Aydın'ın kültürü ve tarihi AYTO Bilal Ağa Konağı'nda

Güncelleme Tarihi:

Aydının kültürü ve tarihi AYTO Bilal Ağa Konağında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2012 09:43

Aydın Ticaret Odası kentin önemli eksikliklerinden biri olan kültürevi projesini tamamladı. Aydın'ın Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi kültürü ve tarihi, AYTO Kahveci Bilal Ağa Konağı'nda sergilemeye başlandı. Konak kamuoyuna tanıtıldı.

Haberin Devamı

AYTO üyelerine yönelik çalışmaların yanı sıra kentin soysal ve kültürel eksikliklerini giderme çalışmalarına bir yenisini eklemek için, bir yıl önce, Kahveci Bilal Ağa Konağı'nı satın alıp restore çalışması başlattı. AYTO daha sonra Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyeleri ve kentteki tarihçilerle birlikte Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi tarihini, kültürünü inceledi. Toplanan yaklaşık 500 parça tarihi eser iki katlı tarihi konağa getirilerek sergilenmeye başlandı.

Tarihi AYTO Kahveci Bilal Ağa Konağı'nı gazetecilere gezdiren AYTO Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız, Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu ve Kahveci Bilal Ağa'nın torunu Bilal Sabuncu, çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. 1924-1930 yılları arasında Macar ustalar tarafından yaptırılan ve Bilal Sabuncu'nun dedesinin yaşadığı Kahveci Bilal Ağa Konağı'yla önemli bir eksiği giderdiklerini belirten AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu şunları söyledi:
“Tarihten gelenleri bu konakta gelecek nesillere ve Aydın kültürü merak edenlere aktaracağız. Burada bulunan eserlerin büyük bir çoğunluğunu bölgede yaptığımız araştırmalar kapsamında tespit ettiğimiz kolleksiyonerlerden satın aldık. Kültür evimizi ziyaret edenler burada, Aydın'dan yapılan ilk incir ihracatı dosyasını, Nazilli Basma Fabrikası ürünlerini, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait ev, giyim ve günlük kullanım eşyalarını, 1950 yılında dönemin ünlü yönetmeni Faruk Kenç tarafından çekilmiş Çakırcalı Mehmet Efe filminin bezden yapılmış sinema afişini ve daha birçok eseri görebilecek.”

Haberin Devamı

SABUNCU'DAN TEŞEKKÜR
Aydın'ın ünlü işadamlarından ve AYTO Kahveci Bilal Ağa Konağı'nın sahibinin torunu olan Bilal Sabuncu da “Bu konakta birçok anım var. O nedenle bu konağı Aydınlılara anlamlı bir şekilde kazandıran AYTO'ya teşekkür ediyorum. Dedem 1879 doğumlu Kahveci Bilal Ağa'nın nüfus cüzdanını ve bir asırlık damgalı bir sabunu konağa bağışlayacağım. Ellerinde Aydın'ın tarihini ve kültürünü yansıtan eserler bulunanları da benim gibi davranmaya çağırıyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!