Dünyaya meydan okuyan rekor

Güncelleme Tarihi:

Dünyaya meydan okuyan rekor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2012 00:00

Türk mühendis Ali Canko kendi tasarımı 21 metrelik tekneyle, İtalyan pilot Roberto Biancalana ile birlikte İtalya’dan İzmir’e 27 saatte geldi, 150 km/saate ulaşıp hız duvarını adeta deldi.

Haberin Devamı

TEK amacı, tüm dünyaya “Türk olarak biz bu işi çok iyi biliyoruz ve yapıyoruz” dedirtmek olan Makina Mühendisi Ali Canko, ekibiyle birlikle inanılması güç bir rekora imza atıp, adını denizcilik tarihine yazdırdı. Kendi tasarımı olan, Avrupa’nın en büyük teknelerinin yapıldığı İtalya’nın Viareggio kentinde üretilen “Zeynep” adlı tekne ile pilot arkadaşı Roberto Biancalana eşliğinde inanılmazı başarmak üzere yola çıkan Canko, Orient Expres rekorunun sahibi oldu.

150 kilometre hız
21 metre boyunda, 4.40 metre eninde süper hafif 21 tonluk tekneyle uzun mesafe açık deniz rekor denemesine soyunan ikili, Viareggio’dan İzmir’e 1084 millik yolu 27 saat suda kalma süresiyle tamamladı. Bu boyutta bir tekne ile saatte 150 kilometre hıza ulaşmaları ise Uluslararası Motonetik Federasyonu (UIM) tarafından tespit edildi ve dünya rekoru olarak kayıtlara geçti. Üzerinde 4 adet 1500 cc Isotto Frashcini turbo dizel moturu olan 3 milyon Euro değerindeki teknenin dünyada bir eşi daha olmadığını iddia eden Ali Canko, rekorla biten macera dolu yolculuk ve teknesiyle ilgili şunları dile getirdi.

Haberin Devamı

Dünyaya meydan okuyan rekor


İmkansızı başardı
“Sadece yolculuk 300 bin Euro’ya maloldu. 20 bin litre mazot yakıldı. Bir imkansızı başardık. Ben bu rekoru, Türk olarak bu işi çok iyi yapabildiğimizi göstermek için kırdım. Şimdi meydan okuyorum. Dünyada bunu başarabilecek varsa hodri meydan. Ama ben bundan iyisini yapacağım. Hem de bunu İzmir’den Viareggio’ya geri giderken başaracağım. Ayrıca benim tasarladığım bu tekne 40 ton yükle de aynı hızı yapabilir. Yani sahil güvenlik, silahlı kuvvetler, gümrük polisi, kaçakçılık şube gibi birimler için eşsiz bir seçenektir. Bu rekorda 20 kişinin emeği var. Sponsorlarımız çok büyük destek verdi. Herkese sonsuz teşekkür ediyoruz.”

Dünyaya meydan okuyan rekor

Haberin Devamı

İnanılması güç bir rekora imza atan Ali Canko ve ekibi, İtalya’daki kalkış noktası olan Viareggio kentinin belediye başkanının gönderdiği belgeyi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan’a gururla teslim ettiler. Aydoğan’da ekibe, İzmir hatırası olarak Saat Kulesi maketi hediye etti. (soldan sağa) Silvio Scavone, Sugihara Yutaka, Roberto Biancalana, Ali Canko, Sırrı Aydoğan, Mert Tepe, Pagano Mariano.

Dünyaya meydan okuyan rekor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!