Bir Akça vardı

Güncelleme Tarihi:

Bir Akça vardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

İşadamı Osman Akça, eşiyle birlikte sağlık kontrolü için gittiği ABD'de kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi

İZMİR'in son yıllarda adı gündemden düşmeyen işadamlarından Osman Akça (67) ABD'de yaşamını yitirdi. Hafta sonunda kalbinden rahatsızlık duyduğu için New York'taki doktoruna kontrole giden Akça'nın, kalp krizinden vefat ettiği haberi iş dünyasında şok yarattı.

POLİTİKA ve bürokrasi dünyasıyla kurduğu yakın ilişkilerle adından söz ettiren Akça, Houston'da 8'inci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın doktoru Da Bakey'e by-pass ameliyatı yap tırmıştı. Akça'nın cenazesi pazar günü Alaşehir’de toprağa verilecek.

İddialar iddialar

1985'DE Turgut Özal’ın başbakan, Kaya Erdem’in yardımcısı olduğu dönemde izin alan Osman Akça’nın ithalat girişimi, üzüm aldığı Yunan meslektaşı Konstantin Pinakulakis’e 97 bin dolar borcunu ödemediği iddia edilince arap saçına döndü. Pinakulakis, İzmir’de savcılığa başvurup, Akça’nın hayvanlara verilen bozuk üzümleri birinci kalite gibi ithal edip, iç piyasa sürdüğünü, yurt dışına ise yerli ürün göndererek kaçakçılık yaptığını iddia etti. Yunanlı işadamından aldığı üzüm nedeniyle kaçakçılıktan yargılanan Akça, bu davada yerel mahkemenin 7 yıl 4 ay hapis kararıyla zor günler geçirdi. Yargıtay kararı bozunca Akça hapse girmekten kurtuldu, uzun dava sürecinde kamuoyu gündeminen inmedi.

Klor yolsuzluğu nedeniyle ABD'ye kaçan Halil Bezmen ile iş ilişkileri bir döneme damgasını vurdu. Bezmen ile ilişkilerini yalanlayan Akça'nın bu dönemde Bezmen'in ABD'ye kaçışında yardım ettiği iddia edildi. Daha sonra yaptığı ABD'de Bezmen'le görüştüğünü yalanlayan Akça'nın, kaçak işadamını 7 kez otelden telefonla aradığı anlaşıldı.

SSK Genel Müdürlüğü, Akça'ya ait Akçasaraylı Menderes Tekstil'in 46.6 milyar lira prim borcu olduğunu açıkladı. Akça, SSK'yı yalanlayıp, bu borcun Bezmen'e ait olduğunu iddia etti. Akça, Bezmen'e ait Mensucat Tekstil'i işlettiği sırada bu borcun haksız olarak kendisine aktarıldığını savundu.

Kendisini, ‘‘Tefecilerin şahı. Tüm malvarlığımıza el koydu‘‘ diye suçlayan Bakırbaş Ailesi'ne iftira davası açtı, ancak sonradan vazgeçti.

Tansu Çiller 5 Nisan ekonomik istikrar paketini açınca Denizlili işadamlarının devlete yardım kampanyasına destek verdi. 50 sanayicinin ‘‘Sistem çökerse biz de çökeriz, Vereceğimiz mesaj çok önemli. Kimse bunu reklam aracı gibi kullanmasın’’ diye başlattığı girişimin savunucusu oldu, Hazine'ye 100 milyar lira yardım sözü verdi, ancak parayı vermedi. Soranlara, parayı yatırdığını söyledi, belge istenince, ‘‘Taksitle vereceğim. Şu an para topluyorum. Geldikçe yatıracağım’’ dedi. Ardından ‘‘Ek vergi ödedik yetmez mi’’ diyerek, konuyu kapattı.

7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Alaşehir Genç İşdamları Derneği'nin açılışında karşılaştığı Akça'ya, ‘‘Cumhurbaşkanlığım zamanında, ‘Alaşehir'e okul yaptıracağım' diye söz vermiştiniz ne oldu’’ diye sordu. Akça, ‘‘Arsam var, yapacağım, ama belediye izin vermiyor’’ yanıtını verdi. Belediye Başkanı Ertuğrul Basmacı, ‘‘Oranın imarı yok. Size başka yer gösterelim’’ önerisini getirdi. Evren, ‘‘Çağırın noteri sözleşme imzalayalım’’ deyince, Akça yanaşmadı, ‘‘Arsama yaparım’’ dedi.

