Benim sevdam İzmir takımları

Güncelleme Tarihi:

Benim sevdam İzmir takımları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2008 00:00

İzmir basın tarihi, denildiği zaman içim kıpırdar. Rum-Ermeni takımlarına karşı milli direnişin öncüleri olarak kurulan Kaf-Sin-Kaf ve Altay'ın mücadeleli özgeçmişlerine, dedemin mahallesi Namazgah'ın takımı olan Altınordu ve eniştim Kemik Emcet'in (Sayar) top koşturduğu Göztepe'nin tarihlerine, hele hele efsane Başkan Cavit Ölçer'in İzmirspor'unun gelişim çizgisine, Bucaspor'a, şimdi tarihe karışmış Demirspor, Egespor, Karantina gibi eski İzmir takımlarının başından geçenlere daima çok ilgi duymuşumdur.

Evimde, İzmir futbol tarihi ile ilgili bir arşiv kurdum. Karşıyaka'nın (K.S.K.) tarihini ilk ben yazdım ve kitap olarak yayınlandı. Bu arada İletişim Yayınları'ndan çıkan "Futbol Kültürü" isimli kolektif kitabın yazarları arasında bulundum. İşte bu yüzden Tayyar Özdemir'in "Zaman Tüneli'nde İzmir Takımları" kitabını su gibi okudum ve arşivimdeki kalıcı yerine yerleştirdim.

FUTBOL TARİHİ

İzmir'de futbol tarihimiz üzerine kitap yazmış bir avuç gazeteci vardır. Rahmetli Sami Özok, "Altınordu" ve "İzmirspor" tarihini, Osman Gencer ve İbrahim Akbulut ve daha sonra Erdoğan Sungur "İzmir Spor Tarihi"ni, rahmetli Çetin Esen Kaftan "Altay Tarihi"ni, M.Ali Okumuş, Tayyar Özdemir "Göztepe"yi, Bülent Ulukan "Ege’de Spor"u, Serkan Boyacıoğlu ile Sinan Genç iki ayrı Göztepe kitabını, Gürkan Ertaç genel spor gazeteciliği anılarını, Okan Yüksel bir çok kitabında kentin spor kültürünü yazmıştır. Unuttuğum kitaplar varsa, yazarlarından özür dilerim. İşte bu çerçeve içinde Tayyar Özdemir'in kitabı, bu arşivi zenginleştirecek, hem gerçek tarihi bilgileri, hem de duygusal anıları içeren, kolay okunan bir başucu kitabı olmuş.

Hey gidi günler heyyy!

Rahmetli Sadık Narin, rahmetli Altan Erbulak, Ümit Tunçağ, Tayyar Özdemir, M.Ali Okumuş ve Erdinç Şamoğlu, 6.8.1978 günü bu fotoğrafı Alsancak Stadı'nda çektirip "Böyyük Kaptandan Tayyar'a" diye Altan Erbulak imzalamış.


Bir zamanlar Milliyet Spor Servisi

Ünver Ergün, Gürsel Kuru, Ertan Sayın, Denizhan Güzel ve önde İlker Ateş, Tayyar Özdemir, Selahattin Gökhan.. 1987 yılındaki Milliyet Spor Servisi'ni izliyoruz..


Ustalar unutulmasın

Futbolun ülkemizde İzmir'de başladığını biliyoruz. Tayyar ustamız, kitabını 1955 ile 2007 arasında sınırlamış. Bu çerçeve içinde zaman tünelinde İzmir takımlarını, ünlü amigoları, parlak isimli idareci ve antrenörleri, yaşanan ilginç olayları keyifle okuyoruz. Ve İzmir'in "değişmez enerji deposu futbol kültürünün" (Süper Lig'de hiç İzmirli takım olmaması sebebiyle) boşa akmasıyla, kentin sosyolojik ve ruhsal olarak neler kaybettiğini acı biçimde sorguluyoruz.

Tayyar usta gibi basın emekçileri, bu kentin futbolunu yükseltmek için bir ömür harcadılar. Dilerim, İzmir'de bir gün futbol yükselirse, bu kahraman basın emekçileri unutulmasın!

Tayyar Özdemir kendini anlatıyor

á 1944 yılında Afyon'un Emirdağ kasabasında doğdum. Üç yaşımdan itibaren Alsancak'ta ev yapan babamla ve ailemle İzmir'e göçtük. Çocukluk ve gençliğim Sevinç Pastanesi civarı, Aliçetinkaya Bulvarı üzerinde geçti. Gazi İlkokulu, Namık Kemal Lisesi ve Ege Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu'nu bitirdim.

á Altay Genç Takımı, Nazillispor, Aydınspor ve Yeşilova takımlarında profesyonel futbol oynadım. Eğitimimi ön planda tuttuğum için 23 yaşında futbol alanlarından Milliyet gazetesine geçtim. 27 yıl bu gazetede çalıştım. 1992 yılında emekli oldum, ama 97'ye kadar gazete içindeydim.

á Türkiye Spor Yazarları Derneği ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışmaları'nda toplam 13 ödül kazandım. Egeli Sabah, Haber Ekspres, Gazetem Ege'de çalıştım. Halen "Star" gazetesinde spor yazılarıma devam ediyorum.

á 23 yıllık evliliğimden biri kız, biri erkek; ikisi de Amerikan Koleji mezunu ve Amerika'da yaşayan 2 evladım var. Yedi yıldır bekarım. 61 yaşında iken, sadece yanında Tanrı'sı ve dostları olan, hala futbol muhabirliği ve yazarlığı için yanıp tutuşan bir basın emekçisi olarak tek başıma kaldım. İlk kitabımın ismi, "Yaşamın Akışına Bakış" idi. Kitabımdan edinmek isteyenler, (0535.5628434) nolu telefonumdan beni arayabilirler.

Atatürk’ün huzurundalar 1978 yılı "İzmir Spor Yazarları Derneği Yönetim Kurulu" üyeleri, Kordon'daki Atatürk Anıtı'na çelenk koyacaklar. M. Ali Varış, Çetin Gürel, Hüsnü Kaftan, Tayyar Özdemir, Ertuğrul Kale, Sezer Doğan ve Gazanfer Karpat.

İbrahim Ağa Yoğurtçusu'ndayız

Tayyar Özdemir'i, Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerindeki "İbrahim Ağa Yoğurtçusu" önündeki masada sık sık görebiliriz. İşte yine öyle bir gün güneş battıktan sonra buluştuk.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!