Dolandırıcılar cep telefonunda

Güncelleme Tarihi:

Dolandırıcılar cep telefonunda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2008 00:00

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği, hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarına karşı uyarı toplantıları yapıyor.

Görevli polisler Selahattin Yılmaz ve Haydar Badem, son zamanlarda cep telefonu ile arayan ve kendilerini polis, savcı olarak tanıtan bazı kişilerin kontör ve kredi kartı dolandırıcılığı yaptığını belirterek, "Devlet, hiçbir adli işlemi telefonla yapmaz. Cep telefonundaki polis ve savcılara dikkat edin. İnanmayın" dedi.

Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği’nin görevlendirdiği Selahattin Yılmaz ile Haydar Badem, Adnan Menderes Mahallesi’ndeki Değirmen Kafe, pazar yeri ve çeşitli işyerleri ile evlerde toplantılar düzenledi. Ülke genelinde son günlerde artan cep telefonu dolandırıcılığı ile ilgili bilgi veren polis Selahattin Yılmaz, "Son günlerde vatandaşları cep telefonlarından arayan dolandırıcılar, kendilerini emniyet mensubu, jandarma, savcı olarak tanıtıyor. Aradıkları kişilere, "Sizin telefonunuzdan toplumda mevki sahibi olmuş kişilere ve eşlerine müstehcen mesajlar çekiliyor" diyorlar. Bunu yaparken de, telefondan duyulacak şekilde, telsiz sesi ile birbirlerine, "Komiserim, amirim" şeklinde sesleniyorlar. Ardından da kontör alın gibi bir takım isteklerde bulunuyorlar" dedi.

Aynı şekilde kredi kartı dolandırıcılığı da yapıldığı belirten Yılmaz, "Dolandırıcılar cep telefonundan arayarak polis olduklarını söyleyip, hangi kredi kantını kullandığını soruyor. "Kredi kartınızın örgüt mensuplarınca kullanıldığı saptandı. Olay savcılığa intikal etti ve Cumhuriyet Savcısı suçun gerçekleştiğini teyit için kredi kartı numarasını, kartın arkasındaki güvenlik numarasını ve anne kızlık soyadını istiyor" diyorlar. Korkan vatandaş da bilgileri veriyor. Ardından, gerekli bilgileri alan dolandırıcılar internette harcama yapınca vatandaş binlerce lira zarara giriyor" diye konuştu.

Teknolojiyle arttı

Dolandırıcılık türlerinin teknolojik gelişmeye arttığını belirten polis Haydar Badem de, üfürükçüler ve falcılara da çok dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı. Badem, bazı şahısların hastalıkları iyi ettiğini ya da geleceği okuduğunu söyleyerek evlere girdiğini, burada değerli eşyaları çaldığını belirterek, "Hastanın iyileşmesi için bir taşa okuyorlar. Taşın değerli eşyaların içinden geçmesi gerektiğini söylüyorlar. Evdeki bilezikleri isteyip taşı bileziğin içinden geçiriyorlar. Sonra sarıp bir yere ev sahibinin gözü önünde saklıyorlar. Bir kaç saat sonra bilezikleri bulundukları yerden çıkarabileceklerini söylüyorlar. İş işten geçiyor" dedi.

YÖNTEMLER

Polisin verdiği bilgiye göre, son zamanlarda en çok kullanılan diğer dolandırıcılık türleri:

Hayırcılık: Hayır yapacağını belirterek, özellikle yaşlı insanlara değeri olmayan yabancı para verip, bu paranın değerinin yüksek olduğunu, bir miktar Türk parası vermesi gerektiğini söyleyip parasını alıp uzaklaşmak.

Bankamatik: Kart sıkıştırmak veya telefon düzeneği kurmak suretiyle.

Tanışıklık: Bankada veya resmi kurumlarda "Babanı tanıyorum, patronunu tanıyorum, oğlunu tanıyorum, paranı ben yatırırım, sen git fotokopi çektir, dışarıdan bir malzeme al" diyerek.

Yaşlıları kandırma: Yaşlı vatandaşların maaşlarını yükseltmek için bankaya bir miktar para yatırılması gerektiğini söyleyerek vatandaşların paralarını almak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!