Ege ihracatını dolar kuru vurdu

Güncelleme Tarihi:

Ege ihracatını dolar kuru vurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 00:00

Türkiye ortalamasının üstünde artış gösteren Ege ihracatı, ekim ayında genelin altına düşerek şaşırttı. Krizde bile artan tarım ürünleri ise, hasat sonuna rağmen azaldı.

Haberin Devamı

EGE Bölgesi’nin ekim ayı ihracat sonuçları ihracatçıları da şaşırttı. Çoğu zaman Türkiye ortalamasının üstünde artış gösteren Ege Bölgesi ihracatı, ekim ayı sonunda ülke genelinin altına düştü.

Ciddi bir azalma var

Kriz ortamında artmayı başaran tarım ürünleri ihracatı ise, sıçrama yapması gereken hasat sonunda ilk kez ciddi bir azalma eğilimine girdi. Tarım ürünleri ihracatı, yılın ilk on ayı baz alındığında yüzde 3 daralarak 2 milyar 603 milyondan 2 milyar 533 milyon dolara düştü. İhracatçılar düşüşü dolar kuruna bağladı. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ihracatın geçmiş senelerdeki tonajlarda olduğunu kaydetti.

Göze çarpan değişiklik yok

Türkmenoğlu, “Miktar bakımından göze çarpan bir değişiklik yok, ancak değer açısından ciddi oynamalar var. Dolar bölgesinde paritenin 1.49 lira olmasından kaynaklı değer yitimi oldu ve kazancı olumsuz etkiledi” yorumunu yaptı.

UMUTLAR KASIM’DA

Haberin Devamı

Aynı zamanda Ege Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Başkanlığı görevini de yürüten Türkmenoğlu, narenciye ihracatında hedef pazar olan Rusya’da yaygın tanıtıma gireceklerini belirtti. Türkmenoğlu, önümüzdeki kasım ve aralık aylarında ciddi düzelme beklediklerini kaydetti.   

ZEYTİN BİZİ SEVİNDİRDİ

Tarım ürünleri içinde yüzde 11’lik ihracat artışı ile kötü tabloyu bozan Ege Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin Başkanı Ali Nedim Güreli, “Geçen yıl küresel krizin dışında küresel ısınmadan kaynaklı hammadde eksiğimiz vardı. Ancak bu yıl rekolte iyi. Bu artış kasım ve aralık aylarında artarak devam eder” dedi. Güreli, bu yıl 50-60 bin ton zeytinyağı ve 100 bin ton zeytin ihracatının yapılacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!