Belirsizlik yüzünden ortada kaldılar

Güncelleme Tarihi:

Belirsizlik yüzünden ortada kaldılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 01:15

MUĞLA’nın Köyceğiz İlçesi’ndeki 200 sokak köpeği bulunan belediye hayvan barınağı Büyükşehir Yasası nedeniyle ortada kaldı. Köyceğiz Belediyesi barınakların sorumluluğunun büyükşehire geçtiğini ileri sürerken, sahipsiz kalan hayvanlara veteriner, barınma, bakım ve temizlik gibi hizmetler için gereken maddi ve manevi desteği sadece hayvansever 7 gönüllü veriyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Hacı Koç ise barınaklardaki bakım ve rehabilitasyonun ilçe belediyelerin sorumlulluğunda kontrolün ise büyükşehir de olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Köyceğiz’de, geçen Mart ayında 18 dönümlük arazi üzerine kurulan belediye hayvan barınağı törenle hizmete girdi. Yerel seçimlere kadar CHP’li belediye, seçim sonunda da göreve gelen AK Partili belediye, barınağı geliştirmek için bazı çalışmalar yapmaya çalıştı. Ancak, bu atılan bir temel ve yarım kalan bir inşatı geçemedi. Muğla’nın da büyükşehir belediyesi olmasıyla birlikte belirsizlik ortaya çıktı. Belediyelerdeki veteriner kadrosunun yanı sıra hayvan barınaklarında yetkinin kimde olacağı karmaşası yaşandı. Bu sıkıntı Köyceğiz Belediyesi’nde de başgösterdi.

Bu arada barınaktaki hayvanlara Köyceğiz Yabancılar Derneği üyeleri ile bazı hayvanseverlere sahip çıktı. Köyceğiz Belediyesi de mesai saatleri içinde bir kişiyi görevlendirdi. 8 aylık sürede köpek sayısı 200’e ulaşınca sorunlar büyüdü. Belediye hayvanların sadece günlük mama ihtiyacını karşılarken, tedavi, rehabilitasyon, kısırlaştırma, temizlik, inşaat ve onarım gibi diğer ihtiyaçlar gönüllülerin omuzlarına yüklendi. Uzun yıllar İsviçre’de yaşadıktan sonra 18 yıl önce Köyceğiz’e yerleşen Köyceğiz Yabancılar Derneği üyesi Mukaddes Paulsen eşi Hakan Paulsen ile 5 arkadaşı barınağa sahip çıktı. Paulsen, "Buranın ihtiyaçlarını biz ve bağışlar ile çevremizden topladığımız az kullanılmış eşyaları düzeltip ikinci el fuarında paraya çevirerek karşılıyoruz. Geçenlerde hayvanlarda salgın bir hastalık oldu. Tedavi için 3 bin 500 lira harcandı. Bu parayı bağışlar ve cebimizden karşıladık. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre belediyeler bir veteriner bulundurması gerekir ama biz bir şey söyleyemiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

YILMAZ ERDOĞAN DA DESTEK VERMİŞ

Kendileri olmasa barınaktaki hayvanların ortada kalacağını da belirten Paulsen, "Belediyenin inşaatını başlatıp yarım bıraktığı yerleri bile tamamladık. Oyuncu, yazar ve yönetmen Yılmaz Erdoğan da bize yeni bir bina yaparak destekte bulundu. Epilepsi hastası köpeklerimiz var. Belediye sokaktaki yaralı hayvanı tedavi ettirip buraya getiriyor ama tedavi parasını bize ödetiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

’TAŞIN ALTINA ELİNİ SOKAN YOK’

10 yıldır Köyceğiz yaşayan Sibel ve İbrahim Çiçek de barınaktaki hayvanların bakımıyla gönüllü olarak ilgileniyor. Eşinin barınaktaki yarım kalan bir inşaatı tamamladığını belirten Sibel Çiçek, "Kaçak avcılık, sığla ağaçları ve sokak köpeklerinin korunmasıyla ilgili çalışmalara katılıyoruz. Barınağın koşulları çok kötü. İnsanlar bizlere sanki mecburmuşuz gibi ’Kordonda köpek var onu alın’, ’Kedi ölüyor gidin ona bakın’ diyorlar. Ama kendileri elini taşın altına sokmuyor. Hepimiz belli bir gelir grubu olan insanlarız ve mutfak paramızdan harcamamıza rağmen altından kalkamıyoruz" dedi.

’BÜYÜKŞEHİRDEN DESTEK BEKLİYORUZ’

Haberin Devamı

Köyceğiz Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Cem, "Barınakların sorumluluğu büyükşehirde. Ancak, ilçe belediyelerine devredeceğini duyuyoruz. Bizim veterinerimiz yok. Barınak ve mezbahaların kontrolleri büyükşehire ait o nedenle veteriner konusunda yardımcı olmaları gerekiyor. Barınaktaki gönüllü arkadaşlarımız gerçekten özveriyle çalışıyorlar. Ne yazık ki biz onlara mama dışında yardımcı olamıyoruz" dedi.

’BAKIM VE REHAHİBİTASYON BELEDİYELERİN GÖREVİ’

Muğla Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Hacı Koç, "5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, barınakların sorumluluğunu büyük şehirlere verdi. Devir Tasfiye Komisyonu çok özel spesifik görevleri olduğu gerekçesiyle barınakları ilçe belediyelerine, kontrolünü de büyükşehire verdi. Yani bakım ve rehabilitasyon ilçe belediyelerin görevi. Bünyelerinde veteriner teşkilatını kurmaları gerekiyor çünkü bölgelerindeki hayvansal ve deniz ürünlerini de kontrol etmek zorundalar. Bir ay önce Köyceğiz’e veteriner hekim gönderip baktırdım. ’Orada küçük bir altyapı varsa biz ameliyat katkısı sunalım’ dedim. Fakat, böyle bir yerleri bile yok. Yasalarımız elverdiği süre içinde biz buradan gereken desteği vereceğiz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!