Balçova’da jeotermale yeni etap

Güncelleme Tarihi:

Balçova’da jeotermale yeni etap
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2012 00:00

Balçova’da, Teleferik Mahallesi’nin tamamı ve Çetin Emeç Mahallesi’nin bir bölümünün jeotermal enerji ile ısınmasını sağlayacak yeni etabın temeli atıldı.

Haberin Devamı

İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50’şer ortaklığı ile 2008 yılında kurulan İzmir Jeotermal AŞ tarafından jeotermal enerjiyi Balçova’nın Teleferik ve Çetin Emeç Mahalleleri ’ne ulaştıracak yeni etabının temeli törenle atıldı. Törene İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bazı kaymakamlar ve ilçe belediye başkanları katıldı.

Törende konuşan İzmir Jeotermal AŞ Genel Müdürü Sinan Arslan, şirketin kurulmasından sonra kaynağı gözleyerek yeni yatırım imkanları aramak için bir proje geliştirdiklerini projenin kusursuz işlemesi sonucunda yeni etap inşaatına başladıklarını söyledi. Yeni etapla birlikte Teleferik Mahallesi’nin tamamı ve Çetin Emeç Mahallesi’nin bir bölümüne 4 bin 300 konut eşdeğeri jeotermal enerji verileceğini belirten Arslan, bu mahallelerde oturan vatandaşların Aralık ayında jeotermal enerjiyi kullanmaya başlayacaklarını ifade etti.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmir Jeotermal AŞ’nin kurulduğu günden bu yana sürekli olarak büyüdüğünü anlatarak, "İzmir Jeotermal AŞ ısıttığı alan, kuyu, rezervin korunması ve sürdürülebilirliğin maksimum seviyede olduğu bir şirket haline geldi. Bundan sonraki en büyük hedefimiz Seferihisar’daki enerjiyi gün ışığına çıkartarak, elektrik enerjisi üretip, 2 bin dönüm serayı ısıtmak, turizm için kullanmak suretiyle bir an önce ülke ekonomisine katmak" diye konuştu.

İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ise İzmir Jeotermal AŞ’nin kurulduğunda 16 bin olan abone sayısının 50 bine ulaştığını dile getirdi. Yeni etabın kuyu açılarak değil, enerji tasarrufu yapılarak oluşturulduğunu söyleyen Vali Kıraç, "Alanla ilgili olarak hazırlanan raporlar hali hazırda 17 olan kuyu sayısına yeni kuyu ekleyemeyeceğimiz yolunda. Zaten bu yeni yatırımın büyüklüğü de tasarruf edilen enerji göz önüne alınarak belirlendi. Bu temiz enerjiden daha çok vatandaşın yararlanması için tasarruf etmemiz, elimizdeki imkanları maksimum verimlilikte kullanmamız gerekiyor" dedi. Jeotermal enerjiden tasarrufun abonelerin kalorimetre kullanmasıyla gündeme geldiğini hatırlatan Vali Kıraç, halen bin 200 civarında abonenin kalorimetre sistemine geçmediğini, bu abonelerin sisteme dahil olmamaları durumunda kasım sonunda aboneliklerinin iptal edileceğini sözlerine ekledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!