Güncelleme Tarihi:
Ege Canlı Hayvan İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, son yıllarda çiftlik sayısıyla birlikte kişi başına 4.5 kilogram olan yıllık tüketimi 6 kilograma yükselttiğini belirtti.
Fiyatı geri çekti
Çiftliklerin kapasitelerini geliştirmesinin, fiyatları geri çektiğini kaydeden Kızıltan, “Eskiden çoğu insanın hiç tatmadığı çipura ve levrek, artık marketlerde uygun fiyatla alınabiliyor. Tüm restoran mönülerinde balık var. Tüketim artışında özellikle alabalık dikkat çekiyor. Anadolu’nun çeşitli bölgelerine yayılmış 1180 alabalık çiftliği, tüketiciye yakın olabilme avantajını iyi değerlendiriyor” dedi.
Haftada bir gün
Kızıltan, tüketimin artmasında balık pişiricisi sayısının artmasının da büyük etkisi bulunduğuna dikkat çekti. Pişiricilerin, evde hazırlamak istemeyenlere uygun fiyatla hizmet vermesi nedeniyle bir çok ailenin haftada bir gün balık yemeye başladığını ifade eden Kızıltan, “İç pazarda market ve balıkçıların ardından en fazla tedariği pişiricilere yapıyoruz. Son dönemde bine yakın pişirici açıldı” diye konuştu.
2013 yılı hedefi
“Türk’ün 4 euroya yediği balığı Avrupalı 8, ABD’li 11 euroya yiyor” diyen Kızıltan, İspanya’nın 28, İtalya’nın 24 kilogram olan tüketimine göre geride olduğumuzu, 2013 yılı için 10.3 kilogram hedef koyduklarını söyledi.