Bodrum'da Ikinci Bahar

Güncelleme Tarihi:

Bodrumda Ikinci Bahar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ayhan ISIK’i sinemaya kazandirdim

Dogma buyume Bodrumlu olmasa da, yureginin tasidigi yere, Bodrum'a gelen sinema sanatcisi Nurhan Nur, firtinali yillarin ardindan ozledigi sakin doneme burada kavustu. Anilarini gururla anlatirken, yasama baglayan guzellikleri tek tek bulup cikariyor.

TURK sinemasinda tiyatro kokenli sanatcilarin rol alma gelenegini degistiren Nurhan Nur, once sinema icinde gecen yillarini, ardindan bugunlere getiren olaylari uzun uzun anlatti. Kizdiklari, sevdikleri, hayran oldugu sanatcilari tek tek hafizasinin kiyisindan kosesinden cikariyor. Ancak, olumsuzlarin kendisinde kaldigini, iyi seylerin paylasilmasindan yana oldugunu soyleyen Nurhan Nur, Ayhan Isik'la basladi anilarini aktarmaya.

UZUN BOYLU VE YAKISIKLI

ACIK roller icin pavyonlarda calisan, endami yerinde kadinlarin secildigini, bazilarinin daha sonra Sezer Sezin gibi unlu isim olduklarini belirten Nur, ‘‘Ben okullu ve aile kizi olarak bu tablo disinda sinemaya giren ilk kadin oyuncu oldum’’ diyor. Sonra da Ayhan Isik'i sinemaya nasil kazandirdigini anlatiyor:

‘‘BIR yandan okuyup, bir yandan da film yaptim. Arabistan'da cekilecek bir film icin uzun boylu, yakisikli bir erkek oyuncu araniyordu. Akademide de epey yakisikli genc ogrenci vardi. Bir gun ust kattaki sinifimizin caminin onune oturup ogrencileri incelemeye basladim. Gozume kestirdigim gence ‘Sinemada oynamayi dusunur musun?’ dedim. Gozleri parladi, ‘Elbette’ diye cevap verdi. Elinden tutup Sezai Sollelli'ye goturdum, oradan da Yesilcam'a. Bu genc Ayhan Isik'ti. O gun baslayan dostlugumuz olum ayirincaya kadar surdu. Zeki Muren'i de teklif ettim kabul etmediler.’’

NURHAN Nur'un Yilmaz Guney'le gecen anilari daha da ilginc. 1950'li yillarin sonunda karsilastigi Guney'e hapis cezasi oldugu icin esi Atif Yilmaz'in rol vermedigini ogrendigini anlatan Nur, soyle devam ediyor:

‘‘ATIF'a israr ettim. Yilmaz reji asistani olarak calismaya basladi. Bir sure sonra Halit Refig de bizim aileye katildi. 3 yil boyunca ikisi de benim cocugum gibi evimde yasadi. 60 ihtilali oldu, Yilmaz'a ‘Git teslim ol. Adana'da yerel gazetedeki sozlerinin yanlis anlasildigini soyle kurtul’ dedim. Teklifimi kabul etmedi, hapis yatti. Ilk kez, ‘Dolandiricilar Sahi’ filminde kamera karsisina cikti, ama yuzu gorulmedi. Birkac saniyelik cekimde cok heyecanlandi. Ardindan ilk filmi olan Ala Geyik'i cevirdi. Yilmaz'i yikan Nebahat Cehre oldu. Nebahat ayrildiktan sonra bile Yilmaz'i kiskandirmak icin elinden geleni yapti, adeta onu cildirtti. Son olayda da eline silah veren yegeni Yilmaz'i bitirdi.’’

BODRUM'DA YENI DUNYA

TOZLU dumanli sinema yillarinin ardindan cekilmez olan evliligini bitiren Nurhan Nur, 1970'te tiyatro turnesiyle geldigi Bodrum'a gonlunu birakti. 1981'de Bodrum'a yerlesen sanatci, Turgutreis'te sakin bir yasam suruyor. Bodrum, elbette 15-20 yil oncesinden farkliydi. Dah az yesil, daha fazla binasi var simdi. Ancak Nurhan Nur, zaten herseyin degisip yozlastiginin farkinda. Hic olmazsa kendine ait bir dunyanin izlerini bulabilmenin mutlulugunu yasiyor.

Nurhan Nur, 1950'li yillarda basladigi

sinema yasamindaki basarisini tiyatroda da surdurdu.

Siyah beyaz filmlerdeki anilarini renkli sekilde hatirlayan Nur,

o yillarin kendisinde biraktigi tadi

asla unutmuyor. Zorluklari bir kenara biraktiginda, omur boyu kendisini

mutlu

kilabilecek hayalleri kurmasini saglayip, sakin bir yasam suruyor.

PORTRE

1930 yilinda Elazig'da dogdu, 20 gunluk bebek olarak Istanbul'a geldi. Emekli Albay babasi Arif Gencsuer, annesi ev hanimi annesi Hikmet Hanim'in uc kizindan kucugu. Nurhan Nur'un ikiz kiz kardesi 1.5 yasinda oldu. Devlet Guzel Sanatlar Akademisi Sark Suslemeleri Bolumu mezunu Nur, 1947 yilinda Faruk Genc'in rejisini yaptigi And Film'in ‘‘Nam-i diger Parmaksiz Salih’’ filmiyle sinemaya gecti. 53 yillik sanat yasami suresince 85'i askin filmde rol alan Nur, Simal Yildizi, Dusman Yollari Kesti, Yilanlarin Ocu gibi filmlerle sinemaseverlerin gonlunde taht kurdu. Ayrica tiyatrolarda da rol aldi, TV dizilerinde oynadi. 1952 yilinda rejisor Atif Yilmaz'la evlendi, 1956 yilinda kizi Kezban dunyaya geldi. 1962 yilinda Atif Yilmaz'dan bosandi.

Haberin Devamı

YARIN: Gamzeli guzel Bahar Oztan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!