GeriEge Ege’nin ürünü Ege’ye teslim
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ege’nin ürünü Ege’ye teslim

Ege’nin ürünü Ege’ye teslim
refid:18716220 ilişkili resim dosyası

Bölgedeki kurum ve kuruluşlar, incirden halıya, zeytinyağından nazar boncuğuna kadar pek çok doğal ve kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak için başvuru sırasına girdi.

EGE Bölgesi ile özdeşleşmiş olan ürünler, Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından verilecek tescilli coğrafi işareti bekliyor. Başvuruların büyük kısmı yerel yönetimler, oda ve borsalara ait.
Daha önce de belirli ürünlerin coğrafi tescil işaretlerini almakta en hızlı davranan bölgelerden olan Ege, yeni başvuruların yoğunluğuyla göz doldurdu.
Alınterini koruyor
İncir, pamuk ve üzümde ilk coğrafi tescili yaparak bu konuya öncülük eden İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, bölgede yetişen tarım ürünlerinin markalaşması için bu tescil çalışmalarını başlattıklarını kaydetti. Bu alanda ilkleri gerçekleştirdikten sonra bölgedeki pek çok oda ve borsanın çalışma yürüttüklerini görmekten mutluluk duyduklarını vurgulayan Kestelli, “Bu sayede haklı bir şöhret sahibi olan ürünlerimiz koruma altına alınırken üreticisinin alınterine de sahip çıkılıyor” diye konuştu.

MARKAYDI TESCİLLENDİ

Yerel yönetimler, sanayi ve ticaret odaları, borsalar ve üretici birliklerinin yaptığı başvurular sonucu Kula, Bergama, Milas, Çanakkale, Gördes ve Simav’ın el halıları, Eşme Yörük Kilimi, Ödemiş Patatesi, Ege Sultani Üzümü, Ege Pamuğu, Güney Ege Zeytinyağları, Gemlik Zeytini, Ege İnciri, İsabey Çekirdeksizi (üzüm), Edremit Körfez Bölgesi Zeytinyağları, Ayvalık Zeytinyağı, Aydın İnciri, Ayvalık Zeytinyağı, Salihli Kirazı, Salihli Odun Köfte, Kırkağaç Kavunu, Denizli Leblebisi, Bozdağ Kestane Şekeri ve Görece Nazar Boncuğu tescilli coğrafi işaretini aldı.

SIRA BEKLEYENLER

Tescil için sırasını bekleyen Egeli ürünler ise şunlar: Buldan Bezi, Denizli Traverteni, Eşme Ayva Cezeryesi, Gümüldür Mandalinası, İzmir Lokması, İzmir Şambali, İzmir Tulum Peyniri, Muğla Çam Balı, Ortaca Limonu, Tire Şiş Köfte, Uşak Halısı, Edremit Körfez Zeytinyağı, Edremit Yeşil Çizik Zeytin, Aydın Kestanesi, Akhisar Domat Zeytin, Akhisar Köfte, Akhisar Uslu Zeytin, Aydın Memecik Zeytini, Aydın Zeytinyağı, Balıkesir Höşmerim Tatlısı ve Bodrum Guleti.

NEDEN GEREKLİ

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri ile ait olduğu yöre ile özdeşleşmiş ürünü gösteren bu işaretler, markalaşmanın önünü açarken yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda rekabet avantajı sağlıyor.

Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle