Çelebioğlu'nun 20 yıllık mücadelesi gürültüye gitmedi

Güncelleme Tarihi:

Çelebioğlunun 20 yıllık mücadelesi gürültüye gitmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2012 00:00

Çeşme’de senelerdir eğlence mekanlarından yükselen sesle mücadele eden aile, çevre sorun-larına karşı örgütlü davranmak için dernekleşme kararı aldı.

Haberin Devamı

ULUSAL BOYUTTA OLACAK
Çeşme Ayayorgi Koyu’nda bu yaz ayyuka çıkan gürültü krizi yeni boyut kazandı. Çelebioğlu Ailesi dernekleşme kararı aldı. Aile adına konuşan Canan Çelebioğlu Tokgöz, Çeşme sakinlerinin görüşleriyle ortaya çıkan ve tüm çevre sorunlarıyla ilgili olacak dernek düşüncesini ulusal boyutta hayata geçireceklerini söyledi.

KOLİLERCE PET ŞİŞE
Geleceğin de en büyük sorunu olacak çevre konularına dikkat çekmek için bu kararı aldıklarını belirten Tokgöz, “Tamamen kendi imkanlarımızla günde 4-5 büyük koli alacak şekilde denizden ve kıyıdan pet şişe topluyoruz. Bu da işin ayrı bir boyutu. Eşimin de geri dönüşüm üzerine çalışmaları var” dedi.

HÜRRİYET Ege’nin dün “İki ateş arasında” manşetiyle duyurduğu Çeşme Ayayorgi Koyu’ndaki gürültü kriziyle ilgili öneri yağdı. Çelebioğlu ailesi ve eğlence mekanı Marrekech’in işletmecisi Mehmet Özener’in yaşadığı durumla igili gelen önerilerden bazıları şöyle...

Haberin Devamı


İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı ve ESİAD YİK Başkanı Kemal Çolakoğlu:

En az Ayayorgi kadar güzel bir yerde ev

Çeşme hepimizin. Hiç şüphe yok ki Çeşme’nin en güzel koyu Ayayorgi. Belki de dünyanın sayılı koylarından biri. Kızlarımın çocukluğundan bu yana, yani 35 yıldır giderim. O zaman bakir, sessiz ama çok az kişinin yararlandığı bir doğa harikasıydı. Denizin dibi çok değişik deniz hayvanlarıyla doluydu. Sonra yavaş yavaş keşfedildi. Şamlı ailesine ait kıyıdaki ev ve tepedeki Selvili ailesine ait ev ilk konutlardı. Şamlılar’ın evini sonrasında Çelebi ailesi aldı. En güzel kıyı alanı da şimdi olduğu gibi Şinasi Ertan ağabeyindir. İlk önce açılan restoranları, sonra bar-restoranlar, plaj kulüpleri ve gece kulüpleri izledi. Ve, Ayayorgi Koyu hak ettiği uluslararası üne ulaştı. İlk tespitimizi yapalım. İlk evler, bütün bu gürültüden önce vardı. Dolayısıyla, itiraz etme hakları vardır ve bakidir. Sonradan yapılan evler ise bu ortamı bilerek ve kabullenerek gelmiştir. İkinci tespitimizi yapalım; Ayayorgi Koyu artık dünyaca ünlü bir eğlence koyudur ve bu bir defactodur. Artık değiştirilemez. Üçüncü tespitimiz ise ne devletin alacağı ses limitleri tedbiri ne de başka bir tedbir dizisi işi çözmez. Nitekim resmi makamlarla yapılan ortak toplantı ve alınan kararlar konuyu çözememiştir. Bu durumda ne yapılmalıdır? Önce herkes empati yapmalıdır, kendini karşıdakinin yerine koymalıdır. Bu işin çözümü, gönül rızasında ve alicenaplıktadır. Çelebi ailesi, turizm sektöründe, bugünün ülkedeki önemli bir markasıdır. Bugünkü konumuna turizmden ulaşmış, ekmeğini turizmden elde eden bir ailedir. Sivil toplum olarak, kendisine artık bu koşullarda bu evin konut olarak kullanmasının güçlüğü anlatılmalı, evini ister kendi, ister bir işletmeye, turizme tahsis etmesi rica edilmelidir. Bu konuda bir heyet oluşturulmalıdır. Çeşmeliler de kendisine en az Ayayorgi gibi güzel bir yerde ev bulmalı ve kendisini ‘Çeşme gönüllüsü’ olarak ilan etmelidir. Bu iş kolay değildir, size, bana böyle bir taleple gelinse kızarız, sinirleniriz, hatta saçma buluruz ama ekmeğini turizmden kazanıp, turizmde duayen olmuş bir aileye bu bir alicenaplık olarak gelebilir. Çünkü, bu bir zaruret haline gelmiştir. Ama bu iş ancak ve ancak güzellik ve bir hoşgörüyle olabilir.

Haberin Devamı


Çeşme Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel:

Bizim önerimiz eğlence adası


Bu sorun artık tüm Çeşme’nin sorunu, bir tek işletmenin değil. Bizim için Çeşme her şeyden önce geliyor. Önemli olan kavga etmeden barış içinde çözmek. Bunun için uğraş vereceğiz. Devletle halk ve işletmeler birlikte çözüm bulmalı. Bizim daha önce de açıkladığımız gibi, birkaç yıla kadar bütün eğlence mekanları aynı yerde toplanmalı. O bölgenin eğlence adası haline gelmesi her bakımdan daha mantıklı. Hem turist sayısı hem de maddi olarak getirisi fazla olur. Yurt dışındaki modelleri örnek alırsak, eğlenceyi 24 saate yaymak ve daha çok turist ağırlamak mümkün hale gelir. Çeşme ve Alaçatı’da her yıl beach club ve bar sayısı artıyor. Yasalar uyarınca eğlence yerlerinde ses düzeyi düzenlemesi var. Bu, eğlenceyi baltalayabiliyor ve sorun çıkartabiliyor. Yurt dışında
turizmin gözde ülkelerinde ise düzen farklı. ‘Eğlence dünyası’ yaratmak zor değil. Bütün mekanlar yan yana, hepsi aynı bölgede. Çeşme’de ise Alaçatı bunun için bulunmaz bir yer. Eski Sea Side’ın olduğu yer koylarla dolu. Böyle bir projeye belediye ve işletmecilerin de destek vereceğinden şüphem yok.

Haberin Devamı

Ortopedist ve Buca Belediye Meclis Üyesi Levent Köstem:

Eğlence mekanları aynı yere toplansın


Çeşme’de yaşanan bu sorunla ilgili olarak evimi satmıştım. Gürültünün neden olduğu ‘akustik travması’ denen bir şey var. Hem psikolojik hem de kulakta bozukluklara yol açıyor. Yıllar önce İspanya’da Mayorka Adası’na gitmiştik. Orada da aynı sorun yaşanmış. Devlet konuya el atmış, bütün eğlence mekanlarını bir yerde toplamışlar. Bizi de götürdüler. Çeşme için de benzer yol bulunmalı. Ben Buca’yla ilgili de aynı şeyi düşünüyorum. Başkan olsam bunu yaparım. Buca’da da aynı sorun var. Orada da tüm eğlence mekanlarını aynı yere toplamak tek çözüm.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!