ’unutma unutturma’ yazılı tişörtlerin bulunduğu gözlendi.

Haberin Devamı

Egeden 1 Mayıs manzaraları

BELEDİYE BAŞKANI İŞÇİLERİYLE YÜRÜDÜ

Çeşitli partilerden aday olan milletvekilleri farklı gruplarla yürüdü. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, DİSK’e bağlı üyelerle yürüdü. Konak Belediye Başkanı CHP’li Sema Pekdaş DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası’na bağlı alışan kadın belediye işçileriyle yürüdü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu ve belediye bürokratları ile birlikte Gündoğdu Meydanı’na gelerek kutlamalara katıldı. Kocaoğlu isteyenlerle fotoğraf çektirdi. HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü de yine, partisinin kortejiyle alana girdi.

Haberin Devamı

5 BİN POLİS ÖNLEM ALDI

Kutlama öncesinde bomba uzmanı polisler ile bomba eğitimi alan köpekler, Gündoğdu Meydanı’nda arama yaptı. Yine meydanın çevresinde ve kortejlerin yürüyüş güzergahında, 5 bin polis görev aldı. Ancak kutlamaya katılanlar ile resmi giyimli polisler sadece arama noktalarında bir araya geldi. Gerginliklerin önüne geçebilmek için polis, grupları uzaktan izlemeyi tercih etti. Sadece sivil polisler, kortejlere yakın olarak yürüdü. Bunun yanı sıra, olası olaylara müdahale için de çevik kuvvet polisleriyle TOMA’lar ise, kutlamalar yakın ancak görülmeyen yerlere konuşlandırıldı. Bunun yanı sıra alanda, polis yerden 3G ile havadan ise helikopterden alınan görüntüler canlı yayında, valilik binasında vali yardımcısı başkanlığında oluşturulan kriz masasına anında iletildi. 1 Mayıs kutlamaları da, güvenlik yönünden buradan yönetildi. Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı’na bağlı ekipler de, denizde önlemler aldı. Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya’nın da makamındaki merkezde yine görüntüleri yardımcılarıyla izleyip, talimatlarını bunlara göre verdiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Biga’da 1 Mayıs kutlandı

Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, (DHA)

ÇANAKKALE’nin Biga İlçesi’ndeki Belediye Meydanı’nda Türk-İş Çanakkale İl Temsilciliği ve Türk Metal Sendikası Biga Şubesi tarafından 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlamaları düzenlendi.

Biga Belediye Meydanı’ndaki 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlamalarına AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, CHP’li Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, CHP Milletvekili adayları Muharrem Erkek ve Bülent Öz, MHP Milletvekili adayı Enver Koç ve farklı sendikalardan yüzlerce üye katıldı. Türk-İş Çanakkale İl Temsilciği ve Türk Metal Sendikası Biga Şubesi tarafından düzenlenen kutlamalar kapsamında mehter takımı marşlar seslendirdi. Kafkas oyunları gösterisi ile devam eden etkinlikte, meydanda toplanan işçiler 1 Mayıs’ı kutladı.

Egeden 1 Mayıs manzaraları

Türk-İş Çanakkale İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Biga Şube Başkanı Osman Akkurt yaptığı konuşmada, "Biz emekçiler sendika yolunda büyük bedeller ödedik. Hatta bugün, bu meydanlarda omuz omuza olmanın da bedelini ödedik. Birlikteliğimizi kaybettikçe, haklarımızı da kaybediyoruz. Emeğin mücadelesi kutsaldır. Çünkü hak aramak kutsal bir mücadeledir. Biz yaşamın her alanında adil paylaşım istiyoruz. Gelir adil paylaşılmalı. Hukuk adil paylaşılmalı, külfet de, nimet de adil paylaşılmalıdır. Biz emekçiler olarak bu mücadeleden ve bu yoldan asla dönmeyeceğiz. ’Grev hakkı olmayan bir sendika ve sendikasız çalışan kalmasın’ diyen gerçek anlamda toplu sözleşme isteyen haykırışın kendisi sizsiniz. İşinize, iş yerinize dil uzatanların, kumpas kuranların oyunlarını boşa çıkaracak olan da sizsiniz. 1 Mayıs’ta bu alanlardan bir kez daha haykırıyoruz: Ey siyasiler bugün bu meydanlarda emeğin ve emekçinin sesine kulak verin. Bu sese kulak vermezseniz, 7 Haziran seçimlerinde nasıl bir ülkede yaşamak istediğimizi anlayacaksınız. Türkiye Cumhuriyeti devleti bütün kurumlarıyla hukuk devleti olmalı, basın, düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki bütün kısıtlamalar kaldırılmalıdır" dedi.

"BU MEYDAN ÖRNEK OLSUN"

CHP’li Biga Belediye Başkanı İsmail Işık da meydandaki işçilerin 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı kutladı. Başkan Işık, "Geçen yıl hükümet meydanında bugünün bir provasını yapmıştık. Bugün ise bu meydan bütün Türkiye’ye örnek ve ibret olsun. İnşallah önümüzdeki meydanların işçiye ve emekçiye açılması dilekleriyle 1 Mayıs’ı kutluyorum" dedi.

