Cumhurbaşkanı anketi

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı anketi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir'de ‘‘Bay Cumhuriyet'' olarak isim yapan, sivil toplum hareketlerinin öncüsü İşadamı Dündar Soyer, Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması için kamuoyunun gönlünden geçen isimleri belirlemek için kolları sıvadı.

Düşünmeye çağrı

İZMİRLİ işadamı Dündar Soyer, Kurban Bayramı'nda 550 milletvekiline gönderip ‘‘anayasayı delmeden önce bir kez daha düşünmeye'' çağırdığı tebrik kartlarından sonra, kamuoyunun cumhurbaşkanlığına yakıştırdığı isimleri belirlemek için kolları sıvadı.

250 isme sordu

İZMİR'in diplomasiden iş dünyasına, siyasilerden bürokratlara, kadın derneklerinden meslek kuruluşlarına ve sivil toplum örgütlerine kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 250'yi aşkın tanınmış ismini teker teker arayan Soyer, cevap istedi.

Gönülde yatanlar

SOYER'e gelen cevaplarda ‘‘Kamuoyunun gönlünde yatan adaylar'' arasında ağırlığı Erdal İnönü, İsmail Cem, Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, eski diplomat Vahit Halefoğlu ile İlter Türkmen aldı.

Ankara yolcusu

SOYER, ‘‘Bir hafta içinde çalışma tamamlanacak. Listeyi, cumhurbaşkanı adayı arayışı içinde olan parlamentoya (Alın işte halkın adayları) diye sunacağım. Gerekirse Ankara'ya gidip parlamenterlere tek tek dağıtacağım, ilanlar verip halka duyuracağım'' dedi.

Neden Bay Cumhuriyet?

İZMİR'in kartviziti en kabarık işadamlarından Dündar Soyer 14 yılı yönetim kurulu başkanlığı olmak üzere İzmir Ticaret Odası'nda 40 yıllık meclis üyeliği, kurduğu Parlamenterler Derneği İzmir Şubesi'nde beş yıl başkanlık, İzmir Anadolu Kulübü'nün kurucusu, Altay Spor Kulübü'nde iki yıl başkanlık, 1960 Anayasası'nın hazırlanmasında Kurucu Meclis, 1983 Anayasası'nda ise Danışma Meclisi üyeliği, İzmir Rotary Kulübü'nün kurucu başkanlığı yaptı. 14 yıl Belçika fahri konsolosluğunu yürüttükten sonra kraliçe Paula'nın onayıyla oğluna devreden Soyer, 1988'de kurduğu Tüketiciyi Koruma Birliği Vakfı'nda başkanlığını sürdürüyor. DYP'nin Refah Partisi ile koalisyonu döneminde Alsancak Dominik Caddesi'nde kara çadır kurarak ‘‘Refahyol'a hayır'' kampanyası başlatarak uzun süre gündemde kalan Soyer, Atatürk'ün Müsteşarlığını yapan, CHP'nin kurucularından, Niğde milletvekili ve İzmir'in eski valilerinden Şefik Soyer'in oğlu. Soyer, Galatasaray Lisesi ve Mülkiye eğitiminden sonra Sorbon'da ekonomi masteri yaptı. Bir süre de kaymakamlık yaptı. 1923 yılında doğması ve babasının görevi nedeniyle çocukluğunun Atatürk'ün yanında geçmesi nedeniyle İzmir'de ‘‘Bay Cumhuriyet'' diye anılıyor.

Vekillere bayram kartı

SOYER, geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda hazırladığı tebrik kartını sadece millevekilleri için bastırdı. Üstüne geçen dönemde Süleyman Demirel'in ‘‘İşte benim ailem'' sözleriyle basında yer bulan Cavit Çağlar ve müteahhit Kamuran Çörtük'ün de olduğu fotoğrafını renkli olarak bastırdığı kartın altına ‘‘7 + 5 = 12 yıl = Süleyman Demirel = BABA SEKTÖRÜ adında anayasamızı bir kere daha delmeden, bu sihirli formülü hayata geçirmek üzere uzatılan bayram tatili süresince, sizi düşünmeye davet ediyorum'' diye yazdı. Soyer bu kartı alan birçok milletvekilinin kendisini aradığını da söyledi.

Yaşananları sindiremedim

BU hareketi başlatmasında temel etkenin anayasanın, üçlü paket adı altında, üstelik milletvekillerine rüşvetler vererek delinmesini içine sindirememesi olduğunu söyleyen işadamı Soyer, ‘‘Ayrıca bu memlekette en az Demirel kadar değerli birçok ismin olduğunu hatırlatmak istedim'' dedi. Soyer, şöyle konuştu; ‘‘Türkiye Cumhuriyeti'nin yetiştirdiği namuslu, haysiyetli, tarafsız, adil, dil bilen, kültür birikimi yüksek insan sayısı hiç de sanıldığı kadar az değil. ‘Başka isim yok ki' diyenlere de çok kızıyorum. Kaldı ki bir kişi için anayasa değiştirmeyi, üstelik açık oy gibi söylemlerle bunu anayasaya aykırı olarak yapmaya kalkışmayı, bir Cumhuriyet çocuğu olarak hazmedebilmem mümkün değil. Bu memleketi seven, sahip çıkan hiç kimsenin de içine sindiremeyeceğini parlamento oylarıyla ortaya koymuştur. Bir hafta içinde anketimiz sonuçlanacak ve İzmir'in önerileri olarak Ankara'ya sunulacak. Keşke imkanımız olsaydı da ülke genelinde yapabilseydik.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!