Altın zirvede kuyumcu dipte

Güncelleme Tarihi:

Altın zirvede kuyumcu dipte
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2012 00:00

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça, altın fiyatlarının, yükseldikçe satışlarının azaldığını belirtti.

Haberin Devamı

Altın fiyatları zirve yaparken kuyumculuk sektörü dibe vurmaya başladı. Altının son yıllardaki yükselişine bağlı olarak ülke genelinde kapanan dükkan ve atölyelerin oranının yüzde 40’ları bulduğunu açıklayan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça, fiyatların her artışında işlerinin daha da geriye gittiğini belirterek, “Yükselişle birlikte altın takılara olan talep de azalıyor. Alabilen ise 22 ayar altın bileziğe benzeyen ve daha ucuz olan 20, 18 ve hatta 8 ayar bileziklere rağbet ediyor” dedi.

Sermayeden yiyoruz

Altın zirveye çıktıkça, kardan değil sermayeden yemeye başladıklarını anlatan Uça, “Kiralar, elektrik, su paraları, işçi ücretlerinden oluşan maliyetler sürekli artıyor. Bunları karşılamakta güçlük çekiyoruz. Altın fiyatları düştüğünde talep artıyor, kar etmeye başlıyoruz. Vatandaş vitrindeki altını görünce, fiyatlar arttıkça bizim kar ettiğimizi düşünüyor. Biz tam tersini yaşıyoruz. Çünkü yükselen fiyatlar nedeniyle talep gelmiyor” dedi.

Haberin Devamı

MARKET UYARISI

Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça, gıda ürünü satan marketlerin de çeyrek altın sattıklarını belirterek, “Vatandaşı uyarıyorum. Çünkü marketlerden aldıkları çeyrek altınların kar marjları yüksek. 20, 25 TL daha fazla para ödüyorlar. Satarken de aynı şekilde kaybediyorlar. Kuyumcu çeyrek altından 1-2 TL kar ediyor. Kredi kartı ile alışveriş yapanlar, takside böldürenler komisyon da ödüyorlar. Rekabet denetimi yapılsa marketler altın satmaz. Yasal boşluklardan faydalanıyorlar” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!