Akça, ABD’de öldü

İZMİR'in, son yıllarda adı gündemden hiç düşmeyen işadamlarından Osman Akça (67) ABD'de yaşamını yitirdi. Hafta sonunda kalbinden rahatsızlık duyduğu için New York'taki doktoruna kontrola giden Akça'nın, kalp krizinden vefat ettiği bildirildi.

ALAŞEHİR'de doğan 1955'de ticarete atılan Akça, adını daha sonra sanayi ve ihracatla da duyurdu. Kuru meyve ihracatçıları arasında ilk sıraya yerleşen, son yıllarda tekstile de giren Akça, ABD'ye kaçan işadamı Halil Bezmen'den aldığı fabrika ve villa ile ülke gündemine girdi, dolandırıcılık ve kaçakçılık iddialarıyla çeşitli tarihlerde yargılandı.

POLİTİKA ve bürokrasi dünyasıyla sürekli ilişkide olan Akça, ANAP'a yakınlığıyla biliniyordu. Turgut Özal ve Kaya Erdem ile yakın ilişki kuran Akça, geçen hafta İzmir'i ziyaret eden Genel Başkan Mesut Yılmaz'ı havaalanında uğurlamaya katılan birkaç kişinin arasındaydı.

MERHUM Özal ABD'de kalp cerrahı Da Bakey'e ameliyet olmaya gittiğinde Akça da yanında oldu. Ardından ünlü doktor Akça'ya da by-pass ameliyatı yaptı. Eşi Nermin Akça ile gittiği ABD'de yaşamını yitiren ünlü işadamının ölüm haberini oğlu Rıza Akça ile damadı Ahmet Göksan Denizli'deki tekstil fabrikasında aldı. Kızı Dilek Göksan ile gelini Kudret Akça ise İzmir'de öğrendi. 5 torun sahibi olan işadamının cenazesinin eşi tarafından Türkiye'ye getirileceği yakınlarınca açıklandı. Akça, vasiyeti gereğince 8 Ekim Pazar günü Alaşehir'de Pazar Camii'nde kılınacak öğle namazından sonra toprağa verilecek.

Ticaretten holdinge

OSMAN Akça'nın, 23 yaşında Alaşehir'de başladığı pamuk, çeltik ve çekirdeksiz kuru üzüm alım ve satımı, 1980'li yıllarda holdinge dönüştü. Girişimciliği ile tanınan Akça, 1960'lı yıllarda Alaşehir ve Sarıgöl'de 2 çırçır fabrikasıyla sanayiciliğe adım attı. 1970'li yıllarda bağcılığın gelişmesiyle İzmir'de çekirdeksiz kuru üzüm ihracaktçılarının en büyük kaynağı konumuna geçti. 1979'de İzmir'e yerleşen Akça, 1988'de Balkan ülkelerinin en büyük ihracatını yapacak keru meyva tesisini Bornova'da kurdu. 1990'da kuruluşlarını Osman Akça Holding bünyesinde toplayan işadamı, Sarayköy'deki Menderes Tekstil'i aldı. Bu fabrikaya büyük yatırım yaparak 150 bin metrekare kapalı alanda gelişmiş bir tesise dönüştürdü. 2000’de 160 milyon dolarlık ciroya ulaşan Akça Holding'e bağlı kuruluşları Başkanvekili olan damadı Ahmet Göksan ile oğlu Rıza Akça tarafından yönetilecek. Holding kuruluşları ise şöyle:

‘‘Menderes Tekstil A.Ş., Osman Akça Tarım Ürünleri A.Ş., Akçamen Tekstil A.Ş., Akça Yağ A.Ş., Akça Turizm A.Ş., Akça Enerji Ürünleri İthalat ve İhracat A.Ş., Akça Tarım Ürünleri İthalat ve İhracat A.Ş., Akça Saraylı Tekstil Sanayi ve Limited Şirketi, Akça Hayvancılık A.Ş., Mentex INC USA.

TARTIŞILAN ÇİFTLİK HATIRASI

Akça'nın, yargılandığı dönemde çiftliğinde verdiği, (ayakta) günün DGM Başkanı Uçal Gökhan, EÜ Rektörü Prof. Dr. Refet Saygılı, Prof. Dr. Turan Örnek, DGM Başsavcısı Abdülkadir Abacı, Ekrem Demirtaş, Dündar Soyer, Hasan Özmen, (oturanlar) dönemin İzmir, şimdi Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Melih Tarı, İcra Tetkik Mahkemesi eski Başkanı Ahmet Necmettin Doğrusöz ve Coşkun İpek'in katıldığı parti uzun süre tartışılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!