Doğaltaş sektörü hedefte anlaşamadı

Güncelleme Tarihi:

Doğaltaş sektörü hedefte anlaşamadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2012 00:00

Cumhuriyet’in 100’ncü yılı için ihracat hedefinde bir bölüm mermer ve doğaltaşçılar “10 milyar doları yakalarız” derken, karşılarına “3 milyar dolar bile büyük başarı” diyenler çıktı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM), 2023 hedefleri doğrultusunda 7 milyar dolarlık mermer ve doğaltaş ihracatı hedeflerken, Türkiye Mermer ve Doğaltaş Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) rakamın 10 milyar dolara ulaştırılabileceğini belirtti. Ege Maden İhracatçıları Birliği de TİM’in hedefini sahiplendi, ancak Ege Doğaltaş Platformu, bu rakamı “hayalci” bularak “3 milyar dolara ulaşılması bile büyük başarı” yorumu getirdi. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) ise, 5 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.

Liderliğe oynuyoruz

2011 yılında toplam 1 milyar 675 milyon dolarlık ihracata imza atan sektörün 7 milyar dolarlık ihracat hedefi için her yıl yüzde 10’luk artış gerekiyor. TÜMMER Başkanı Selahattin Onur, Türkiye’nin mermer konusunda dünya çapında bilinir bir ülke haline geldiğine dikkat çekerek, sektörün Çin’e bile satış yaptığını vurguladı. 2024 için hazırlanan eylem planının başarıya ulaşması için ilk durak olan 2015 yılında 4 milyar dolarlık ihracata ulaşmak gerektiğinin altını çizen Onur, “2023’te de yüzde 11 olan pazar payını artırarak yılda 10 milyar dolar ihracata ulaşmak istiyoruz. Bu hedef için biz üstümüze düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Türkiye sektörde liderliğe oynuyor. Bunu başarabilecek potansiyele sahibiz. Hedefimiz Çin’den birinciliği almak” diye konuştu.

Çok yoğun tanıtım

Haberin Devamı

EMİB Başkanı Arslan Erdinç, 2023 yılında 7 milyar dolarlık doğaltaş ihracatı hedeflediklerini, bu amaçla Çin, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yeni pazar kazanmak için yoğun tanıtım çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyledi. Erdinç, Türk mermerinin özellikle Ortadoğu olmak üzere dünya genelinde büyük ilgi gördüğünü anlatarak, “Ünlü isimler tarafından tercih edilmesi Türk mermerine dünya genelinde ilgiyi de artırıyor. Petrol zengini Arap dünyasında, kral ve emirlerin saraylarında, Arap devlet adamlarının, zenginlerin ve sanatçıların malikânelerinde, iş merkezlerinde, hastanelerde, alışveriş merkezlerinde ihtişamıyla göz kamaştıran mermer sütunlar ve Türk mermer kaplamalar yer alıyor” dedi.

Hayal rakamlar

Haberin Devamı

Türkiye Doğaltaş Platformu Başkanı Faruk Çalapkulu ise hedeflerin dünya talebi ve sektörün küresel büyüme hızı çerçevesinde hesaplanması gerektiğine işaret etti. Çalapkulu, “Dünya doğaltaş ihracat rakamlarının projeksiyonuna baktığımızda, pazarın 2023’e kadar ulaşacağı nokta 20 milyar olarak hesaplanıyor. Bu rakam üzerinden alacağı paya göre düşünmek gerekiyor. Bugün mermer sektöründe tüketim rakamları global kriz ile 16 milyar dolardan 11 milyar dolara geriledi. Bu rakamın yarısını gerçekleştirmek hedefi yanlıştır” diye konuştu. Çalapkulu, bu sektörde 2023 yılına kadar mermer ihracatı açısından gerçekçi yaklaşıldığında dünya pazarından alınan payı yüzde 20’ye çıkararak ihracatı 3 milyar dolara ulaşmanın bir hayal olmadığını da sözlerine ekledi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!