Balık çiftliği isyanı

Güncelleme Tarihi:

Balık çiftliği isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ege'nin cennet kıyıları, denetim boşluğundan yararlanan balık çiftliklerinin işgali altında kaldı. Çiftliklerin, denizin rengini değiştirdiği öne sürülüyor.

BÜTÜN şikayetlere karşın, hiçbir önlem alınmayan çiftliklerin yanısıra, gözden uzak yerlerde de yenileri kurulurken, halkın şikayetleri de çığ gibi büyümeye başladı. Milas'ın Güllük Körfezi'nde Kıyıkışlacık Köyü kıyılarından başlayıp, en güzel koylara kadar uzanan balık çiftlikleri, yöre halkı ve yazlıkçıların tepkisine rağmen kaldırılamadı. Mavi suların rengini kahverengiye dönüştüren çiftliklerin kıyılardan uzaklaştırılması istendi.

BODRUM'un Boğaziçi Köyü Yılanadası Mevkii'ndeki balık çiftliğinin kaldırılmasını isteyen 240 konutlu Mavi Tur Sitesi üyeleri de Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu'na şikayet dilekçesi verdi. Site Başkanı Hasan Akçan, verdiği dilekçede, sağlıklarının tehdit altında olduğunu bildirdi.

EGE Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Alpbaz, balık çiftliklerinin ülke ekonomisi için gerekli, ancak çevre önlemleri alındıktan sonra yapılmasını önerdi. Prof. Dr. Alpbaz, ‘‘Küçük koylar ve çevresinde balıkçılık yapılması yasaklanmalıdır’’ dedi.

UZMANDAN UYARI

Ders almalıyız

EGE Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Yetiştiriciliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atilla Alpbaz, eski hatalardan ders alınarak küçük koylarda, turizme açık yerlerde ve küçük işletmelere izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Prof. Alpbaz, off - shore adı verilen büyük kafeslerde yetiştiricilik yapacak ve açık denizlerde yapabilecek büyük işletmelere devlet tarafından her türlü desteğin verilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Atilla Alpbaz, ‘‘Ağ kafes çiftlikleri için yerler iyi bir ön incelemeyle saptanırsa her türlü zararlı etkilerin bilimsel olarak önlenmesi mümkündür’’ dedi.

HALK ŞİKAYETÇİ

Doğayı bozuyorlar

BODRUM'daki Mavi Tur Sitesi ve çevresindeki diğer sitelerde yaşayan binlerce kişi, balık üretme havuzlarının çevreye verdiği zararın kendi sağlıklarına da yansıdığını önesürdü. Yılan Adası'nda çiftliklerin sayısının 55'e ulaştığını belirten Mavi Tur Sitesi Başkanı Hasan Akçan, ‘‘Kullanılan ilaç, yem ve diğer kimyasal maddeler nedeniyle plajımız hızla kirlendi. Yakında denize giremeyeceğiz. Şimdiden denize girenlerde tedavisi zor enfeksiyonlar görülmeye başladı. Burada balık çiftliği istemiyoruz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!