Dördüncü Kuvvet Medya semineri

Güncelleme Tarihi:

Dördüncü Kuvvet Medya semineri
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2010 00:00

Ege Koop tarafından Ege Üniversitesi (EÜ) ve Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “Anayasal Haklarımız-Kurumlarımız” adlı seminerle dizisinin üçüncüsü EÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Basın Yayın Tekniği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı tarafından verilen “Dördüncü Kuvvet Medya” başlıklı etkinlikle gerçekleşti.

Seminerde günümüzün medyası her boyutuyla masaya yatırıldı. Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “Basın özgürlüğü olmadan medyadan söz edilemez. Ancak bu özgürlük de sınırsız değildir” dedi.
Özgürlük sınırlı olmalı
Yasama, yürütme ve yargıdan sonra gelen dördüncü kuvvet medyanın aslında işlevi itibariyle, başta sayılan üç gücü de sarıp içine alan en büyük güç olduğunu öne süren Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “O nedenle bu gücü elinde bulunduranların, bu güce kamuoyu adına sahip olduğunun sorumluluk ve bilincinde olmaları, bu gücü kamu yararına kullanmaları gerekir. Zira bu gücün kaynağı olan basın özgürlüğü sorumluluk bilinciyle anlam kazanır. Basın özgürlüğünün de diğer özgürlükler gibi, başkalarının özgürlükleriyle sınırlı olmaları, sorumlulukla kontrol edilmeleri gerekir” diye konuştu. Medyanın en önemli işlevlerinin haber verme, kamuoyu oluşturma, eğitme mal ve hizmetlerin tanıtımını yapma ve eğlendirme olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, medyayla ilgili araştırmaların, olumsuz gelişmelere işaret ettiğini, “örnek yayıncılık” profili çizenlerin yanında güven erozyonuna neden olan yayınlara da rastlandığını belirterek araştırmanın sonuçlarını şöyle anlattı:
İstikrarsızlık var
“Üzülerek söylemek gerekir ki medyanın işlev sıralaması tersine dönmüş, bunlardan son işlev en öne çıkmış; haberin en önemli özellikleri olan objektiflik, tarafsızlık ilkeleri pek önemsenmemeye başlanmış ve böylece Türk basınında bozulma başlamıştır. Yapılan bir araştırma toplumda medyaya duyulan güvensizliğin arttığını göstermektedir. Yayınlarda izlenen istikrarsızlık, haber içeriklerindeki; bozulma ve objektiflik ilkesinden uzaklaşan yayın anlayışı güven sıralamasında medyayı yüzde 23.1’lik oranla sondan 4. sıraya itmiştir. Araştırmamızda ‘Tarafsız bir medya mümkün müdür?’ sorusuna deneklerin yüzde 64.10’u ‘Hayır’ cevabı vermiştir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!