Dünya 7’ncisi bayan bilek

Güncelleme Tarihi:

Dünya 7’ncisi bayan bilek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2011 00:00

Ege Üniversitesi’nde çalışan şeker hastası Sevcan Başaran, zayıflamak için spor ve bilek güreşine başladı, milli olup çok önemli başarı sağladı.

Haberin Devamı

EGE Üniversitesi Hastanesi’nde 20 yıla yakın çeşitli kliniklerinde görev alan, halen Ortopedi’nin danışmasında çalışan, üniversite mezunu Bulgar göçmeni, 42 yaşındaki Sevcan Başaran, sağlığı için başladığı spordan çifte kazançla çıktı. Başaran, kendisini bir ay önce ABD’nin Nevada eyaletinde yapılan Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası’nda milli forma giymesini sağlayan süreci şöyle anlattı:
“1988’de ailemle Türkiye’ye göç ettik. Üniversitede Rusça ve Fransızca eğitimi aldım. Öğretmenlik yapabilirdim, fırsat olmadı. Türkçe bilmeden geldiğim İzmir’de evlenince çalışmaya başladım.

Çocukların ısrarıyla

Ege Üniversitesi Hastanesi’nde çalışıyorum, 17 yaşında Melek ve Bahri adında ikiz çocuklarım var. Onlar wushu ve kickboks yapıyorlar, Türkiye dereceleri var. Bulgaristan’da spor zorunluydu. Sınıfımızda öğrencilerin çoğu erkekti, onlarlar baş etmek için bilek güreşine başladım, epeyce uğraştım. Ama Türkiye’ye gelmeden birkaç yıl önce bıraktım. Ondan sonra da sporla hiç uğraşmadım. Yıllar geçtikçe kilo aldım, insülün bağımlısı bir şeker hastası oldum. Çocuklarım ısrarla gittikleri spor kulübüne onlarla birlikte gitmemi istedi. Bir buçuk yıl kadar önce sırf kilo verip sağlığıma kavuşabilmek için spora başladım. Bilek güreşinde dünya şampiyonu  olan Cem Şener hocayla tanıştım. Kendimi Türkiye Şampiyonası’nda buldum. Türkiye Şampiyonu olunca yol açıldı, devam dedim ve hala gidiyorum.”

Erkeklerle çalışıyor

Başaran, sporla 25 kilo vererek 105 kiloya indiğini, insülün ihtiyacının azaldığını, zaman zaman hiç kullanmadığını belirten Başaran, şunları söyledi: “Hedefim 80 kiloya inmek. Kol ve bilek gücünü artırmaya çalışıyorum. Kilomda kadın olmadığı için erkek arkadaşlarla çalışıyorum. Bayanlarla çalışmak için zaman zaman İstanbul ve Eskişehir’e antrenmana gidiyorum. Milli takıma seçildikten sonra hedefim Rusya’dake Avrupa Şampiyonası’ydı, sponsor bulamadım.
Geçen ay Nevada’daki dünya şampiyonasına, Hamdi Küçük’ün desteğiyle gidebildim.
Artı 80 kiloda 39 ülkeden sporcularla mücadele edip, hem sağ, hem sol kolda yedinci oldum.  Rakiplerim özellikle Brezilyalı, Rus sporcular 130 kilonun üzerinde, çok iri ve çok güçlüydü. Bilek güreşine 65 yaşına kadar devam edeceğim, hakemliğini de öğreneceğim.”
Spor denilince akla hep futbolun geldiğini ve diğer branşların yeterli destek görmedini belirten Başaran, bir hafta önce Büyükşehir Belediyespor’lu olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!