CHP patates için tarlada

Güncelleme Tarihi:

CHP patates için tarlada
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2012 15:22

CHP İzmir İl Yönetim Kurulu, Ödemiş İlçesi'ne giderek patates üreticisinin derdini tarlada dinledi.CHP İl Başkanı Ali Engin, parti olarak konuyu hem kamuoyuna taşımak hem de hükümeti uyarmak için Ödemiş'e geldiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Heyete partili kadınlar tarafından hazırlanan patates salatası, kızartması ve közlemesi ikram edildi..CHP İl Yönetim Kurulu toplantısı Ödemiş'te yapıldı. İki bölüm halinde gerçekleştirilen toplantıya, İl Başkanı Ali Engin, yönetim kurulu üyeleri, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Mehmet Eriş ve yöneticiler katıldı. CHP heyeti önce Yeniköy'e giderek tarlada patates üreticisinin derdini dinledi. Üreticilerden Hüseyin Engin, İsmail Aydın, Aşkın Aydın, Metin Olcay, Metin Kıvrak ve Mustafa Abacı, Ödemiş patatesinin bittiğini ifade ederek, çiftçinin borcunu ödemesinin mümkün olmadığını söyledi. Üreticiler, “Adeta deprem yaşıyoruz. Bu halk dürüsttür. Gübreciye,  mazotçuya borcumuz var. Geçen sene hiç değilse masrafı karşılamıştık. Bu yıl tamamen bitti.

Borcumuz çok. Ürünlerimizin çoğu tarlada kaldı. Bazı arkadaşlarımız patateslerini hayvanlarına yedirdi. Mazotçu gübreci alacaklarını isteyecek. Bu insanlar borçlarını ödeyemez. Hatta ölümlere varacak şekilde facialarda olacak. Kilosu 5 kuruş. 1 kg. patatesin tarladan kamyona çıkmasının maliyeti 80 kuruş. Biz bu malı 100 kuruşa satamıyoruz. Geçen yıllarda da patates fiyatları düşmüştü. Ama yine de satabiliyorduk. Bu yıl satamıyoruz. Tek sebebi de yurt dışına ihracat olmaması. Bütün kapılarımız kapalı. Arap ülkeleri patatesi tüketiyordu. Bu yıl o da yok” dedi.

Haberin Devamı

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, çok sayıda ailenin geçim kaynağı olan patateste bu yıl “afet” yaşandığını belirtti.  Engin, “Hatta afet ötesi bir durum. Hükümetimiz, Başbakanımız, bakanlarımız ve ülke yöneticilerimiz de bu duruma göz yumuyor. Zaten çiftçi borçlu hacizli banka girdileri yüksek.  Devletin katkısı yok. Avrupa ülkelerinde devletler çiftçisini üretime devam etsin diye teşvik eder. Çünkü insanoğlunun en önemli ihtiyacı gıda” dedi. Engin, CHP olarak konuyu hem kamuoyuna taşımak hem de hükümeti uyarmak için Ödemiş'e geldiklerini söyledi.

CHP heyeti daha sonra perşembe pazarında toplantının ikinci bölümünü yaptı. Burada CHP heyetine partili kadınlar tarafından hazırlanan patates salatası, kızartması, közlemesi ikram edildi. İlçe Başkanı Mehmet Eriş yaptığı konuşmada, seslerini basın yoluyla duyurmaya çalıştıklarını belirtti. Ayrıca durumu İl Başkanlığı'na ilettiklerini kaydeden Eriş, “Onlar da ‘bu duruma kayıtsız kalamayız” diyerek bugün Ödemiş'e geldiler ve üreticilerimizin sorunlarını tarlada dinlediler” dedi. İl Başkanı Ali Engin de, buraya gelmeden önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşerek destek istediğini belirtti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!