Çalışmalara UNESCO hızı

Güncelleme Tarihi:

Çalışmalara UNESCO hızı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 01:10

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi Orhaniye Köyü'ndeki Kızkumu'nun Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi'nde yer alabilmesi için başlatılan çalışmalar olumlu sonuç verdi.

Haberin Devamı

Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk imzasıyla Orhaniye Muhtarı Arif Ulupınar'a gönderilen bir yazıda “Bölgenin uydu fotoğraflarının çekileceği, körfezdeki akıntı ile körfeze dökülen su kaynaklarının inceleneceği, kızkumu ile martı Marina arasındaki iskelelerin kaldırılacağı ve bu işlemler için de kaynak yaratılmaya çalışıldığı” belirtildi. Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, UNESCO yetkilileri ile görüşmelerim olumlu” dedi.
Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, geçen 26 Ağustos'ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne yazı yazıp, 550 metre uzunluğunda ve deniz üzerinde yürünüyor hissi uyandırılan Kızkumu'nun korunmasının yarım kaldığını, gerekli denetimlerin yapılarak deniz kıyı habitatını olumsuz etkileyecek faaliyetlere müdahale edilmesini istedi. Kurum, 6 Eylül'de verdiği cevapta gerekenin yapılacağını bildirdi. Ersan, ayrıca Kızkumu'nun UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilebilmesi için de müracaatta bulundu. Ersan'ın başta Muğla Valiliği olmak üzere, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, diğer bazı ilgili bakanlıklar ile başbakanlığa da yazı gönderip, konuya duyarlı olunmasını istedi.

Haberin Devamı

İNCELEME İÇİN KAYNAK ARAYIŞI
Kasım ayında Kızkumu ve çevresinde inceleme yapıldığını belirten Orhaniye Köyü Muhtarı Arif Ulupınar “Çeşitli kurum ve kuruluşlardan oluşan 7 kişilik ekip gelerek bölgede incelemeler yaptı. Bir ay sonra da muhtarlığımıza, valilik kanalıyla bir yazı gönderildi. Yazıda, bölgenin uydu fotoğraflarının çekileceği, körfezdeki akıntı ile körfeze dökülen su kaynaklarının inceleneceği, Kızkumu ile marina arasındaki iskelelerin kaldırılması gerektiği ve bu işlemler için de kaynak yaratılmaya çalışıldığı belirtildi” dedi.

UNESCO İÇİN ÇALIŞMALAR HIZLANDI
Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, UNESCO için yapılan müracaatlar sonrası çalışmaların sürdüğünü yerine getirilmesi gereken kriterlerin çoğunun giderilmekte olduğunu söyledi. 2010 yılında koruma amaçlı başlattıkları çalışmaların devam ettiğine dikkati çeken Ersan, “Körfezi tehdit eden faktörlerin başında gelen Martı Marina sürekli büyüyerek kuzey batı rüzgarlarını engelliyor. Bu nedenle de gelen akıntı ve dalgalar da Kızkumu'na ulaşmayınca da bölge oksijensiz kalıyor. Marinaya açtığımız iki davayı da kazandık. Yine akıntıyı önleyen kaçak iskelelerin kaldırılması için girişimde bulunduk. Konulacak tonoz ve şamandıra yerlerini belirlemek için dalgıçlarımız çalışmalar yaptı. Sürekli kalan tekne sayısının azaltılması ve sürekli kalınmaması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan
Bey'e dosya gönderdik. Bük mevkiindeki kaçak yapılaşma ve iskeleleri gerekli yerlere ihbar ederek yasal işlem başlattık. Kırmızı kumu getiren derelerin açılmasını sağladık. Köy halkının buradaki kızıl kumu alıp kullanmasının yasaklanmasını istedik. Kum üzerinde yürümeye yeni uygulamaların getirilmesini de bu sezon sağlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

“GEREKLİ SPONSORLARI BULURUZ”
UNESCO'ya alınabilmek adına olumlu çalışmaların olduğunu da sözlerine ekleyen Filiz Ersan, şunları söyledi:
“Elimizdeki bilgi ve doneleri ilettik. Eksik olanların giderilmesi için de çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki sezon korumanın gerçekleşeceğine inanıyorum. Yapılacak işler için belki, ‘Kaynak yaratmak sorun olur’ diye düşünülüyor ama biz o zaman yine devreye gireceğiz. Gerekli sponsorları buluruz.”

SUALTI İNCELEMELERİ TAMAM
Araştırmacı Dalgıç Ali Osman Ernalbant ekibiyle bölgede yaptığı iki ayrı dalış ile Kızkumu ve çevresini görüntüledi. Ernalbant “13 ve 30 Kasım'da 2 ayrı dalış yaptık. Kızkumunun ilk giriş bölgesinde önemli ölçüde Posidonia (deniz eriştesi) çayırları mevcut. Ortaya yakın bölgeler çamur. 7-11 metreler arasında yine deniz çayırları var. Kızkumunun köye bakan durgun bölgesinde ise bu çayırlar çok daha fazla yoğunlukta. Çayırlar genelde 5-6 metre derinliğe kadar iniyor, sonra çamur tabakası başlıyor. Kırmızı kum birçok yerde azalmış durumda. En yoğun olan bölüm ilk 100 metre ile son 50 metre. Diğer olumsuz bir durum ise gördüğümüz balon balıkları nedeniyle balığın çok az seviyede olması. Katı kirletici çok az. Denizin derin olduğu bölgede 6-11 metrede sarı fosforik bir renk hakim. Burada kimyasal bir kirliliğin olup olmadığının da araştırılması için gerekli müracaatlarda bulunduk” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!