Anzak torunları 100'üncü yıla özel ikinci törende atalarını andı

Güncelleme Tarihi:

Anzak torunları 100üncü yıla özel ikinci törende atalarını andı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2015 01:24

ÇANAKKALE Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü için geçen 25 Nisan'da Gelibolu Yarımadası'nda düzenlenen törenlerin ardından Anzak torunları, ataları için bugün ikinci kez kentte anma etkinliği düzenledi. Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove'nin katılımıyla gerçekleşen törenlerde jest yapıldı. Anzakların Türk askerine saygısını göstermek amacıyla etkinlik 57'nci Alay Şehitliği'nde başladı.

Haberin Devamı

Gelibolu Yarımadası'nda Anzak çıkarmasının 100'üncü yıldönümünün olduğu 25 Nisan 2015'te yoğun katılımın olması nedeniyle kente gelemeyen Avustralya ve Yeni Zelandalılar için bugün ikinci kez anma törenleri düzenlendi. Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove, Anzak Koyu'ndan başlayacak olan anma törenleri için jest yaptı. Anma törenlerini, 57'nci Alay Şehitliği'nden başlattı. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile birlikte saat 10.00'da 57'nci Alay Şehitliği'ndeki anıtın kaidesine, Çanakkale savaşlarında yaşamını yitiren tüm askerlere saygı göstermek için çelenk sunan Cosgrove, ardından şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Törene Avustralya Kara Kuvvetleri Komutanı Angus Campbell ve üst düzey yetkililer de katıldı.


"BUGÜN BU CESUR İNSANLARI ANMAK İÇİN BURADAYIZ"
Şehitlik çıkışında basına bir açıklama yapan Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove, Türk toprağını savunan şehitlerin yattığı 57'nci Alay Şehitliği'nde olmaktan büyük onur duyduğunu belirterek, "Burada yatanlar Türkiye'nin Çanakkale yarımadasındaki cesur savaşını temsil ediyor. 57'nci Alay, Avustralya ve müttefik kuvvetlerinin durdurulmasında önemli bir rol oynadı. Bugün bu cesur insanları anmak için buradayız. 56'ncı ve 58'inci Alay dururken, 57'nci Alay artık bulunmuyor, ancak gönüllerde yaşamaya devam ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Anzak torunları 100üncü yıla özel ikinci törende atalarını andı


DOSTULUĞA VURGU
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar da 100 yıl önce meydana gelen savaştan bütün dünyanın mesaj alması gerektiğini söyledi. Savaşan ülkelerle Türkiye'nin hem yönetim hem de halklarının dostluğunun arttığına dikkate çeken Çınar, "Hepimizin bildiği gibi Anzak törenleri 24-25 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor. Çanakkale Savaşlarının 100'üncü yılı dolayısıyla bu yıl 70'e yakın ülkenin devlet başkanı, bakanları, meclis başkanları gibi katılımcılar ile birlikte büyük bir tören gerçeklemişti. Bu törende bu yıl ikincisi sadece 100'üncü yıla has olmak üzere bir törendir. Sayın Genel Vali'ye ve tüm misafirlere teşekkür ediyorum. Sayın Genel Valinin bu yılki törenleri 57'nci Alay Şehitliği'nden başlatmış olması da çok anlamlı, bu nedenle nezaketlerine ve duyarlılıklarına teşekkür ediyorum" dedi.

Haberin Devamı


ARIBURNU'NDAN ANZAK'A DALGIN BAKIŞ


57'nci Alay Şehitliğindeki törenlerin ardından Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove, beraberindeki heyetle Arıburnu bölgesinde bulunan Anzak mezarlarını ziyaret ederek karanfil bıraktı. Genel Vali Cosgrove, Arıburnu yarlarından dalgın bakışlarla 100 yıl önce ülkesinin askerlerinin çıkarma yaptığı Anzak Koyunu uzun uzun seyretti. Cosgrove daha sonra Arıburnu seyir terasından Anzak Koyunu arkasında alarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Ardından Anzak Koyu'nda başlayacak törene geçildi.

Anzak torunları 100üncü yıla özel ikinci törende atalarını andı



ANZAK KOYU'NDA İLK KEZ YAPILDI

Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove, Avustralya Kara Kuvvetleri Komutanı Angus Campbell, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Nicolas Sergi ve üst düzey komutanlar ve üst düzey yetkililerden oluşan 300 kişilik grupla birlikte Anzak Koyu'nda düzenlenen törene katıldı.
Saat 11.00'de başlayan törende konuklar yerini alınca, Avustralya yerlilerinden oluşan bir grup dansçı, geleneksel kıyafetleriyle alana gelerek savaşçı ruhların onurlandırılması seremonisi gerçekleştirdi. Avustralya yerlilerinden Aborjin ve Torres İsland halkının gerçekleştirdiği törende savaşçıların onurlandırılması seremonisi, Anzak Koyu'nda ilk kez yapıldı. Dansçılar Anzak Koyu'nda aldıkları kumu, kutsal duman töreninde kullandı. Yerli iki savaşçı, Kanguru ve Emu kuşunu canlandıran yerli dansı yaptı. Yerli bir savaşçı ise elindeki bir okla kısa bir gösteri sundu. Yakılan barış bitkisinin dumanı, ilk önce yerli savaşçılar, ardından katılımcılar tarafından teneffüs edildi. Törenin ardından savaşta hayatını kaybeden askerler için saygı duruşunda bulunuldu. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı tören Avustralya'da canlı yayınlandı.
Törenler saat 17.00'de Avustralyalıların Lone Pine Anıtı'nda devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!