Caretta beslemek yasaklandı

Güncelleme Tarihi:

Caretta beslemek yasaklandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2012 00:00

MUĞLA Ortaca Dalyan’daki İztuzu sahilini mesken tutan caretta carettalar, uzun süredir teknelerle yaz-kış düzenlenen turlarda mavi yengeç ve tavuk etiyle insanlar tarafından beslenince hazır yiyeceğe alıştı.

Haberin Devamı

Kaplumbağaların beyaz gördüğü herşeye yiyecek diye saldırması sonucu İztuzu Plajı’nda ısırma olayları yaşandı. Şikayet üzerine insanları ısıran üç carettadan biri olan ve “Ali Rıza” adı verilen, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) koruma ve bakım altına alındı.
Isırma sayısı 23’e yükselince DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden yardım istedi. Genel müdürlük Muğla Valiliği’ne gönderdiği bir yazıyla kaplumbağaların insan eliyle beslenmesinin yasaklanmasını istedi. Valilik de bir hafta önce bu hayvanların beslenmesini yasakladı. DEKAMER bu arada, insanları ısıran iki carettayı da korumaya aldı.

Caretta beslemek yasaklandı

Haberin Devamı

Duyarlılık için teşekkür
Prof. Kaska, ısırmalar artınca turizmin zarar göreceğini düşünerek yardım istediklerini belirtti, “Yasakla birlikte bu işi yapanlar hemen beslemeden vazgeçti. Bu duyarlılıkları için herkese teşekkür ediyorum. Zaten önemli olan cezai yaptırım değil duyarlılık” diye konuştu.
Kaska, üç kaplumbağanın rehabilite edildiğini belirtti, “Şu anda balıkla besliyoruz. Bunu da insan eliyle değil, kendisi avlanarak yaptığı izlenimini veriyoruz. Kendi kendilerine beslenme konumuna geldiklerinde tekrar doğal yaşamlarına salacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!