Son olarak meydandaki işçiler davul zurna eşliğinde halay çekip, oynadı. İşçilere Belediye Başkanı İsmail Işık, Sendika Başkanı Osman Akkurt ve milletvekili adayları da eşlik etti. İşçi bayramı pilav ikramı ile son buldu.

Manisa’daki kutlamada işçiler yürüdü

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR- Ersan ERDOĞAN/MANİSA, (DHA)

MANİSA’da binlerce işçi, pankartlar taşıyıp sloganlar atarak kortej eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Çocuklarını yanına alıp bebek arabasıyla yürüyüşe katılanlar işçiler dikkat çekti. Üst aramasıyla alana alınan işçiler, şiirlerle bayramlarını kutladı.

Öğretmen Evi önünde toplanan işçiler, kortej eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Yaklaşık 2 bin 500 kişilik korteje; KESK’e bağlı sendikalar, CHP, HDP, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Emek Partisi, Devrimci Gençlik Birliği, Emek Demokrasi ve Barış Platformu, Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri, TÜRK- İŞ’e bağlı Petrol-İş Sendikası Manisa Şubesi üyeleri de destek verdi. Mevcut CHP’li Milletvekili ve 25’inci dönem milletvekili adayı Özgür Özel ile diğer CHP’li adaylar Mazlum Nurlu, Tur Yıldız Biçer, Mustafa Başgülşen ve Sabri Temel de yürüyüşe katıldı.

Egeden 1 Mayıs manzaraları

Ellerinde çeşitli pankart ve sloganlar eşliğinde yürüyen işçiler, zaman zaman asfalta oturup Taksim’deki gösterilere destek verdi. Polisin, yürüyüşte yoğun güvenlik önlemi aldığı görüldü. Çocuklarını yanına alıp bebek arabasıyla yürüyüşe katılanlar işçiler de göze çarptı. Yürüyüş güzergahı üzerinde görülen iskele üzerinde çalışan bir inşaat işçisi, ilgi odağı oldu. Cumhuriyet Meydanı’na gelindiğinde grup, alana üst aramasından geçirildikten sonra alındı. Kutlamalar okunan şiirlerle sürdü. Bu sırada söz alan maden işçisi Sami Yavuz, 301 madencinin öldüğü ocakta 10 yıl çalıştığını söyledi. Kazanın olabileceğini yetkililere bildirmesine rağmen hiçbir önlem alınmadığını belirten Yavuz, 21 arkadaşıyla beraber fişlendiğini ve hiçbir madene alınmadıklarını kaydetti. 1 Mayıs’ı kutlayan işçiler, etkinlik sonrası alandan sessizce dağıldı.

Denizli CHP’den işçilere simitli kutlama

Osman Nuri BOYACI / DENİZLİ, (DHA)

CHP Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için üyeleriyle birlikte çalışanlara simit dağıtıp bayramlarını kutladı.

Egeden 1 Mayıs manzaraları

Kentte 1 Mayıs İşçi Bayramı, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Denizli’de CHP, bu yıl farklı bir etkinliğe imza attı. İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, ilçe başkanları, yönetim kurulu üyeleri ile milletvekili adayları Melike Basmacı, Kazım Arslan, Adil Demir ve Ahmet Divarcı sabah erken saatlerde Organize Sanayi Bölgesi girişinde bir araya geldi. Partililerin de katılımıyla servislerle fabrikalara çalışmaya gelen işçilerin bayramını kutlayan grup, simit dağıttı.

BAŞKANDAN KAHVALTI

CHP’li Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay da çalışanlara kahvaltı verdi. Belediye personeliyle sabah kahvaltısı yapan Gülbay, tek tek işçilerin bayramını kutlayarak karanfil hediye etti.

Miniklerden ’Çocuk İşçiliğine Son’ çağrısı

Cavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA)

MUĞLA’da, 13 ilçeden yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında ’Çocuk İşçiliğine Son’ dövizi taşıyarak yürüyen minikler büyük ilgi gördü.

Egeden 1 Mayıs manzaraları

Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında Tertip Komitesi’nin çağrısı üzerine binlerce kişi, Şehit Asteğmen Yıldıray Çeltikoğlu Caddesi üzerinde bir araya geldi. Siyasi partiler ve birçok sendikanın da katıldığı kutlamalar, ’İnsanca, Özgürce, Kardeşçe, Yaşam’ adı verilen yürüyüşle başladı. CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP’li Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ve birçok ilçe belediye başkanının katıldığı yürüyüşte, "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın 1 Mayıs", "Susma sustukça sıra sana gelecek", "AKP’nin imamı, kaça sattın vatanı" sloganları atıldı. Kutlamalarda en fazla ilgiyi ’Çocuk İşçiliğine Son’ dövizi taşıyarak yürüyen minikler çekti.

Eski Garaj Alanı’nda bir araya gelen işçiler, yerel sanatçıların verdiği konserler ile keyifli vakit geçirdi. Az sayıda polis ekibinin güvenlik önlemi aldığı kutlamalar, olaysız bir şekilde sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!