CHP’de “Koltuk boşalt” krizi

Güncelleme Tarihi:

CHP’de “Koltuk boşalt” krizi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2013 11:38

CHP Genel Merkezi’nin “Adaylık düşünen görevi bıraksın” genelgesi, partide sıkıntı yarattı.

Haberin Devamı

Aday olmak isteyen il ve ilçe başkanları ile yönetim kurulu üyelerini koltuklarından kaldıracak genelge, örgütte tepki topladı. İzmir’de aday olmak isteyenler, bir taraftan “Siyasette koltuğun yoksa söz hakkın da yok” diyerek, dokuz ay kala görevlerini bırakmak istemezken diğer yandan Genel Merkez’in iradesine karşı çıkma noktasına geldi. Genelge, İzmir’de aday olmak isteyen CHP’li yöneticileri, kendi partilerinden olan 29 belediye başkanı ile de karşı karşı getirecek.

CHP Genel Merkezi’nin 5 Haziran 2013 tarihli Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) aldığı kararlarla yayınladığı genelge partiyi karıştırdı. Genelgede 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak yerel seçim için aday adaylığı başvurularının 8-31 Temmuz’da yapılacağı, adaylık düşünen il, ilçe ve belde başkanları ile il, ilçe ve belde yönetim kurulu üyelerinin 15 Temmuz 2013 tarihi saat 17.00’a kadar görevlerinden istifa etmeleri istendi. İstifa edenler dilekçelerini bir üst makama gönderecek. Beldeler, ilçe başkanlıklarına, ilçeler, İl Başkanlığı’na, İl Başkanlığı da partinin Genel Sekreterliği’ne istifa verecek. Genelgede disiplin kurulu ile belediye ve il genel meclis üyeleri ile muhtarlara istifa zorunluluğu getirilmedi.

Haberin Devamı

KOLTUK MU ADAYLIK MI

CHP’de ilk kez açıklanan “Koltuk boşalt” genelgesi, örgütte sıkıntı yarattı. 2009 yerel seçimlerinde CHP İzmir İl Başkanı olan Kemal Karataş, Konak Belediye Başkan adayı olduktan sonra görevinden istifa etmiş, hatta Seçim Takvimi’nin resmi istifa tarihini de geciktirdiği için adaylıktan düşürülmüştü. Genelgede kararların Parti Meclisi’nde ve il başkanları toplantısında tartışılmadan MYK’da alınmasına tepki gösteren örgüt, seçim yöntemi açıklanmadan istifa şartı getirilmesini de eleştirdi. Partililer, “Önseçim mi merkez yoklaması mı? Yöntem belirlenmeden istifa isteniyor. Yönteme göre aday olacak kişiler var” dedi. Ayrıca adaylık düşünenler seçime dokuz ay kala partinin yönetici koltuklarını boşaltarak söz haklarını da kaybetmek istemiyor. 30 ilçenin 28’inde ve Büyükşehir Belediyesi’nde CHP’li başkanların oturduğu İzmir’de parti yöneticilerine getirilen istifa zorunluluğu, belediye başkanı ile adaylık düşünen CHP’li yöneticiyi karşı karşıya getireceği için örgütte endişe hakim. Adaylık düşünen yöneticiler, koltuğu boşaltmama ile Genel Merkez’in iradesine karşı çıkma kararları arasında sıkışıp kaldı.

Haberin Devamı

GENELGE ADAY SAYISINI DÜŞÜREBİLİR

2009 yerel seçimlerinde CHP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için iki kişi, belde belediye başkan adaylığı için 152 kişi, belediye meclis üyeliği için bin 262 kişi, il genel meclis üyeliği için 202 kişi adaylık başvurusunda bulunmuştu. CHP’deki “Koltuk boşalt” genelgesinin aday sayısını düşüreceği öne sürüldü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!