Ege'de CHP'nin yeni vitrini

Güncelleme Tarihi:

Egede CHPnin yeni vitrini
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2015 10:30

CHP uzun yıllar sonra 41 il ve 45 seçim bölgesinde önseçim yaptı. Ege’de de İzmir, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Manisa ve Uşak’ta üyeler sandığa giderek milletvekili listelerini büyük ölçüde belirleyecek tercihte bulundu. Çıkan sonuçlar geleceğe dair ipuçları verdi.

Haberin Devamı

CHP’nin İzmir’de yaptığı önseçimde sonuç anahtar listelerle alındı. Bazı adaylar, “Anahtar liste var mı?” diye soran partiliye evinin anahtarını gösterse de, sıraların kapıları bu listelerle açıldı. 1. Bölge’de çıkan tablo Alevi ittifakını gözler önüne serdi. Musa Çam, Ali Yiğit, Murat Bakan, Muhsin Kurt ve Ali Hıdır Uludağ Alevi oylarıyla seçildi. Burada ikinci çıkan Tacettin Bayır ise ulusalcı duruşuyla kazandı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin karşısında fizik tedavi merkezi olan, Buca ve Torbalı’da da iki hastane ile ortaklığı bulunan Yiğit, partililere verdiği sağlık hizmetini oya dönüştürmeyi başardı. İzmir’in en çok kazanan avukatlarından Murat Bakan’ın da müvekkil portföyü oya dönüştü.

Egede CHPnin yeni vitrini

Haberin Devamı

Çam: 7/24 çalıştım

Egede CHPnin yeni vitrini

1. Bölge’nin birincisi milletvekili Musa Çam oldu. Soma faciasından sonra Meclis’te başına baret takıp yüzüne kömür karası sürerek oturan, Ermerek faciasının sembolü Recep Gökçe’nin delikli lastik ayakkabılarını kürsüden gösteren, Gezi eylemlerindeki bibergazını limon sıkarak protesto eden, TBMM’de ‘Sosyalist Marşı’ okuyan, iktidarı eleştiren pankartlar açıp tişörtler giyen Çam, 14 ilçenin 13’ünde açık ara farkla birinci çıktı. Çam, 1991’de girdiği önseçimde Atilla Mutman’ın gerisinde kaldı. 1999’da Sabri Ergül’den sonra ikinci oldu ama parti baraj altında kaldı. İkinci hayal kırıklığı üzerine mahalle mahalle gezerek araştırma yaptı ve önseçimin kitabını yazdı. 2011’de girdiği Meclis’te siyasetin asık suratla yapılmayacağını gösteren Musa Çam, partisinin 2015 seçimleri için yaptığı önseçimde sadece Buca’da Ali Hıdır Uludağ’ı geçemedi. Çam bu başarının dört yıllık çalışmanın sonucu olduğunu belirterek, “Çok mutluyum. Biri bu hikayeyi yazmalı. 14 ilçeyi gezdim, her üyeye dokundum. 7/24 çalıştım. Daha ne yapayım?” dedi.

Haberin Devamı

Balbay: Bu hikaye burada bitemezdi

Egede CHPnin yeni vitrini

2. Bölge’nin ikincisi Mustafa Balbay, “Önseçime girerek içselleştirmem kolay değildi, kalemi elden bırakmayacağım. İlk planda İzmirlilerin çok büyük bir bölümünün oyunu alan, ‘Siyasete devam et’ vizesi alan biri olarak siyasette çözüm üretmeye çalışacağım. Bu hikaye burada bitemezdi. ‘5 yıl hapis yattı, kenara çekildi, haftada bir kaç gün yazı yazıyor’ denilemezdi. Benim için siyasetçi Mustafa Balbay bugün doğdu” dedi.

Sertel: Namuslu gazeteciden korkmayın

Egede CHPnin yeni vitrini

2. Bölge’nin üçüncüsü Atilla Sertel, “Sonucu başarılı buluyorum. Sevginin çok büyüdüğünü, bu seçimde CHP’nin bizim bölgemizde 8-9 vekil çıkaracağını düşünüyorum. Bunu inanarak söylüyorum. Halkın içinde gezen biriyim. Ayak basmadığım köy, ilçe kalmadı. Görüyorum. CHP tek yumruk olsun, kanatlansın, kenetlensin, yemin ediyorum AKP diye bir şey kalmaz. Gazeteciler iyi siyasetçidir. Gazeteciler okuyan, yazan, dünyayı bilen insanlardır. Gazeteciler girsin Meclis’e. Gazetecinin namuslusundan kimse korkmasın, çekinmesin. Halkın yararınadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sındır: İktidara son vermenin kıvılcımını başlattık

Egede CHPnin yeni vitrini

2. Bölge’nin dördüncüsü olan Kamil Okyay Sındır, “7 Haziran’da mutlak iktidar bizi bekliyor. Bundan sonra iki ay iktidara hep beraber kavuşacağız diyorum. Genel Başkan’ın bölgemizden aday olması, birinci sırada çıkması gururumuz oldu. Onu buradan başbakan olarak Ankara’ya götürmek ve AKP iktidarına son vermenin kıvılcımını İzmir’den başlattık” dedi.

