Asırlık tuğlalar sergileniyor

Güncelleme Tarihi:

Asırlık tuğlalar sergileniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2012 00:00

Çanakkale’de tarih araştırmacısı Ahmet Uslu’nun ‘Ateş ve Toprak İşte Çanakkale’ adlı sergi ziyarete açıldı.

Haberin Devamı

Çanakkale Seddülbahir Özel Müzesi ve Çanakkale Gezici Tır Müzesi’nin sahibi tarih araştırmacısı Ahmet Uslu’nun oluşturduğu tuğla ve kiremit koleksiyonu, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde ‘Ateş ve Toprak İşte Çanakkale’ adıyla sergilenmeye başlandı. Serginin açılışına Çanakkale Vali Yardımcısı İzzet Ercan, Eceabat Belediye Başkanı AK Partili Kemal Dokuz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar ve çok sayıda davetli katıldı. Sergide, 1873 büyük İstanbul yangınından sonra ahşap yapılardan vazgeçilmesi üzerine tuğla ve kiremidin önem kazanması sonrasında Çanakkale ve eski adı Maydos olan Eceabat’ta üretilen ve evlerin yapımında kullanılan 100 çeşit tuğla ile kiremit yer aldı.
Tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, elindeki 220 eserlik koleksiyonunun Eceabat, İstanbul ve Tekirdağ Mürefte’de üretilmiş tuğla ile kiremitlerden oluştuğunu söyledi. Eceabat'ın 1900’lü yılların başında Osmanlı’nın en büyük tuğla üretim merkezlerinden birisi olduğunu belirten Uslu, “1873 yılındaki büyük İstanbul yangınından sonra İstanbul’un tuğla ve kiremit ihtiyacını o zamanki adı Maydos olan Eceabat'ta kurulan üretim merkezleri karşılamış. Yıllardır kaybolmaya yüz tutmuş olan bu tuğla ve kiremitleri topladım. Aralarında 130 yıllık tuğlalar bulunuyor. Türkler'e ait olan tuğlaların üzerinde Ayyıldız veya Osmanlıca yazı, Rumlar'a ait olanların üzerinde Rumca yazı ve Musevilere ait tuğlaların üzerinde Latince yazılar bulunuyor. Elimde 21’nci yüzyıla taşıyabileceğim önemli bir koleksiyon oluştu. Bu eserleri herkesin beğenisine sunmaktan dolayı çok mutluyum” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar da Evliya Çelebi’nin, seyahatnamesinde Maydos kiremitlerinden, “Gelibolu’da, Maydos’ta 800 tane kiremitleri pırıl pırıl parlayan evler, haneler gördüm’ diyerek bahsettiğini söyledi.
Açılışın ardından tarihçi Ahmet Uslu, tuğla ve kiremitler hakkında davetlilere bilgi verdi. Serginin, 28 Aralık Cuma gününe kadar ziyarete açık kalacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Asırlık tuğlalar sergileniyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!