Bakan Yıldırım'dan İnciraltı çıkışı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yıldırımdan İnciraltı çıkışı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2012 00:00

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı kapsamında, İnciraltı’ndaki planlamaya yönelik tepkilere sert yanıt verdi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkartılan planlara meslek odaları, Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediye’siyle birlikte toplam 50 itirazdan sonra çıkan tartışmalar ve kendisine yönelik eleştirilerle ilgili açıklama yaptı. Kocaoğu, göreve geldikten sonra kendisi tarafından başlatılan daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca mutabık kalınarak tamamlanan İnciraltı planlarında sorunun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yetkinin geçmesinden sonra ortaya çıktığını açıkladı.
Kocaoğlu, “Ana sorun Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla anlaştığı planla, en son Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çıkan plan arasında olan farktır. Bu planlara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapıldığı süreçte hangi amaçla hangi art niyetle olursa olsun gidip de müdahale edenler, yönlendirmeye çalışanlar, bu kentin ileri gitmesini engellemekte, kısır küçük menfaatler için planlarda oynayarak önünü kesmektedirler” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Yıldırımdan İnciraltı çıkışı

Başkan Kocaoğlu, İnciraltı planlarının, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile anlaştıkları gibi yapılması halinde planları kent gündemine taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi’nin karşı çıkmasının mümkün olmadığını söyledi. Planların bir bakanlıktan diğerine giderken “Planda şu da olsun, bu da olsun” yaklaşımıyla alanın planlama konseptine, sağlık konseptine yönelik müdahaleler olduğunu belirten Kocaoğlu, amaçlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na planın uygulanabilir olması ve amacından sapması konusunda hassiyetlerini, sakıncalı gördükleri yönleri anlatmak olduğunu söyledi. Kocaoğlu, bu yönde de çalışmayla bir rapor hazırladıklarını belirtti.

Askı süresinde yapılan itirazlardan sonra basında yeralan demeçlerde İnciraltı planları konusunda konuşan yetkili ve yetkisiz kişilerin iki plan arasındaki farkı bilmediklerini anladığını belirten Aziz Kocaoğlu, “Bilmedikleri için bu şekilde konuşuyorlar. İnciraltının planlanması kesinlikle bir siyasi malzeme yapılamaz. EXPO siyasi malzeme yapılamaz. EXPO adaylığının önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz. Bir değerli milletvekili EXPO’nin alınmaması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalıştığı yönünde beyanat vermiş. Ben bu kentin kalkınmasını ilk defa önüne koyan ve yerelde kalkınma için planlama yapan bir belediye başkanıyım. EXPO’nun alınması hep birlikte olacaktır. Hepimiz mutlu olacağız onur ve gurur duyacağız. Kentimizi bölgemizi ve ülkemizi kalkındıracağız. Siyasi çıkar ilişkisiyle ‘EXPO’yu Aziz Kocaoğlu istemiyor’ demek Ancak kişinin kendi zihniyetini, felsefesini kente yaşama ve siyasete nasıl baktığının göstergesi olabilir” dedi. EXPO alanının organazasyon sonra dünyanın sayılı yeşil alanlarından biri olacağı söyleminin de dolaştığını vurgulayan Kocaoğlu, bunu söyleyen kişilerin İnciraltı Kent Ormanı’nda 2005’den bu yana büyüyen ağaçları görüp görmediklerini sordu. Kocaoğlu, “İzmir tarihinde kent içinde yapılmış en büyük kent ormanı görülmez mi? Yeşil alan yaratmaktan kast edilen nedir? İlgili ve yetkili kişilere sormak gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Yıldırımdan İnciraltı çıkışı

