AB bayraklı gemiler Aliağa'da sökülecek

Güncelleme Tarihi:

AB bayraklı gemiler Aliağada sökülecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 01:30

GEMİ Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Başkanı Adem Şimşek, 2015 yılı planlamasında AB bayraklı gemilerin Türkiye'de sökülmesi yönündeki girişimlerin sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Dernek Başkanı Adem Şimşek, 2014 yılı itibarı ile geçmiş yıllara göre artış gösteren AB bayraklı gemilerin İzmir'in Aliağa İlçesi'nde sökülmesi işleminin bu yılda devam etmesinin beklendiğini anlattı. 2015'in ilk çeyreğinde AB ülkeleri donanmaları envarterlerinden düşülerek hurdaya ayrılan gemilerin rotalarının Türkiye'ye çevrildiği belirten Şimşek, şöyle konuştu:
"Global krizin etkilerini bertaraf etmek için hazırladığımız B Planımızı uygulamaya başladık. Uygulamada giderek artan ivmede başarı elde ettik. AB ülkelerinin Savunma Bakanlıkları'ndan hurda savaş gemilerini almaya başladık. Bunların içinde Hollanda'dan getirdiğimiz 7 bin 162 ldt'lik 'Zuiderkruis' isimli savaş gemisi var. Üyelerimizin İngiltere Donanması'na ait 3 bin 940 ldt'lik 'HMS Manchester', 3 bin 596 ldt'lik, 'HMS Liverpool' ve 2150 ldt'lik 'Playmount' isimli gemiler var. Yine bir başka üyemiz Brezilya'dan 'Ex.ndd Rıo de Janeıro' isimli 6 bin 800 ldt'lik gemi getirdi ama bunlar da bizim için yeterli değil. 2015 yılının ilk çeyreğinde sonuçlanacak olan Yunanistan, Mısır, Ukrayna, İtalya, Fransa gibi ülkelerden de hurda gemi almak için çabalıyoruz. Bu doğrultuda ön görüşmelerimiz iyi yönde sonuçlandı. Bunun yanında AB ülkelerinin savunma bakanlıklarıyla temasa geçildi ve buralardan hurda savaş gemileri alınmaya başlandı. Halen Almanya, Hollanda, İngiltere gibi ülkelerden getirilen hurda savaş gemilerinin de yine Aliağa tesislerinde sökümlerine başladık."

AB bayraklı gemiler Aliağada sökülecek

Tüm bu girişimlerinin sektöre adeta doping etkisi yaptığını anlatan Şimşek, 2015 yılı ilk çeyreğinde tam kapasiteye erişme hedefi için gerekli anlaşmaları büyük ölçüde tamamladıklarını, bazıları ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi. GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek, "AB bayraklı ülkelerin envanter dışına çıkarılmış donanma gemilerinin Türkiye'ye gelmesinin ardından bizlere gemilerini satmak istemeyen Avrupalı armatörler, gemilerdeki, AB ülkesi bayrağını bir başka ülkenin bayrağına çevirmek kolay olduğu için yine AB kriterlerine uymayan diğer üçüncü dünya ülkelerine gemilerini satabilirler" diye konuştu.

"ORTADOĞU VE AKDENİZ FİLOLARINA DA TALİBİZ"
Bayrak değişimleri ile de mücadelelerinin uluslararası boyutta devam ettiğin de vurgulayan Şimşek, şunları söyledi:
"Geçen yıllarda Arap ülkelerinden de önemli rakamlarda hurdaya ayrılmış gemiler getirdik. Bu bölgedeki karışıklıklardan dolayı, armatörler ya korkup satmıyor ya da gemilerini ellerinde bekletiyorlar. Bölgedeki kaotik ortamın yatışmasıyla birlikte bu bölgelerdeki gemileri de yine ülkemize getirmeye çalışacağız. Ortadoğu ve Arap ülkelerinde şu anda satılmayı bekleyen 80 gemi olduğunu biliyoruz. Bunun için de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Önümüzdeki yıl devreye girmesini beklediğimiz Gemilerin Emniyetli ve Çevreye Uyumlu Geri Dönüşümüne ilişkin Hong Kong Uluslararası Konvansiyonu'na göre, AB bayrağı taşıyan gemiler, bizim tesislerimizden başka yerde zaten sökülemeyecek. Bu da bizim için çok önemli biri adım olacak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!