Ah Atam, ahh

Güncelleme Tarihi:

Ah Atam, ahh
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yenilenen Kordonboyu'ndaki gözbebeğimiz olan Atatürk Müzesi perişan durumda. Bir yıldır tek kuruş ödenek gönderilmedi, inşaat şirketi çaresiz

KORDONBOYU'ndaki Atatürk Müzesi'nin 2 yıl önce başlayan onarımı, bu yıl için beklenen 300 milyar lira hâlâ gelmeyince yarım kaldı. Yenilenen Kordonboyu'nda yıkık dökük hale gelen, duvarları çürüyen tarihi evin görüntüsü İzmirliler'in içini sızlatıyor.

Çürümeye başlamış

GÜNBA-İnşaat'ın 1998'de sadece sıva ve badana için başlayan çalışmalar ilerledikçe, müzenin perişan hali ortaya çıktı. Evin tamamen çürüdüğünün belirlenmesi üzerine inşaat şirketi, tarihi evi temelinden itibaren yenileme çalışması başlattı.

Neredeyse çökecekti

ÇÜRÜMEYE, Kordon'daki dolgu çalışmalarının yol açtığını belirten şirketin mühendisi Yücel Günce, ‘‘Çalışmalar başladığında evin bodrum katında su bir metreye ulaşmıştı. Bina neredeyse çökme noktasına gelmişti. Yağmurlar başlamadan paranın gelmesi gerekiyor’’ dedi.

Parasızlık aksattı

ÖDENEĞİN gelmesi halinde 23 Nisan'da müzenin açılabileceğini belirten Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü yetkilileri ise, ‘‘29 Ekim 2000'e yetiştirmeyi planlıyorduk. Ama işler göründüğünden fazla olduğu gibi, ödeneğin gelmemesi çalışmaları aksattı’’ diye konuştu.

Tarih son anda kurtuldu

ATATÜRK Müzesi yıllarca bakımsızlığın kurbanı oldu. Zaman içinde gözle görülür şekilde çürümeye başlayan tarihi ev, 1998'de Kültür Bakanlığı'nın girişimiyle onarılmaya başlandı. Günba-İnşaat tarafından başlatılan boya badana çalışmaları yetersiz kaldı. Evin ciddi tehlike içinde olduğunu farkeden Yücel Günce, ‘‘Biz sadece sıvaları kazıyıp, boya yapmak için girdik. Ancak sıvaları kazıdığımızda evin tamamen çürümüş olduğu ortaya çıktı. Bodrum katı sular altında kalmıştı. Bu evin kanalizasyonu orijinal olduğundan yapılan dolgu çalışması eve büyük hasar vermiş. Biz de temelden tadilata başladık. 1998'de ilk gelen ödenekle çalışmaları sürdürüyoruz. Bugüne kadar 115 milyar lira harcandı. 1 yıldır da 300 milyarlık ödeneği bekliyoruz. Çatıları söktük. Ancak önümüz kış. Ödeneğin bir an önce gelmesi görekiyor’’ dedi.

ÖDENEK gelirse çalışmaları hızlandıracaklarını belirten Günce, ‘‘Şu anda çalışmalar ağır devam ediyor. Bizim yerimizde başka bir firma olsa çalışmaları bırakır. Önümüz kış olduğu için çalışmaların hızlanması gerek. Yoksa yağmur, evi eski haline döndürür. Ancak biz buna imkan tanımıyoruz. 20 yıldır bu işi yapıyoruz. Ödenek gelse de, gelmese de evi zor durumda bırakmayız. Ancak bu ödeneğe çok acil ihtiyacımız var. 2001 yılından da umutlu değilim. Elimizdeki imkanlarla birşeyler yapmaya çalışıyoruz’’ diye konuştu.

Atatürk evinin tarihçesi

1856'da Fransız bir halı tüccarı tarafından konut olarak yaptırılan köşk, 1900'lü yıllarda otel olarak kullanılmaya başlandı. 1923'te düzenlenen İktisat Kongresi'ne katılan Mustafa Kemal Atatürk, bu otelde kaldı. Atatürk İzmir'den ayrıldıktan sonra, çok beğendiği otel belediye tarafından kamulaştırılarak Atatürk Evi'ne dönüştürüldü. Atatürk, daha sonra İzmir'e her gelişinde bu evde kaldı. Ölümünden sonra da binanın üst katı Atatürk Evi, alt katı da İzmir Okuma Evi olarak düzenlendi. 1972'de Kültür Bakanlığı'na devredilen Atatürk Evi, müzeye dönüştürüldü. Atatürk Müzesi, 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nın girişimiyle onarılmaya başlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!