Balıkçılık zorda

Güncelleme Tarihi:

Balıkçılık zorda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2012 00:00

Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, “Çipura ve Levrek Sektörü Ülkemiz İçin Stratejiktir” başlıklı son kitabında kıyıdan uzaklık ve derinlik konusuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar “Çipura ve Levrek Sektörü Ülkemiz İçin Stratejiktir” başlıklı yeni bir kitap yayınladı. 1.500 adet basılan ve başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tüm bakanlar ve milletvekillerine gönderilmeye başlanan kitabında AB’den örnekler veren Yaşar “AB’de çipura ve levrek sektöründe kıyıdan uzaklıkta 1.1 km, derinlikte ise 30 m şartı aranmıyor. Oysa Türk üreticileri bu iki şart nedeniyle oldukça ciddi sıkıntılar yaşıyor” dedi.
Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmanın yetmediğini ve hükümetin desteğiyle “Kıyıdan Uzaklık’’ ve “Derinlik’’ sorunlarının en kısa sürede AB düzeyine getirilmesi gerektiğini belirten Selçuk Yaşar,şu görüşleri savundu; “Ülkemizde balıkçılık sektörü hükümetimizin desteğiyle milli bir politika çerçevesinde değerlendirilmelidir. Özellikle çipura ve levrek sektöründe ‘Kıyıdan Uzaklık’ ve ‘Derinlik’ sorunları ne yazık ki gündemde ki yerini korumakta ve çok uzun yıllardır üyesi olmak için çalışılan Avrupa Birliği’ndeki sektörel normlar ülkemizde tümüyle geçerli kılınamamaktadır. Bu husus son derece önemlidir. Türkiye’nin bu konuda Avrupa Birliği ülkelerinin ve özellikle komşumuz Yunanistan’ın yaptığı çalışmaları dikkatle incelemesi ve örnek alması gerekmektedir. Edinilen bilgilere göre komşumuz Yunanistan’dan her gün Amerika Birleşik Devletleri’ne onlarca uçak dolusu çipura ve levrek ihraç edilmektedir. Türkiye, sektördeki temel problemler ortadan kaldırıldığı takdirde bu pazarda rahatlıkla lider olabilir. Bu potansiyelin Türkiye tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de çipura-levrek üreticiliği ve yetiştiriciliğinin önemi ve kıymeti önümüzdeki 10-15 yıl içinde çok daha iyi anlaşılacaktır. Zira denizlerimizde hızla artan kirlilik sebebiyle pek çok balık türü artık yok olmuştur. Maalesef denizlerimiz çarpık kentleşme ve buna bağlı diğer sebeplerden ötürü kirlenmiş ve balık stoklarımız son derece azalmıştır. Kirlenme problemi dünya denizleri için de ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu üzücü gerçek yapılan bilimsel araştırmalarla da kamuoyunun dikkatine sunulmakta ve küresel ölçekte neler yapılması gerektiği uluslararası ortamlarda analiz edilmektedir.”
100 milyon nüfus
Bugün yaklaşık 500 bin tonlarda olan balık avcılığının 2050 yılında 150 bin tona düşeceğini hatırlatan Yaşar, Türkiye’nin o tarihte, 100 milyon vatandaşını doyurmak zorunda kalacağına dikkat çekti. Yaşar, “Avrupa’nın hızla yaşlanan nüfusu karşısında ülkemizin sahip olacağı genç insan potansiyeli elbette önem arz edecektir. O kuşaklarımızı iyi besleyebildiğimiz takdirde ülkemizin önünde kimse duramayacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!