Ege Haberleri

    Datça'da dağ çileği zamanı

    Mehmet ÇİL / DATÇA, (DHA)
    04.12.2013 - 01:28 | Son Güncelleme:

    YILIN her mevsiminde farklı meyvelerin yetiştiği Muğla'nın Datça İlçesi'nde, şimdi dağ çileği zamanı başladı.

    Dağlarda ve yüksek vadilerde doğal ortamlarda yetişen ve her yıl Aralık ayı ile birlikte meyve veren yabani dağ çileği ağaçları bu yıl da Datçalılar'ın yüzünü güldürdü. Avrupa'da ve Türkiye'nin pek çok bölgesinde ağır kış koşulları hüküm sürerken, Aralık ayında yazdan kalma bir günü fırsat bulan Datçalılar, dağlara çıkıp mis kokulu dağ çileği toplamanın keyfini yaşadı. İlçeye 5 kilometre mesafedeki Reşadiye Tepesi ve Kızlan Mevkisi'ndeki uçsuz bucaksız vadilerde tamamen doğal ortamda kendi kendine yetişen dağ çileği, vitamin deposu olarak biliniyor.

    Datçalı evhanımı 52 yaşındaki Hayriye Kelebek, her yıl bu mevsimde dağ çileği ağaçlarının meyve verdiğini belirterek, “Aralık ayının ilk günlerinden itibaren dağ çileği ağaçları meyve vermeye başlıyor. Ocak ayına kadar ağaçlarda meyve oluyor. Tadı çok güzel, mis gibi bir kokusu var. Bunun reçeli oluyor ayrıca marmelatını yapıyoruz, pastalarda kullanıyoruz. Tatlılarımıza ayrı bir tat veriyor. Havaların güzel olduğu günlerde gruplar halinde hem dağ yürüyüşleri yapıyor, hem de dağ çileği topluyoruz” diye konuştu.

    DAĞ ÇİLEĞİNİN FAYDALARI
    Şifa kaynağı olan dağ çileği, çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için öldürücü etki taşıyor. C vitamini açısından oldukça zengin olan dağ çileği, sigaranın yarattığı damar tahrip edici özelliği azalttığı biliniyor. Ciltteki sivilce ve aknelere iyi geliyor. İdrar söktürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı etkisi var. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür. Çok güçlü bir besin olduğu için bazen alerjiye yol açabiliyor.

    Etiketler:

      EN ÇOK OKUNAN HABERLER

        Sayfa Başı