Aydın'da jeotermal enerji için zeytin ağaçları kesildi

Güncelleme Tarihi:

Aydında jeotermal enerji için zeytin ağaçları kesildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 01:35

AYDIN'ın Efeler İlçesi'nde, özel bir firma tarafından satın alınan jeotermal sahasındaki zeytin ağaçlarının bir bölümü kesilirken bir bölümü de dozerlerle söküldü. Çalışmalara tepkiler üzerine ara verilirken, şu ana kadar 150 civarında zeytin ağacının kesilip, söküldüğü ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Aydında jeotermal enerji için zeytin ağaçları kesildi


Manisa'nın Soma ilçesi Yırca Mahallesi'nde yapılacak termik santral için kamulaştırılan alan içerisinde kalan 6 bin zeytin ağacının kesilmesinden sonra, şimdi de Aydın'da jeotermal enerji alanları için asırlık zeytin ağaçları kesilip, sökülmeye başlandı. Ken Kipaş Holding Enerji Grubu'nun, Yılmazköy Mahallesi'nde daha önce satın aldığı 30 bin metrekarelik alandaki jeotermal sahasında, sondaj yapıp kuyu açmak için geçen 27 Kasım'da 150 kadar zeytin ağacından bir bölümü dozerlerle kökünden sökülürken, bir bölümü de kesilydi. Sökülen ağaçlar, traktör ve kamyonlarla başka bir yere taşındı. Kesilen ağaçların dalları ise yakılarak yok edildi.

Aydında jeotermal enerji için zeytin ağaçları kesildi


MAHALLELİDEN TEPKİ

Ağaçların söküldüğü yerler tekrar toprakla kapatıldı. Kesim yapılan yere jeotermal kuyu açılıp, etrafının betonlandığı görüldü. Şirket yetkilileri, ağaç kesimiyle ilgili açıklama yapmazken, mahalle sakinleri zeytinliklerin yok edilmesine karşı oldukları söyledi.
Yılmazköy Mahallesi Muhtarı Şahin Can, "Şirketin satın aldığı bu arazilerde kesim yaptığını geçen hafta öğrendik. Tepkilerimiz üzerine kesimi durdurmak zorunda kaldılar. Zeytinliklerin yok edilmesine karşıyız. Ancak, şirketin kendi arazasi olması nedeniyle daha fazla müdahale etme şansımız da yok" dedi.
Aydında jeotermal enerji için zeytin ağaçları kesildi


BAŞKA SEÇENEKLER ÜRETİLSİN

Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, tarım alanlarının enerjiye feda edilmemesi ve başka seçenekler üretilmesi gerektiğini söyledi. Barış şöyle konuştu:
"Bu tür zeytinliklerin yok edilmesine karşıyız. İnsanların geleceğini yok etmeyelim. Üç kuruşluk çıkar için bu yapılmamalı. Dünya nüfusu hep artıyor. Gelecekte insanların karnını elektrikle mi doyuracaksınız? Bu yanlış. Enerjiye karşı değiliz ama ÇED raporu alınmalı. Tarım alanları böyle feda edilmemeli."
Aydında jeotermal enerji için zeytin ağaçları kesildi


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!