Akdeniz Foku’nun yuvalama alanında dozerle çalışma tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz Foku’nun yuvalama alanında dozerle çalışma tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2015 01:13

AYDIN’ın Kuşadası İlçesi’nde, Doğal Botanik Parkı ilan edilen ve nesli tükenmekte olan Akdeniz Foku’nun bilinen tek yuvalama alanın bulunduğu bölgede bir otel tarafından yaptırılan dozerle çalışma çevrecilerin tepkisini yolaçtı. Çevreciler, bölgede çalışmaların bir an önce son bulmasını istiyor.

Haberin Devamı

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin (EKODOSD) başvurusu üzerine 12 Aralık 2011 tarihinde CHP’li Esat Altungün başkanlığındaki Kuşadası Belediyesi tarafından meclis kararıyla botanik park ilan edilen bölge koruma altına alındı. Bölgede inşası tamamlanan ve bu sezon hizmete girecek bir otel yönetimi, geçen yıl, önündeki araziyi kullanmak için bölgenin bir bölümünün kendisine tahsis edilmesi amacıyla belediyeye başvurdu. 30 Mart yerel seçimleri öncesi başvuruyu değerlendiren belediye yetkilileri, talebi uygun bularak otel yetkilileriyle 11 Mart 2014’te protokol imzaladı.

Akdeniz Foku’nun yuvalama alanında dozerle çalışma tepkisi

Nesli tükenmekte olan Akdeniz Foku’nun bilinen tek yuvalama alanın da bulunduğu bölgede, protokole aykırı olmasına rağmen dozerle çalışma başlatıldı. Bunun üzerine geçen 17 Mart 2014’te, EKODOSD üyeleri, geçen dönemin belediyesine başvurarak protokolün iptal edilmesini istedi. Buranın botanik parkı olduğu ve yasalara göre suç işlendiğinin vurgulandığı başvuru sonrası yeni bir protokol hazırlandı. Çalışma yapılacak alan yeni protokolle daraltılarak Akdeniz Foku’nun yuvaladığı alan, tahsis edilen yerden çıkartıldı. Ayrıca bölgede inşaat çalışmalarına son verilmesi istendi. Buna rağmen, dozerle bölgedeki çalışmaların sürmesi çevrecilerin tepkisini arttırdı. EKODOSD üyeleri, protokolün iptali için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Konu savcılık tarafından mahkemeye taşındı. 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada üç celse geride kaldı. Mahkeme 10 Nisan’da bölge için keşif kararı aldı. Ayrıca davanın dördüncü duruşmasının ise 21 Nisan’da yapılacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!