Beşparmak seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Beşparmak seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2013 00:00

AYDIN Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve Arkeoloji Müzesi uzmanları, dünyada örneklerine az rastlanan kaya resimleri yer alan, tarihteki adı “Latmos” olan Beşparmak Dağları’nın koruma altına alınıp “Doğa Tarih ve Arkeoloji Parkı” haline getirilmesi için çalışma başlattı. Son olarak Latmos’taki en kalabalık figürlerin (43 adet) yer aldığı, Söke’nin Köprüalan köyü yakınlarındaki Ballıkkaya Mağarası incelendi.

Haberin Devamı


Kaya resimleri uzmanı Dr. Anneliese Peschlow “Buradaki kaya resimleri, dünyadakilere göre eşsiz özelliklere sahip. Buradaki resimlerde aile ve 8 bin yıl önce şenlik figürleri yer almakta. Latmos doğa tarih ve arkeoloji parkı haline getirilebilir. Latmos turizm için çok değerli alternatif bir kaynak olacaktır” dedi.

Dünya mirası sayılmalı

Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODSOD) Başkanı Bahattin Sürücü de UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’ne girebilecek özelliklere sahip bu benzersiz alanın korunması için tüm kurumların elbirliğiyle çalışıp duyarlılık göstermesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“28 Mayıs’ta ‘Beşparmak Dağları (Latmos) Doğal ve Kültürel Değerlerini Koruma Çalıştayı’ düzenleyeceğiz. Çalıştayda Prof. Dr. Ali Çelik, Prof.Dr. Zeynep Mercangöz, kaya resmi uzmanı Anneliese Peschlow ile Aydın İl Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Sadık Yılmaz konuşmacı olarak katılacak.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!