Ege nefes alamıyor

Güncelleme Tarihi:

Ege nefes alamıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2015 16:53

İZMİR ve Ege’nin diğer illerinde hava sıcaklığındaki gece gündüz farkının arttığı bugünlerde yoğun sis ve rüzgarın da olmamasından meydana gelen basınç farkı nedeniyle hava kirliliği sorunu bulunuyor.

Haberin Devamı

Özellikle havadaki partiküler madde değerlerinin tüm Ege’de aralık başından itibaren sınır değerleri kimi saatlerde aştığı görülüyor. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı Hava Kalitesi İndeksi verilerine göre Manisa Soma’da hava kalitesi sağlık açısından acil durum oluşturabilecek ve nüfusun tamamının etkilenme olasılığı yüksek seviye anlamına gelen ‘Kötü’, diğer Ege kentlerinde ise yaşlılar, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olanları olumsuz etkileyebilecek düzeyde ‘Hassas’ olarak ölçüldü. Sadece İzmir Seferihisar istasyonunda yapılan ölçümlerde hava kalitesinin ‘İyi’ olduğu görüldü.

Çevreci kaynak önerisi

Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Levent Bilir, en önemli önlemin, çevreci enerji kaynaklarına yönelmek ile enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmak olduğunu söyledi. Bilir, “Ege yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı açısından büyük potansiyele sahip. Yalnızca rüzgardaki potansiyeli kullanarak bölgenin toplam enerji tüketiminden daha fazla enerji üretmek mümkün. İzmir, Türkiye’nin güneş kapasite oranı en yüksek alanı olan ikinci kenti. Jeotermal ve biyogazdan elektrik üretimi için de büyük potansiyele sahip. Biyogazda yaklaşık 2 bin 500 konutun 1 aylık tüketimine eş değer potansiyele sahip İzmir’de mutlaka çöpten enerji seçeneği de hayata geçmeli. Temiz enerji kaynakları kullanılırsa hava kirliliği sorunu zaten kendiliğinden çözülür” dedi. 

Haberin Devamı

KÜKÜRTDİOKSİT DÖRT
YERDE SINIRI AŞTI
İzmir’de kükürtdioksit miktarının sınır değerlerinin altında kaldığı gözlenirken, kimi şehirlerde ise bu rakamlar yüksek boyutlara ulaştı. Hassaslık sınırı saatlik 250 mikrogram/metreküp olması gereken kükürtdioksit en yüksek Manisa Soma’da 1398, Aydın’da 536, Denizli’de 438, İzmir Bayraklı’da ise 343 değerlerine kadar çıktı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
* Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak * Kaliteli, ısıl değeri yüksek ve daha az hava kirliliğine neden olacak yakıtları tercih etmek * Doğalgaz ve jeotermal enerji kullanımını artırmak * Sıcak su üretimi için güneş enerjili ısıtma sistemlerini tercih etmek * Binalarda ısı yalıtımı yapmak, ortam sıcaklığını gereğinden fazla yükseltmemek * Kömürü, kükürtdioksiti emme özelliğinden dolayı kireç tozu ile birlikte yakmak * Kaloriferlerin eğitimli kişilere yaktırtmak, periyodik bakımını yaptırmak, bacaları zamanında temizletmek * Kömür depoları ve kaloriferli apartmanların denetim altına alınması ile kalitesiz yakıt kullanımını engellemek, mümkünse doğalgaz dönüşümlerini sağlamak * Şehirdeki yeşil alanları genişletmek * Enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!