Belediye ve üniversite arasında kırsal kalkınma protokolü

Güncelleme Tarihi:

Belediye ve üniversite arasında kırsal kalkınma protokolü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2015 01:27

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, tarımsal kalkınmanın sağlanması ve kırsal kesim gelirlerinin arttırılması amacıyla oluşturulan ortak projenin protokolünü imzaladı. Proje kapsamında, organik tarım havzaları oluşturulacak, kırsal kesimde yaşayanların yaşam koşulları ve gelir düzeyleri iyileştirilecek, yöresine özgü çeşit ve ürünlerin üretiminin canlandırılması sağlanacak.

Haberin Devamı

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen imza törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, projeyi hazırlayanlar, kooperatif başkanları ve davetliler katıldı. Projeyi tanıtan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, projenin ilerleyen dönemde tüm İzmir’i kapsayacağını aktardı. Prof. Dr. Olgun, "Kırsallık İzmir için önemli, çünkü tarım bizim için vazgeçilmez bir sektör. Tarım bizim yazılı olmayan kültürel mirasımız, bunu devam ettirmek zorundayız. Projenin birçok hedefi var. Bunlardan bazıları, organik tarım ve iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak, endemik bitkileri sürdürebilmek, örgütlenmenin geliştirilmesi, kimyasalların bilinçli kullanımının sağlanması, pazarlama kanallarının iyileştirilmesi, üretici tüketici bütünleşmesinin sağlanması, Beydağ ve Kiraz ilçelerinde organik tarım havzaları oluşturmak, Kınık İlçesi’nde sertifikalı tohum üretiminin yaygınlaştırılması, Kavlıca buğday üretimi, alternatif sebze üretimi, büyükbaş hayvancılıkla bağlı sanayinin geliştirilmesi, Bergama ve Karaburun ilçelerinde bal ve ürünleri üretimi, doğrudan ekim uygulamalarının yaygınlaştırılması" diye konuştu. Projenin daha önceki projelerden çok daha farklı olduğunu dile getiren Rektör Yılmaz, 70 bin kişilik Ege Üniversitesi ailesinin projeyi desteklediğini belirtti.

Haberin Devamı

KOCAOĞLU, "YALNIZCA BU PROJEYLE YETİNMİYORUZ"

Yerelde kalkınmanın önemine değinen Başkan Kocaoğlu, bir yerlerden bir şeylere başlamanın gerektiğinin altını çizdi. Başkan Kocaoğlu, "Kentin diğer kırsal bölgelerinde de benzer projeleri hayata geçirmek için çalışıyoruz. Tabi bunları yapmak için temiz suya temiz havaya da ihtiyaç var. Kirli suyla organik tarım yapılamaz. Örnek projelerle İzmir Büyükşehir Belediyesi elinden gelen bütün olanaklarla çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin kaynakları, İzmir’in kırsalını kalkındıracak güçtedir. ’Yapmak istiyorum da param yok’ öyle bir sorunumuz da çok şükür yok. O zaman bize çalışmak, birlikte hareket etmek kalıyor. Yapılan araştırmalara göre 2014 yılında İzmir, 300 metropol içinde 2. büyüyen kent oldu. Üzülerek söylüyorum, yaptığınız çalışmaları, dünya, ülke içindeki insanlardan çok daha iyi izliyor ve hakkınızı veriyor. Orada torpil yaparak ödül almak gibi bir şey söz konusu değil. İzmir, Akdeniz, Avrupa ve dünyaya doğru dört nala gidiyor. Bu payı kendime çıkartmıyorum, her şeyi 4 milyon İzmirliyle yaptık. Umuyorum ki önümüzdeki yıllarda daha çok gelişerek yerelde kalkınmayı gerçekleştirir, iş, aş, eğitim ve sağlık problemlerini çözeriz" dedi. Konuşmaların ardından Başkan Kocaoğlu ile Prof. Dr. Yılmaz, protokolü imzaladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!