Delican'dan ÇED açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Delicandan ÇED açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 16:10

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, İzmir Körfezi’ni temizlemek için 2.5 yıldır bakanlıktan ÇED raporu beklediğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na oşinografi (okyanus bilimi) ve hidrografi (su bilimi) raporların alınması durumunda ÇED’in bir buçuk ay içinde çıkarılacağını ileri sürdü. Delican, "Söz veriyorum, bu raporlar çıkarılsın ÇED’i almaya Kocaoğlu ile birlikte gideceğim ve en geç bir buçuk ay içinde çıkar. İzmir’e 2.5 yıldır ÇED raporu verilmedi’ diyen Büyükşehir Belediyesi statların önüne mahkeme duvarları çekiyor. Bir fuar projesini sadece 5 yıl planlamayla geçirdi. Üçyol- Üçkuyular metroyu dokuz yılda bitirdi. ÇED raporunu boyacı küpü gibi sok çıkar alamaz" dedi.

Haberin Devamı

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu ve Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı ile birlikte partisinin İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında İzmir Körfezi’ni temizlemek için 2.5 yıldır bakanlıktan ÇED raporu beklediğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na oşinografi ve hidrografi raporların alınması durumunda ÇED’in bir buçuk ay içinde çıkarılacağını ileri sürdü. Delican, körfezin temizlenmesinin 2013 yılında alınan kararla TCDD Liman İşletmeleri ile belediyenin ortak projesi olduğunu, körfezin atıklar nedeniyle dip derinliğinin 12 metrenin altına düştüğünün bu nedenle İzmir Körfezi’ne büyük tonajlı yük gemilerinin giremediğini, limanın İzmir için yaşam nedeni olduğunu, 100 binden fazla insanın buradan ekmek yediğini söyledi. İl Başkanı Delican, süreci şöyle anlattı:

"Limanın dip derinliğinin artması, eksi 17’lere çıkarılması gerekiyor. Bunun için bir çalışma planlanıyor ve kanal açmak isteniyor. Ortaklaşa bir anlaşmaya varılıyor. Körfezi beraber temizleme, daha yaşanılabilir ve yüzülebilir olması için ortak hareket ediliyor. 2013 yılında inceleme ve değerlendirme kurulu karar alıyor. Bu karar göre TCDD’nin kanal içmek istediği yerde SİT sorunu yok. Kazı çalışması yapılıyor ama Homa Dalyanı birinci derece SİT. Komisyon, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman Bakanlığı’ndan görüş istiyor. Süreç işliyor, halka soruluyor, bu toplantılar yapılıyor ve süreç bugüne kadar geliyor. Son olarak alınan kararlarda gelinen aşama şu; Çamaltı Tuzlası’nın ortadan kalkmaması gerekiyor ayrıca bir de Kuş Cenneti var. Kuş Cenneti, uluslararası Ramsar Sözleşmesi’yle garanti altına alınmış bir alan. Körfezden 47 milyon metreküp çamur çıkıyor. Bunların belediye tarafından İZSU’nun sorumluluk alanında olan kısma dökülmesi için sorun, bakanlık tarafından çözülüyor. Bir firmaya bunu veriyorlar. ÇED değerleriyle ilgili çalışma yapıyorlar burada mekansal alanların çakışması var. ’Bu çıkan çamurdan bir ada yapalım’ deniyor. Bu adayla ilgili belediye altyapı hizmeti sunamıyor. Bakanlık diyor ki, siz iki ada yapın bu iki ada denizin doğal sirkülasyonuna zarar vermesin. Biz bu körfezde yüzmek ve deniz ticaretini geliştirmek istiyoruz. İki ada projesi kabul ediliyor. Su sirkülasyonuyla ilgili şirketten veriler isteniyor. Körfezin oşinografik ve hidrografik olarak incelemesinin yapılması gerekiyor. Bu raporlar tamamlanırsa bunlar verilecek. Bir an önce bu firmaya Kocaoğlu talimatlarını versin. Söz veriyorum, bu raporlar çıkarılsın ÇED’i almaya Kocaoğlu ile birlikte gideceğim ve en geç bir buçuk ay içinde çıkar."

"KEMALPAŞA’NIN KANALİZASYONU KÖRFEZ’E AKIYOR"

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Kemalpaşa’nın kanalizasyonunun körfeze aktığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Kocaoğlu algı operasyonu yapıyor. ’2.5 yıldır benim ÇED raporunu vermiyorlar. Devletin müdürlükleri arasında kaybedilmiş evraklar var’ diyor. Ey! Kocaoğlu hangi evrak kaybedilmiş açıkla. Bir belediye başkanının çok ciddi bilgiye sahip olması gerekiyor. Devletin kurumlarını suçlayarak bir yere varılmaz. Ortak bir proje bu. Boyacı küpü değil bu sokup çıkarıp ÇED’i alamazsınız. Koca İzmir Körfezi’nden söz ediyoruz. Kocaoğlu eğer bu projeye gerçekten sahip çıkmış olsaydı Kemalpaşa’nın kanalizasyon sorunu çözerdi. Kemalpaşa’nın kanalizasyonu Körfez’e akıyor. Kocaoğlu ayrımcılık yaparken biz bunu söylüyoruz. Kocaoğlu, Kemalpaşa asbestli borulardan geçen suyu içiyor. Bunu yenilemek zorunda. İZSU yedi belediyenin yollarını hiç sormadan kazıyor, delik deşik edip bırakıyor ve ’sorumluk bizde değil’ diyor. Bunu diyemez."

"ESKİŞEHİR İLE KARDEŞ BELEDİYE OLSUN

Delican, İzmir’de AK Partili yedi ilçe belediyesine ayrımcılık yapıldığını ileri sürerek, "CHP’li belediyelere altyapı hizmetlerinin yanısıra hizmet binaları gibi yatırım yapılıyor. Teknik olarak müthiş bir ayrıştırma ve sınıflandırma içindesiniz. Ben, uyguladığımız ’kardeş belediye’ciliği kendilerine de öneriyorum. Kocaoğlu’na tavsiyem Türkiye’de başarılı CHP’li belediye göremesek de yine ona tavsiyem başarılıymış gibi görünen Eskişehir ile kardeş olsunlar. İzmir’in sağını solunu toplasınlar. Biz hizmete devam edeceğiz. Onlara bu algı kalkanından çıkmalarını öneriyoruz. ’İzmir’i cezalandırıyor’ söylemleriyle bu kent yönetilmez. Biz bu kentte hizmet için siyaset yapıyoruz ve bunda geri adım yapmayacağız. Mazeret üretmeyin. Bütün mazeretleri elinden alacağız. ’İzmir’e 2.5 yıldır ÇED raporu verilmedi’ diyen Büyükşehir Belediyesi statların önüne mahkeme duvarları çekiyor. Bir fuar projesini sadece 5 yıl planlamayla geçirdi. Üçyol- Üçkuyular metrosunu dokuz yılda bitirdi. ÇED raporunu boyacı küpü gibi sok çıkar alamaz" dedi.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!