Alyanak'a ihraç

Güncelleme Tarihi:

Alyanaka ihraç
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çiğli Belediye Başkanı Tevfik Alyanak, yolsuzluk iddiaları nedeniyle CHP İl Yönetim Kurulu kararıyla ihraç istemiyle Disiplin Kurulu'na gönderildi.

CHP İl Yönetim Kurulu Çiğli Belediye Başkanı Tevfik Alyanak'ı, hakkındaki çeşitli yolsuzluk iddiaları nedeniyle partiden ‘‘kesin ihraç’’ istemiyle Disiplin Kurulu'na tedbirli olarak gönderdi. Alyanak ile ilgili dosya 21 kişilik il yönetiminde görüşüldü, karar 3'e karşı 18 oyla alındı.

Özel komisyon kuruldu

CHP Çiğli İlçe Yönetimi, belediye şirketi Kafesan'ın hesaplarında usulsüzlük, yeni açılacak bir otogaz istasyonundan para istendiği iddiaları ile oybirliğiyle karar alıp Alyanak'ın partiden ihracını istedi. Bu istem üzerine İl Yönetimi komisyon oluşturdu.

Üyelik kartı alındı

3 kişilik özel komisyonunun Alyanak hakkında hazırladığı rapor, İl Yönetim Kurulu'nda tartışıldı. Toplantıya mazereti olan yöneticiler dışında katılan 21 kişiden sadece 3 üye ihraca itiraz ederken, Alyanak, Disiplin Kurulu'na parti üyelik hakları da elinden alınarak sevkedildi.

Efsanevi başkanın oğlu

İZMİR'in dürüstlüğüyle ünlü efsanevi Belediye Başkanı İhsan Alyanak'ın oğlu Tevfik Alyanak hakkındaki Disiplin Kurulu kararı partiyi sarstı. İl Başkanı Selçuk Ayhan, dosyanın titiz biçimde irdelendiğini belirtti, ‘‘Başkan'a iddialarla ilgili kendisini aklama fırsatı sağlamak amacıyla Disiplin Kurulu'na gönderilmesi uygun bulundu’’ dedi.

CHP bu anlayışla küçüldü

ÇİĞLİ Belediye Başkanı Tevfik Alyanak, KAFESAN hesaplarının isteyen herkesin denetimine açık olduğunu söyledi. Yeminli Mali Müşavirler Odası'na denetim için başvuracağını belirten Alyanak, alınmadığı iddia edilen elbise ve demirlerin sevk irsaliyeleri ve faturalarının bulunduğunu söyledi. Alyanak, otogaz firmasından rüşvet iddiasını da reddetti, ‘‘Birçok partilinin de içinde olduğu bir firma. Rüşvet istemek mümkün mü?’’ dedi. Alyanak, bu işyerine Ocak ayında 9 milyar, Haziran ayında da 9 milyar lira ceza kesildiğini belirtti,‘‘CHP'nin neden yüzde 8'e düştüğünün kanıtı bu. Bu kararın düzeltilmesi için mücadele vereceğim. İstifayı düşünmüyorum’’ dedi.

ALYANAK ilçe ve il yönetimlerinin savunmasını almadığını belirterek ihraç istemini eleştirdi.

İL Başkanı Selçuk Ayhan ise 4 aydan beri Çiğli'deki sorunları irdelediğini belirtti, ‘‘Biz kol kırılır, yen içinde kalır mantığıyla hareket etme şansına sahip değiliz. Gözümü bazı olaylara kapatırsam, varsa bir suça ortak olurum. Biz Başkan'a Disiplin Kurulu'nda kendisini aklama fırsatı yarattık’’ diye konuştu.

Rüşvet ve yolsuzluk iddiaları

TEVFİK Alyanak, 6 yıl boyunca CHP Çiğli İlçe Başkanlığı yaparken 1994-1999 döneminde Belediye Meclis üyesi oldu. Dönemin ANAP'lı belediye başkanı Galip Öztürk'e karşı büyük mücadele veren Tevfik Alyanak, bugün kendisinin de suçlandığı belediye şirketi KAFESAN'daki yolsuzlukları seçim öncesi gazete yapıp halka dağıttı. İlçedeki irticai örgütlenmeler ve belediye ilişkisini sık sık meclis üyeliği döneminde gündeme getiren Alyanak, CHP'nin Güzelbahçe ile birlikte metropol alanda seçim kazanan 2 başkanından birisi oldu. ‘‘Yıkılmaz’’ denilen Galip Öztürk'ü devirdi. Seçim sonrasında şimdiki ilçe başkanı Ali Rıza Koçer ile belediyede birlikte çalışan Alyanak da, KAFESAN'ın kurbanı oldu. CHP'lilerin hazırladığı dosyada KAFESAN'a alınmış gibi gösterilen bazı malların olmadığı halde gider gösterildiği bildirildi. Alyanak'ın ayrıca, ilçede Eski SHP ve HEP Milletvekili Fahmi Işıklar'ın yeğenlerine ait olan Anı Otogaz’a ruhsat vermek için yine Karşıyaka'da son seçimlerde aday olan bir partili arkadaşının ofisine çek bırakılması yönünde istekte bulunduğu öne sürüldü.

ALYANAK hakkındaki dosyada, parti ilçe yöneticilerine hakaret ve küfür ettiği iddiaları da yeraldı.

Üyeliği askıda

ÇİĞLİ Belediye Başkanı Tevfik Alyanak hakkındaki Disiplin Kurulu'na sevk kararı İl Meclisi'nden en geç bir hafta içinde Disiplin Kurulu'na gönderilecek. Kesin İhraç istemiyle tedbirli olarak kurula sevedildiği için Tevfik Alyanak'ın CHP üyeliği tüzük gereği askıya alındı. Başkan Alyanak, bu süre içinde partideki tüm üyelik haklarını kullanamayacak. 2 ay sonunda İl Disiplin Kurulu'nun alacağı karar aynı yönde olursa, karara CHP Yüksek Disiplin Kurulu'na itirazı mümkün. Buradan da çıkacak karara ise ancak yargı yoluyla yapılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!