Bakliyat yılı vatandaşa yaradı

Güncelleme Tarihi:

Bakliyat yılı vatandaşa yaradı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2016 13:55

İzmir Ticaret Borsası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan başvuru üzerine Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütünce 2016 yılı Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan edilmesinin ardından Ticaret Borsası binası önünde kuru fasulye, nohut pilav dağıtıldı, uzun kuyruklar oluştu.

Haberin Devamı


Başta çocuk ve gençler olmak üzere sağlıklı beslenmede bakliyatın öneminin anlatılması amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte kuru fasulye, nohut ile bulgur ve pirinç pilavından oluşan yemeklerden tatmak isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. İzmir Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da katıldı. Dağıtım töreninde konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Bakliyat, en az on bin yıldır tüketilen ve dünyada kullanım alanı açısından en geniş coğrafyaya sahip gıda ürünüdür. Dolayısıyla besin açısından olduğu kadar ticaret açısından da önemli bir değerdir. Birçok üniversite ve uluslararası laboratuvar; bakliyatın sağlık açısından kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser ve benzeri hastalıklara karşı bir kalkan olduğunu ortaya koymuştur. Bütün bunları bir kenara bırakacak olursak dahi bakliyat geleneksel kültürümüzün bir parçası olması sebebiyle bir emtianın ötesinde, sahip çıkmak zorunda olduğumuz bir mirastır. Bugün de, tıpkı yüzlerce yıldır olduğu gibi bakliyat yemeklerinden oluşan bu sofra bizleri bir araya getirdi. İnanıyorum ki, ilk adımını bu güzel yemek eşliğinde hep beraber attığımız faaliyetlerimizle güzel sonuçlar elde edeceğiz. Bakliyatların faydaları konusunda bir farkındalık yaratacak ve bakliyatların üretim, tüketim ve ticaretini artıracağız" diye konuştu.

Haberin Devamı


ÇEŞME'DE BAKLİYAT ÇALIŞTAYI
Bakliyat etkinliklerinin yıl boyu devam edeceğini söyleyen, Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, "Bu etkinlik bir ilktir. Bu anlamda borsamıza teşekkür ediyoruz. 2016 dünya bakliyat yılı ilan edildi. Türkiye bakliyatın gen merkezidir. Mezopotamya bakliyat üretiminde önemli bir merkez olmuştur. Türkiye'de yetiştirilen bakliyat çok daha kalitelidir. Özellikle genç nesillere bakliyatın sevdirilmesi için bu etkinlikler çok önemli. Odalarımızca etkinlikler sürmeye devam edecek. Çeşme'de dünya bakliyat konferansı düzenlenecek. İndirimli bakliyat dağıtımı yapılacak" dedi.

Haberin Devamı


BAKLİYATI BİLMEYEN ÇOCUKLAR VAR
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, "Biz tarihi zengin bir ülkeyiz. Bakliyat bizim hayatımızda var. Bizim neslimiz bakliyat ile büyüdü. Ama tanıtım ok önemli. Bunları okul seviyesine kadar indirelim.
Eğer çocuklarımıza bakliyatı sevdirebilirsek, sağlık için önemli bir adım atmış oluruz. Büyük kentlerde bakliyatı bilmeyen çocuklarımız var" şeklinde konuştu.


FAST FOOD ANLAYIŞINDAN KURTARALIM
Vatandaşlara kuru fasülye dağıtımını Başkan Kestelli ile birlikte gerçekleştiren İzmir Valisi Mustafa Toprak, "Böylesi kadim bir borsada kadim geçmişe dayanan yeme içme gününde bir aradayız. Bu bir geleneksel ürünleri içermekle birlikte sağlığımızı sürdürmek için önemli günlerden birindeyiz. Uluslararası bakliyat yılı ilan edilmesinde bu ürünlerin insan vücuduna olan katkısı önemli rol oynamaktadır. Gençlerimizi fast food anlayışından kurtarmamız gerekiyor. Ülkemizin kadim ve lezzetli ürünleriyle insanlarımızı buluşturmamız gerekiyor" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!