Datça'da 60 hektar kül oldu

Güncelleme Tarihi:

Datçada 60 hektar kül oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2012 11:21

Muğla'nın Datça İlçesi'nde dün gece çıkan orman yangını güçlükle söndürülebildi.

Haberin Devamı

Datça-Marmaris karayolunun 20'inci kilometresinde, Emecik Köyü Sarı Liman mevkiinde gece saat 22.00'de başlayan yangın saat 03.00'de tamamen kontrol altına alındı.
Yol kenarından başlayarak, önce doğuda deniz istikametine doğru genişleyen yangın, daha sonra şiddetli rüzgarın etkisiyle batıya, sonra tekrar doğuya yönelirken yaklaşık 60 hektar alan kül oldu. Gece olması nedeniyle karadan sürdürülen yangın söndürme çalışmalarına 210 orman işçisi, 41 arazöz, 5 dozer ve 20 teknik eleman katıldı. Doğu yönünde Karaincir tatil sitesini, batı yönünde ise Emecik köyü yerleşim alanlarını tehdit eden yangın, yoğun çabalar sonucu kontrol altına alındı.

15 GÜNDE 10 'UNCU YANGIN
Aynı bölgede 15 günde 10'uncu orman yangınının meydana gelmesi akıllara kundaklanma sorusunu getirdi. Marmaris Orman İşletme Müdürü Özkan Şahin, bu konudaki soruları yanıtlarken kundaklama şüphesinin kuvvetle muhtemel olduğuna dikkat çekti. 15 gündür bölgede teyakkuz halinde olduklarını dikkat çeken Şahin, “Daha önceki yangınlara anında müdahale ederek fazla büyümeden söndürebildik. Gavur deresi ve Karaincir sapağında 2 arazöz 24 saat görev başında bekletiliyordu. Ancak bu kez, yol kenarından başlayan yangın 5 dakika gibi kısa bir sürede deniz istikametine doğru büyüyerek ilerledi. Bu durum değişik noktalara benzin dökülmüş olabileceğini gösteriyor. Datça'da yangın başladığında aynı anda Milas Mumcular ve Yunan adası Rodos'ta da orman yangınının olması, insan kaçakçılarının işi olabileceği düşüncesini gündeme getirdi” diye konuştu.

Haberin Devamı

BİR İŞÇİ YARALANDI
Şahin, çıkan yangında toplam 60 hektar alanın kül olduğunu ifade ederek, “35 hektar makilik, 5 hektarlık çam ormanı ve özel şahıslara ait 20 hektarlık alanda kuru otlar yandı. Herhangi bir ev, ahır yada samanlık yangını meydana gelmedi. Sadece bir orman işçisi düşerek yaralandı. Ayağında ezilme tespit edilen orman işçisi Marmaris Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı” dedi.
Saat 03.00'de söndürülen orman yangınında gece boyunca soğutma çalışmalarının yapıldığını vurgulayan Şahin, gün ışımasından sonra Marmaris Orman işletmeden gelen bir helikopterin de havadan soğutma çalışmalarına katıldığını açıkladı.
 
İKİ KİŞİ SERBEST BIRAKILDI
Datça Kaymakamı Hamdi Üncü ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, son bir haftadır bölgede jandarma tarafından denetim yapıldığını belirterek, “Sabotaj ihtimaline karşı ekiplerimiz bölgeyi denetliyorlardı. Bu yangından sonra iki kişi gözaltına alındı. Ancak yapılan incelemede, yangınla bir ilgilerinin olmadığı anlaşılınca serbest bırakıldılar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!