Bu mantarlara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Bu mantarlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2014 01:06

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, Bodrum Yarımada Bitki Hayvan Mantar Fotoğraflama ve Tanımlama Grubu'nun hafta sonu düzenlediği etkinlikte, kırsal alanlarda temizlik yapıldı ormanlarda ise mantar incelemesinde bulunuldu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mantar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, etkinliğe katılanları mantarlar konusunda bilgilendirip, tanımadan toplanarak yenilen mantarın 'Rus ruleti' oynamaktan hiçbir farkı olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Bu mantarlara dikkat

Bodrum Yarımadası Bitki Hayvan Mantar Fotoğraflama ve Tanımlama Grubu tarafından "Ormanları Temiz Tutalım - Mantarlara Dikkat" adı altında temizlik ve inceleme gezisi yapıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mantar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, Bodrum Yarımadası Bitki Hayvan Mantar Fotoğraflama ve Tanımlama Grubu Sözcüsü Mustafa Ünlü ve yaklaşık 80 fotoğraf tutkunu akademisyen üniversite öğrencisi ve doğasever geziye katıldı. Bodrum'a bağlı Çiftlik Mahallesi ile Çocuk Mezarlığı arasındaki dört saat süren geziye katılanlar, ormanlık alanda hem temizlik yaptı hem de Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu tarafından yörede bulunan mantar türleri hakkında bilgilendirildi.
Bu mantarlara dikkat

Değişik mantar türleri toplanıp, fotoğraflandı. Etkinlikte, 30 çuval çöp toplandı.
Bu mantarlara dikkat

MANTAR TOPLAYIP, YEMEK RUS RULETİ OYNAMAK GİBİ
Grubun sözcüsü Mustafa Ünlü özellikle sonbahar aylarında yağmurların başlaması ile bölgede mantar ve benzeri yenilebilen türdeki bitkilerle ilgili bilgilendirme ve ormanları temizleme amaçlı düzenlenen gezilerinin halkın ve bilim adamlarının katılımınıyla arttırarak iki haftada bir düzenleneceğini belirtti. Mantar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu da bilinçsiz ve tanımadan toplanarak yenilen mantarın 'Rus ruleti' oynamaktan hiçbir farkı olmadığını belirtip, "İnsan hayatı deneyerek tehlikeye atılacak kadar önemsiz değildir. Bu nedenle bu tür bilgilendirme ve bilinçlendirme gezilerini düzenleyerek zehirlenmeleri ve ölümleri en aza indirmeye çalışıyoruz. Muğla bölgesinde sadece 3 yıl önce Bodrum'un İslamhaneleri Mahallesi'nde bir köylünün mantardan zehirlendiğini üç gün tedavi yapıldıktan sonra sağlığına kavuştuğunu biliyoruz. Bunun dışında önemli bir vakaya rastlamadık. Bu da Muğla'da yaşayanların mantara karşı ne kadar bilinçli ve duyarlı olduğunu gösteriyor. Muğla bölgesinde yaklaşık 300 mantar türünden 50'ye yakını zehirlidir. Ancak yurt genelinde yapılan istatistiklerde ise durum çok iç açıcı değil. Yurt genelinde ise 2 bin 500 mantar türünden 100'e yakını zehirlidir. Örnek verecek olursak 1988 yılında Adana ve Mersin'de sadece Kasım ayında 100'den fazla vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. Her mantar sezonunda bu tür zehirlenme olaylarına rastlanmaktadır. Kısacası mantarlar doğadan rastgele toplanıp tüketilmemelidir. Çünkü doğada yetişen mantar zehirli mi değil mi bunu ayıran kriter yoktur. Zehirli ve yenen mantarlar birbirine benzer olduğundan karıştırma riski yüksektir. Ayrıca bu mantarlar aynı ortamda yan yana bile yetişebilir. Risk bu nedenle oldukça fazladır" dedi.
Bu mantarlara dikkat

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!