Çiller kavgası

Güncelleme Tarihi:

Çiller kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir Ticaret Borsası'nın DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'i konuk etmemek için meclis toplantısını ertelemesinin yankıları sürüyor

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in katılıp tarım kesiminin sorunlarını dinleyeceği ilan edilen İzmir Ticaret Borsası Olağan Meclisi'nin son anda ertelenmesi, İl Başkanlığı ile Borsa yönetimi arasında gerginlik yarattı.

ÇİLLER'in meclise katılması için emrivaki yaptığı iddiasına tepki gösteren DYP İzmir İl Başkanı Kani Aydoğdu, ‘‘Kendileri davet ettiler’’ derken, bir İzmir odasının TOBB tarafından yönetilmesinin ‘‘utanç verici’’ olduğunu söyledi.

AYDOĞDU, TOBB Başkanı Fuat Miras'ın baskılarına direnememekle suçladığı Başkan Hasan Özmen'in tutumuyla Borsa'ya itibar kaybettirdiğini önesürerken, Özmen ‘‘Artık olan oldu, bundan sonrası önemli’’ dedi.

İTB Başkanı Özmen, en kısa zamanda Çiller'i İzmir'e davet edeceklerini belirtti, ‘‘Olay bizim dışımızda gelişti, ama biz tam ortada kaldık. Yaşanan sıkıntının telafisi için gerekeni yapacağız’’ diye konuştu.

DYP barut gibi

İZMİR Ticaret Borsası'nın DYP Genel Başkanı Tansul Çiller'i konuk etmemek için olağan meclis toplantısını ertelemesiyle başlayan tartışmalar İl Başkanı Kani Aydoğdu'yu çileden çıkardı. Başkan, ‘‘Aydoğdu emrivaki yaptı’’ iddiasına tepki gösterip, ‘‘Borsa itibar kaybetti’’ derken, İTB Başkanı Hasan Özmen yaşanan gerilimin en kısa zamanda telafi edileceğini ve Tansu Çiller'in İzmir'e davet edileceğini söyledi.

DYP ile İTB arasındaki gerginliğin yankıları sürerken, İl Başkanı Kani Aydoğdu, ‘‘İki ay önce davet ettiler, programımız yoğun olduğu için kabul etmedik. Konular hazırlayıp gönderdiler, plaketler hazırladılar. Milletvekili Ufuk Söylemez'i aracı koydular. Sonunda ayıp olmasın diye, 16 Eylül'deki il merkezi açılışını 28 Ağustos'a çektik, davetlerine onay verdik. Şimdi kalkmış davet etmediklerini söylüyorlar’’ diyerek, tepkisini dile getirdi.

AYDOĞDU'nun öfkesi bu kadarla da sınırlı değil. Geçen dönem Ege Bölgesi Sanayi Odası başkanlığı yaparken Odalar Birliği'nde de Yönetim Kurulu Üyeliği'ni üstlenen Aydoğdu, Ticaret Borsası'nın TOBB Başkanı Fuat Miras'ın baskısına direnememesini affedemediğini söyledi. ‘‘İzmir odalarını Miras mı yönetiyor, yoksa üyelerin seçtiği yöneticiler mi?’’ diye sorarken, böyle bir konunun Sanayi veya Ticaret odalarında asla sözkonusu olmayacağının da altını çiziyor.

Başkanın tavrı

SORUNUN, Borsa Başkanı Hasan Özmen ile Meclis Başkanı Tuğrul Yemişçi'nin ‘‘ılımlı karakteri’’ nden kaynaklandığını belirten Aydoğdu, ‘‘Aslında Borsa'nın kapısına ‘utanın’ yazılı siyah bir çelenk bırakmayı düşündük. Ama kendimizi tuttuk. İzmir'in birlik beraberliği diye bağırıp çağırırken, tepki göstermeyi kendimize yakıştıramadık. İzmirli bir kuruma böyle bir tavır almanın ayıp olacağını düşündük. Tuğrul Yemişçi'nin olaydan büyük üzüntü duyması ve iki kez gelip özür dilemesi de bu eylemi gerçekleştirmemize engel oldu’’ dedi.

TAMAMEN kendileri dışında bir olay olmasına rağmen odak noktasında kaldıklarını söyleyen İzmir Ticaret Borsası Başkanı Hasan Özmen ise, ‘‘Ayıp oldu belki, ama bunun telafi edileceğinden kuşkumuz yok’’ dedi. Özmen, işin istenmeyen noktalara vardığını, her iki tarafın da sıkıntı ve üzüntü yaşadığını belirterek, ‘‘Ortada kasıtlı birşey yok. Olan da olmuş zaten. İzmir Ticaret Borsası ciddi ve ağırlığı olan bir kurumdur. İl Başkanı Kani Aydoğdu da kardeş odamızın başkanlığını yapmış, içimizden biri. Biraz ortalık sakinleştikten sonra Sayın Çiller'i yeniden davet edeceğiz. Bu gerginliğin giderileceğine inanıyoruz’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!