Dünyanın 28’inci yeryüzü pazarı

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın 28’inci yeryüzü pazarı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2012 00:00

İzmir Foça’da pazar günleri kurulan, yerel üreticilerin doğal şartlarda yetiştirdiği ürünlerin satıldığı yerel pazar, Slow Food Hareketi’nce ‘yeryüzü pazarı’ ilan edildi.

Haberin Devamı

İZMİR Foça’da, pazar günleri kurulan, yerel üreticilerin doğal şartlarda yetiştirdiği ürünlerin satıldığı ‘yerel pazar’, Uluslararası Slow Food Hareketi’nce ‘yeryüzü pazarı’ ilan edildi.

Slow Food Foça Zeytindalı Grubu’nun çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası düzeyde giderek daha çok tanınan ve ilgi gören Foça Yerel Ürünler Pazarı, özellikleriyle örgütün de ilgisini çekti.

Kurufasulye yediler

Uluslararası Slow Food Hareketi’nin dünyadaki ikinci ismi, Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı Başkanı Piero Sadro, Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Rumiz’le birlikte, bilgi almak, kabul edilen ortak esaslara uyumu ve çalışmaları yerinde görmek amacıyla Foça’ya geldi.
Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, yazar-gurme, ‘slow food’ İzmir Bardacık Grubu Lideri Nedim Atilla, Foçalı ve İzmirli üyelerin katıldığı etkinliğe vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi. Konuklara ve pazar alışverişine gelen müşterilere kurufasulye ve pilavla Foça yoğurdu ikram edildi.
Pazardaki incelemeler sonrası heyete Kokoloz Kafe’de, Slow Food Foça Zeytindalı Grubu’nun kuruluşu, gelişmeleri ve katıldıkları etkinlikleri konu alan sunum yapıldı. Foça Zeytindalı Lideri Gül Girişmen’in sunumunun ardından Foça karası üzümünü yeniden canlandıran, doğal usullerle üretimini ve şarabını yapan, dünya çapında tanıtım faaliyetleri yürüten Volkan Sucukçu’nun bağına gidildi. Hepsi ev yapımı ekmek, peynir ve şarap ikram edildi.

Hiçbir sorun yok

Haberin Devamı

Girişmen, “Yeryüzü pazarları bir zincir. Dünyadaki yerel gıda meraklıları bu pazarları geziyor. Bugünkü incelemelerden sonra Foça da yeryüzü pazarı ilan edilecek, örgütün duyuruları ve programlarıyla dünyanın her yerinden insanlar buraya gelecek” dedi.
Piero Sadro da incelemelerin olumlu geçtiğini, Foça’da yerel üreticileri ve yerel ürünleri gördüklerini, bu pazarı kurmanın göründüğü kadar kolay iş olmadığını söyledi. Sadro, “İtalya’da 20, Lübnan’da 2, İsrail, Romanya, Avusturya, ABD ve Bulgaristan da ise 1’er yeryüzü pazarı var. Foça’daki yerel pazar da artık bir yeryüzü pazarı olmuş, hiçbir sorun yok” diye konuştu.
Piero Sadro, Foça Zeytindalı Grubu Lideri Girişmen ve üç üyeyle tadımından büyük haz aldığını belirttiği şaraplarıyla birlikte Sucukçu’yu, 24 Ekim’de Uluslararası Slow Food Hareketi Örgütü’nün de bulunduğu İtalya’nın Torino Bla kentindeki etkinliğe davet etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!