Avrupalı kurutulmuş domatesi çok sevdi

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı kurutulmuş domatesi çok sevdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2014 01:18

MANİSA Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, geçen yıl yaklaşık 135 bin dekarlık alanda 900 bin tona yakın sofralık ve salçalık domates üretildiğini söyledi,

Haberin Devamı

“Daha çok salçalık olarak üretilen domateslerin tercih edildiği kurutma işlemi sonrasında, Avrupa ülkeleri ve ABD’ye 2013 yılında 4 milyon 631 bin kilo kurutulmuş domates ihraç edildi. Bu yıl Ağustos ayı itibariyle kuru domateste 485 bin 673 kilogram ihracat gerçekleşti. Bu rakam hasat süresinin devam etmesiyle daha da yükselecek” dedi.

Bir tarım şehri olan Manisa’nın Doğu ve Güneydoğu’dan gelen mevsimlik işçilere de istihdam imkanı sağladığını ifade eden Çebi, her yaştan işçiler tarafından kesilerek yere serilen domateslerin 6 ile 8 gün arasında su oranı yüzde 13-14 civarına düşünceye kadar kurutulduğunu açıkladı. Kurutma işleminin 1 ay ile 45 gün arasında devam ettiğini dile getiren Çebi, şöyle konuştu:

“Satılacak ülkeye göre tuzla veya kükürtle kurutma işlemi gerçekleştiriliyor. Tuzla kurutulan domatesler daha çok Almanya, İtalya, İngiltere ve Yunanistan, kükürtle kurutulan domatesler ise ABD, Hollanda, Danimarka ve İsveç başta olmak üzere AB ülkeleri ile dünyanın çok sayıda ülkesine ihraç ediliyor. İlden yurt dışına gerçekleştirilen ihracat her geçen yıl daha da artıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!