Bu rezaleti temizleyin

Güncelleme Tarihi:

Bu rezaleti temizleyin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 00:00

Sörf cenneti Alaçatı, yeni sezona sıkıntılı başladı. Deniz ile sörf okulları arasında ‘Çin Seddi’ gibi uzanan baraka enkazı, sampiyona öncesi endişe yarattı.

Haberin Devamı

Her yıl binlerce sörf tutkununu ağırlayan, Türkiye’nin en büyük dünyanın ise üçüncü büyük sörf merkezi olarak kabul edilen Çeşme Alaçatı, yeni sezona sıkıntılı başladı. Ağustos ayında gerçekleşecek olan Dünya Windsurf Slalom Şampiyonası’na da ev sahipliği yapacak olan ‘sörf cennetinde’ beklenen çevre düzenlemelerinin hala yapılamamış olması endişe yarattı. Sörf okulları ile deniz arasındaki kıyı- kenar çizgisini ihlal eden ve yeşil alan olarak kullanılması yönünde mahkeme kararı bulunan bölgedeki yıkık ve harabe baraka enkazının kaldırılmamış olması hem sporcuların hem de sörf okulu sahiplerinin korkulu rüyası oldu.

Alaçatı’ya yakışmıyor

İki yıl öncesine kadar Çeşme Belediyesi tarafından kiralama yöntemiyle işletilen, mahkemenin aldığı ‘Kıyı-Kenar Kanunu’nu ihlal ediyor, yıkılmalı’ kararının ardından kaderine terk edilen 40 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğindeki barakalar, Alaçatı’daki turizm ve sörf potansiyeline büyük darbe vurdu. Sörf okulu sahiplerinin tüm uyarılarına ve başvurularına rağmen belediyenin gerekli çevre düzenlemelerini yeni sezon öncesi de gerçekleştirmemesi üzerine, ortaya utanç verici bir tablo çıktı. Sörf yapmak için düyanın pek çok ülkesinden gelerek Alaçatı’yı tercih eden turistler, denize ulaşmak için, onlarca kilo ağırlığındaki sörflerini yaklaşık elli metre taşımak zorunda bırakıldı. Tahta yığınları arasından geçerek spor yapmaya çalışan sörf tutkunları, bu manzaranın Alaçatı’ya yakışmadığını dile getirdi.

20 ülkeden katılım

Dünyanın sayılı sörf merkezleri arasında gösterilen Alaçatı’da ‘gecekonduyu’ andıran görüntüler, Ağustos ayında altıncısı gerçekleştirilecek olan Dünya Windsurf Slalom Şampiyonası öncesi Çeşme ve İzmir’in sörfteki imajını da tehlikeye soktu. 20 farklı ülkeden, 100’ün üzerinde sörfçünün katılacağı şampiyona tarihine kadar çevre düzenlemelerinin gerçekleşmemesi halinde, uluslararası sörf otoritelerinin Alaçatı’ya bakış açılarının değişebileceği belirtildi.

BIRAKIN BİZ KALDIRALIM

Haberin Devamı

Sörf okulu sahipleri, bölgenin kalkınması için dev yatırımlar yapan sörf okullarının ve sporcuların mağdur edildiğini öne sürdü. Sörf okulu sahipleri “Ortaya çıkan manzara, Çeşme ve Alaçatı için utanç verici. Yıkık barakalar, sörf okullarının deniz ile olan ilişkisini tamamen kopardığı halde belediye yetkilileri buna ‘dur’ demiyor. Ortada mahkeme kararları var. Buna rağmen, bir saatte kaldırılabilecek olan enkaza dokunulmuyor. Okul sahiplerinin her türlü yasal girişimleri ve ‘enkazı kendi imkanlarımız ile biz kaldıralım’ önerileri de dikkate alınmıyor. Sporcular, sörflerini elli metre taşımak zorunda kalıyor. Bu rezillik ortadan kaldırılmazsa Dünya Windsurf Slalom Şampiyonası’nda Alaçatı’nın imjını zedeleyeceğiz” yorumunu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!