Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda final heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda final heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2015 01:39

AYDIN Doğan Vakfı tarafından bu yıl 32’incisi düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın Seçici Kurulu, finallere kalan 237 karikatürü değerlendirmeye başladı. Yunan Karikatürist Michael Kountouris’in Jüri başkanlığını yaptığı yarışmada, bu yıl çoğunlukla, göçmen sorununa ve savaşlara yer verildiği görüldü.

Haberin Devamı

Karikatürün ’Oscar’ı olarak kabul edilen ve bu yıl 32’incisi düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Seçici Kurulu, bugün Muğla’nın Bodrum İlçesi’ndeki Işıl Club’ta toplandı. Başladığı günden itibaren ülkede ve dünyada karikatürün otoritesi sayılan, birçok önemli ismin jüri üyesi olduğu yarışmanın bu yılki başkanlığını Yunan karikatürist Michael Kountouris üstlendi. 66 ülkeden 787 sanatçının 2 bin 289 karikatürle katıldığı yarışmada, kurul üyelerinin elemeleri ardından, 46 ülkeden 205 sanatçının 237 karikatürünü finale kaldı.

Seçici Kurul’da yer alan üyeler, finale kalan eserleri değerlendirmeden önce ilk olarak yarışma panosunu imzaladı. Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı’nın yaptığı Türkçe ve İngilizce açılış konuşmasının ardından, jüride yer alan Ercan Akyol, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Bayram Hajizadeh (Azerbaycan), Piyale Madra, Godfrey Mwampembwa (Tanzanya), Tan Oral, Yuko Shimizu (Japonya) ve Jen Sorensen (ABD) finale kalan eserleri değerlendirmeye başladı.

Haberin Devamı

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda final heyecanı

"BAZEN GÜLÜMSÜYORUZ AMA BU ACI BİR GÜLÜMSEME"

Yaklaşık 8 saat sürecek değerlendirme sonunda dereceye giren karikatürlerin ortaya çıkacağını belirten Fetvacı, şöyle dedi:

"32’nci kez Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nı düzenlemekten gurur duyuyoruz. Hiç ara vermeden 32 yıl bir yarışmayı sürdürebilmek çok güzel bir duygu. Bunun arkasında kurumsallaşma, emek ve kararlılık var. Bu yılki eserleri çizen karikatürcülerin, dünyada olan bitenleri bize yansıttıklarını gördük. Eserlerden gördüğümüz, bu yıl en büyük sıkıntı göçmen konusu. Hem denizlerde boğulanlar hem sınırlarda yığılanlar maalesef dünyanın ayıplarından bir tanesi. Savaşlar, açlıklar, baskılar; işte bunların hepsini karikatürcüler bizlere yansıtıyor. Bazen gülümsüyoruz ama bu acı bir gülümseme oluyor. Bizim de amacımız zaten dünyada olan bitenleri topluma yansıtmak, topluma yaymak ve karikatürcülere destek olmak."

Haberin Devamı

"AKDENİZ GÖÇMEN MEZARLIĞI HALİNE GELDİ"

Önceki yıllarda birçok kez Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na yarışmacı olarak katıldığını belirten Jüri başkanı Yunan karikatürist Michael Kountouris, yarışmaya bu kez jüri başkanı olarak davet edilmekten çok mutlu olduğunu anlatırken, "Karikatürlere yansıyan ülkelerin göç sorunları. Akdeniz’de yaşayan ülkelerin insanları olarak hepimiz son yıllarda büyük bir trajediyi yaşıyoruz. Akdeniz eskiden kültürün, sanatın, barışın deniziydi. Maalesef şimdi bir göçmen mezarlığı haline geldi. Bu hepimizin büyük bir acısı ve sorunu" dedi.

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda final heyecanı

"BU ÇEŞİTLİLİK BENCE ÇOK ÖNEMLİ"

Haberin Devamı

Yarışmanın jüri üyelerinden, 1999 yılında Newsweek Japon Dergisi tarafından ülkesinin en saygın 100 kişisi arasında gösterilen Yuko Shimuzu de, "Değerlendirmede eserlerin isim ve ülkelerini görmemekle birlikte aynı sorunlar çok değişik açılardan yaklaşılarak çizgilere yansıdığını görüyoruz. Sanatçının yaratıcılığı ve farklılığı burada ortaya çıkıyor. Bu çeşitlilik bence çok önemli" diye konuştu.

YARIŞMANIN ETKİNLİĞİNE VURGU

Jüri üyelerinden Godfrey Mwampembwa de, "Dünyanın sayılı yarışmalarından biri olan bu yarışmada jüri üyesi olarak davet edilmekten onur duyuyorum. Bu yarışmada dünyanın birçok ülkesinden karikatüristin eserleri ile yer alması, yarışmanın kalite çıtasının da ne kadar yüksekte olduğunu gösteriyor" dedi.

Haberin Devamı

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda final heyecanı

CİZGİLERDE GÖÇMEN SORUNLARI

Jüri üyesi Karikatürist Tan Oral da "Dünyadaki sorunların tamamının çizgilere yansıdığı gördük. Dünyanın farklı ülkelerindeki insanların sanatçıların aynı çizgileri paylaşması şöyle bir şeyi ortaya koyuyor. Sorunlara karşı sadece demeçler yetmiyor. Mizahçılar gözden kaçan ne varsa onları da gözler önüne getiriyor. Bu nedenle böyle bir yarışma dünyanın o günkü ahvali konusunda gerçekten çok aydınlık ve öğretici bir sergileme yapıyor bilgi veriyor. Bu yılda çizgilerde barışa olan özlemi, göçmenlere karşı acımasızlığın vurgulandığını görüyoruz" diye konuştu.

ÇOCUKLAR USTA KARİKATÜRİSTLERLE BULUŞACAK

Haberin Devamı

Yarışma kapsamında yarın Milta Marina A.Ş. Marina Çarşı Palmiye Meydanı’nda dünyaca ünlü karikatüristler, çocuklarla atölye çalışması yapacak. Yarışmada ödül kazanan karikatürler, 17- 27 Haziran 2015 tarihleri arasında Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde sergilenecek. Jüri yarışmada dereceye giren ve ödül almaya hak kazanan eser ve sahiplerini, yarın açıklayacak. Bugüne kadar 80 bin eserin değerlendirildiği yarışmada; birincilik ödülü kazanan karikatürist 8 bin, ikinci 5 bin ve üçüncü de 3 bin 500 ABD doları kazanacak. ’Başarı Ödülü’ne layık görülen 12 karikatüriste 500’er ABD doları verilecek. Dereceye giren tüm karikatüristlere ayrıca başarılarını simgeleyen heykel ve ödül beratları İstanbul’da törenle verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!