Ulusalcıların etkisi
2. Bölge’de ulusalcıların etkisi büyük oldu. Mustafa Balbay, Atilla Sertel ve Kamil Okyay Sındır özellikle Kınık, Bergama ve Dikili’nin ulusalcı oylarını aldı. Anahtar listelerle Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yakın milletvekilleri Mustafa Moroğlu ve Hülya Güven’in önü kesildi. İki vekil ilk 20’ye bile giremedi. Güven üyelere mektup gönderdiğini ancak zamanında ulaşmadığını öne sürerek PTT’yi suçladı. Ön seçimden 21’inci çıkan Hülya Güven, sonucu, “Üyelerimizin verdiği bir karar, saygı duymak lazım. Katılım fazla olsaydı belki sonuç farklı olabilirdi. PTT sınıfta kaldı. Tüm üyelerimize 20 gün önce mektup ve broşür göndermiştim. Büyük çoğunluğu almadı. 64 bin üyeye birebir ulaşma şansımız yok. Üye listeleri Yüksek Seçim Kurulu’ndan geç geldi. Bundan sonra 7 Haziran seçimi için çalışacağız. Vekil olmamak buna engel değil. İktidar için mücadele edeceğiz” dedi.
Önseçimden 22’nci çıkan Moroğlu ise anahtar liste yapmadığını, kampanyasını tek başına yürüttüğünü dile getirerek, “Bu örgütün adaleti varsa 1. Bölge’de Musa’yı, 2. Bölge’de beni seçer diye düşündüm. Anahtar listeler sonucu belirledi. Siyasete milletvekili olmadan da devam edebilirim. Bu ülke için canını verenlere borcumuz var. Belki de milletvekili olmadan daha da etkili olunur” diye konuştu.

Haberin Devamı

İZMİR Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, meclis üyeleri Tacettin Bayır ile Ali Yiğit’in milletvekili seçilecek noktalara yerleşmelerinden büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “İki arkadaşımızın TBMM ile üyelerimiz arasında köprü olacağına inanıyorum” dedi.
Seçim sürecinde destek verdikleri üyelere TBMM’de yapacakları çalışmalarda da her türlü katkıyı sağlayacaklarını kaydeden Demirtaş, “İzmir iş dünyasının içinden gelen isimler olarak hem üyelerimizin, hem kentimizin sorunlarının çözümü için çalışacaklardır. Dilerim TBMM’de de komisyonlarda, daha üst noktalarda görevler alırlar” diye konuştu.

Egede CHPnin yeni vitrini

Haberin Devamı

Bayır: İzmir’e sahip çıkacağız
1. Bölge’nin ilk sırasından seçilen Tacettin Bayır, İzmir’de doğup büyümüş biri olarak sorunları çok iyi bildiğini söyledi. Bayır, “İzmir’in ticaretinde, iş hayatında gördüğüm, esnaf camiasında ve İTO meclis kürsüsünde dile getirdiğim eksiklikleri, sorunları bundan sonra TBMM kürsüsünden yüksek sesle dile getireceğiz” dedi. Tüm kurumların hep birlikte hareket ederek İzmir’e sahip çıkmak için çalışacaklarını belirten Tacettin Bayır, “Bugüne kadar İzmir’e haksızlık yapılan yatırımlar konusunun takipçisi olacağım. Odamızın da vereceği destekle İzmirlilerin Ankara’da gözü, kulağı, sesi olacağım” diye konuştu.

Egede CHPnin yeni vitrini

Yiğit: Herkesi kucaklayacağım
Ali Yiğit ise seçim sürecinde İTO’nun verdiği desteğe teşekkür ederek, “Bundan sonra da yine odamızın desteğiyle tüm İzmir iş dünyasının ve İzmir’in Ankara’da temsilcisi olacağız. Ben de bir işadamıyım, yatırımcıyım, sorunları biliyorum. Şimdi Ankara’da İTO üyelerinin, tüm İzmir iş dünyasının, İzmir’in adresi olacağız, herkesi kucaklayacağız. İşadamlarının, İzmir’in sorunlarını çözmek, kentimiz ekonomisini daha da geliştirmek için hep birlikte çalışacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!