Ak Parti milletvekillerini de eleştiren Kocaoğlu, bir milletvekilinin cami yeri ayrıldığı için itiraz edildiği eleştirisi yaptığını söyledi. Kocaoğlu, “Cami yerinin planlanmasıyla ilgili en ufak bir karşı çıkışımız yoktur. Biz her inaçlı insan gibi dinimizi, mezhebimizi ve dinimizin kurallarını biliyoruz. En büyük kural olan kul hakkını da gözeterek inancımızı yerine getiriyoruz. Ama hiçbir zaman ve koşulda din, inanç istismarı yapmıyoruz. Irk dil mezhep istismarı yapmıyoruz. Cami, kilise, havra, cemevini onaran belediye başkanına tüm camileri temizleyen belediye başkanı ‘Camiden rahatsız oluyor’ diye bir ithamda bulunmak ancak küçük siyasi çıkarların peşinde koşmaktan başka bir anlam ifade etmemektedir. O da siyasette istismarın ne anlama geldiğinin tipik örneğidir” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Yıldırımdan İnciraltı çıkışı

BAKAN’A OLMAZLARI VE DARBOĞAZLARI ANLATACAĞIZ
Kocaoğlu, planlarda öngörülen 18. madde uygulamasını gelecekte Büyükşehir ve Balçova Belediyesi’nin yapacağını belirtti. Planlara göre burada problemlar çıkacağına dikkat çeken Kocaoğlu, “Bu plana göre uygulama planlarında çok büyük zorluklak çıkacak. Çünkü planda belirsizlik var. Biz bunların çözümü için çalışma başlattık. Çevre ve Şehircilik Bakanı’ndan randevu alacağız. Masaya tespit ettiğimiz eksiklikler ve zorlukları koyacağız. Planda başlangıçtan bu yana tahrifatlar yapılmış. Bunları önlemek amacıyla uyarıda bulunmaya geldiğimizi söyleyeceğiz. Bu kentin planlamasına sorumlu belediye başkanı olarak İnciraltı’nda EXPO’nun kazanılmasından en az konuşanlar kadar sorumlu olan belediye başkanı olarak gidip darboğazları ve olmazları anlatacağım. Biz bu kentin sahibiyiz. Sahipliğimiz 4 milyon İzmirlinin oylarıyla tescillenmiştir. Biz konuştuğumuz zaman 4 milyon adına konuşuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Yıldırımdan İnciraltı çıkışı


Kocaoğlu, “Bu planlaraiki bakanlık arasında giderken kim müdahale ettiyse, kim sel önünden kütük kapmaya çalıştıysa o çıkacak. Kim bunu yaptıysa bu kentin de EXPO’sunun aleyhine çalışan, ortalığı karıştıran odur. O gibi kişilerin İzmir kamouyona çıkıp “Bunu yapan benim” demesi gerekir” dedi. Bakanlık’ın itirazlarını kabul etmemesi durumunda yargıya gidip gitmeyecekleri yönündeki soruya Kocaoğlu, “Bu öngörünün de öngörüsü olur. Daha çalışmaları bitirmedik. Bakan’a gideceğiz konuşacağız. Bu işi halledeceğimize inanıyorum. Süreç ne yapmamızı gerektiriyorsa onu yapacağız” dedi.
İki planı ve arasındaki farkları bilmeyen bilgili veya bilgisiz kişilerin kent gündemini meşgul edecek şekilde “Büyükşehir Belediyesi Başkanı camiye karşı. EXPO’ya karşı” gibi seçildikleri koltuklara yakışmayan açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, “Bu durum kent insanın gözünden kaçmaz. Bu açıklamayı ben beyanatler verenlere yönelik yapmıyorum. İzmirlilere yapıyorum. Onlardan cevap beklemiyorum. Benim konuşmalarımdan beslenmeye kalkmasınlar. İzmirli cevabını veriyor zaten. İzmir’e her ne olursa her kim olursa olsun samimiyetle, iyi niyetle, benim gözümden bakıp kentin lehine çalışacaklarsa çalışsınlar. Başımızın üstünde yerleri ver. Kimse ‘mış’ gibi yapmasın. Kimsenin bu kente bunu yapmaya hakkı yok. Kent ayağa kalkmış yürüyor paçasından çekmeye çalışıyorlar. Bu kenti kimin ayağa kaldırdığı İzmir’de 4 milyon insan biliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!