Doğaltaş sektörü bakanlık istiyor

Güncelleme Tarihi:

Doğaltaş sektörü bakanlık istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2012 00:00

Kent ekonomisine yıllık 80 milyon dolar kazandıran Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı sektörü İzmir’de buluştururken, yapılan tüm etkinliklerde bakanlık talebi dile getirildi.

Haberin Devamı

İZMİR, en iddialı fuarı Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın hareketini yaşarken, sektör bir yandan son teknolojileri sergiliyor, bağlantılar yapıyor, öte yandan sektörün sorun ve ihtiyaçlarını tartışıyor. Ulaşılan ortak nokta ise Maden Bakanlığı kurulması. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, bütün dünyanın Türk mermeri istediğini, Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Arap Ülkelerinin en büyük pazarları konumunda olduğunu söyledi. Türkiye’nin Çin’den 25 milyar dolar ithalat yaptığını, buna karşılık 2.5 milyar dolar ihracat yaptığını anlatan Erdinç, “Bu ihracatın 1.5 milyar dolarlık kısmını sektörümüz yapıyor. 700 milyon dolarlık döviz girdisi doğaltaş ihracatından sağlanıyor” dedi. Doğaltaş sektörünün 2011-2023 planlamasına üç yıl önce başladıklarını vurgulayan Erdinç, “Sektör olarak ihracatımızı her yıl artırıyoruz. Tüm sektör birlik ve beraberlik içinde 2023 yılı ihracat hedefimiz 7 milyar dolar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türk doğaltaş sektörünün dünya markası bir ürüne sahip olduğunu kaydeden Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur, Madencilik Bakanlığı kurulması halinde sorunlarının çok hızlı çözülebileceğini, seslerini daha gür duyurabileceklerini, sektör olarak Madencilik Bakanlığı’nın kurulmasını talep ettiklerini söyledi. Onur, “Önümüzdeki süreçte bakanlığın kurulması için herkesin elindeki imkanları sonuna kadar kullanmasını bekliyoruz” dedi.

MİMARLARA SİTEM VAR

Türkiye’de mimarların Türk doğaltaşını kullanmamalarının sektörün büyük eksikliği olduğunu vurgulayan Özer, “Tüm binalarda Türk doğaltaşı kullanılmalı. Türkiye’de doğaltaş için makine ve bilgi yatırımı yapılmalı. Türk mermerini mimarlara tanıtmak ve Türk mermerlerinin kullanımını artırmak için yürütmekte olduğumuz iki proje var. Amaç Türk taşlarını kullanan mimarlar yetiştirmek ve geleceğin mimarlarının Türk doğaltaşlarını tanımalarını sağlamak” diye konuştu.

İNOVASYON VE ARGE YATIRIMI

2008 küresel krizi sonrasında Türk doğaltaş sektörünün ABD pazarındaki konumunun 400 milyon dolardan, 200 milyon dolarlara gerilediğini belirten İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, Çin pazarından gelen taleplerin yoğun olarak arttığını 2011 yılında da toplam ihracatımızın yüzde 38’lik diliminin Çin’e blok mermer şeklinde olduğunu ifade etti. Amerika’ya ihracatın yüzde 14 seviyesinde olduğuna işaret eden Özer, “Artık Türk Doğaltaş Sektörü’ne sınıf atlatmalıyız. Blok ihracatına evet diyoruz, ama bunun yanı sıra Ar-ge ve inovasyon faaliyetlerine önem vermemiz lazım. Bu tarz yatırımlarla işlenmiş mermer ve doğaltaş ihracat artışı yaşanmasını sağlamalıyız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!