9 Eylül'ler bölünmez

Güncelleme Tarihi:

9 Eylüller bölünmez
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2013 01:34

İzmir’in işgalden kurtuluşunun 91’inci yılı büyük coşkuya sahne oldu.

Haberin Devamı

Gündüz başlayıp gece boyunca süren kutlamalar görsel şölene dönüştü. Kentin dört bir yanında düzenlenen etkinliklere katılan kadın-erkek 7’den 70’e binlerce İzmirli, ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle 9 Eylül destanını bir daha yaşadı. Bu sırada Gümüldür’de ise fikir babalığını AK Parti Milletvekili Rifat Sait’in yaptığı ‘9 Eylül Dünya İzmirliler Günü’ kutlanıyordu. Vali Mustafa Toprak’ın merkezdeki kutlamalar yerine, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun ‘çakma ve zorlama şov’ olarak nitelendirdiği organizasyona katılması CHP’li vekillerin tepkisini çekti.

İzmir, 9 Eylül gecesi şenlik yeri gibiydi. Binlerce İzmirli kentin kurtuluşunu sokaklarda birbirinden renkli etkinliklerle kutladı. Sabahın erken saatlerinde resmi törenlerle başlayan kutlamalara katılım geçen yıllara oranla daha üst seviyedeydi. Akşam ise binlerce İzmirli akın akın Göztepe, Karşıyaka ve Kordon’da buluştu. İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 91’inci yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen fener alayı ve meşale gösterisi ise görsel şölene dönüştü. Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanı’na gelen İzmirliler, bandonun marşları eşliğinde Gündoğdu’ya doğru yürüyüşe geçti. Finalde de Manga sahnedeydi.

Haberin Devamı

Bu sırada Menderes Gümüldür’de ise bu yıl ilk kez gündeme gelen ve tartışmalara neden olan başka bir etkinlik vardı. AK Parti Milletvekili Rifat Sait’in düşüncesi olarak ortaya atılan, 9 Eylül İzmirliler Platformu’nca bir tatil köyünde düzenlenen ‘9 Eylül Dünya İzmirliler Günü’ kutlanıyordu. Bu geceye Vali Mustafa Toprak, İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Arnavutluk Ankara Büyükelçisi Genci Muçaj, sanatçı Gönül Yazar, Niran Ünsal, İsmail Özkan ve Ege, bazı ilçe başkanları ve vatandaş katıldı.

Başkan törende yine eleştirdi
Geçen hafta twitter hesabından attığı tweet’lerle bu kutlamayı ‘çakma ve zorlama şov’ olarak nitelendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’deki kurtuluş şöleninde yaptığı konuşmada, aynı saatlerde Menderes’te gerçekleşen 9 Eylül Dünya İzmirliler Günü’ne gönderme yaptı. İzmir ve İzmirliler var oldukça 9 Eylül’ün kutlanacağını söyleyen Kocaoğlu, “9 Eylül’ü çakma İzmir Dünya Günü olarak ilan etmeye çalışanlar, İzmirlilerden Gündoğdu Meydanı’nda bugün cevabını almıştır. Diri olmak zorundayız. Atatürk ilke ve inkılaplarını savunmak zorundayız. Ülkemize sahip çıkmak zorundayız. Ne mutlu 9 Eylül’ü bize verenlere, ne mutlu şehitlerimize, ne mutlu dedelerimize, ne mutlu bizlere, onlara layık olan evlatlara” dedi.

Haberin Devamı

Vali, Sait’in etkinliğinde
Aynı saatlerde Menderes’teki kutlamalara katılan Vali Mustafa Toprak, “Bugün barış içinde yaşıyorsak bunu Atatürk ve silah arkadaşlarına borçluyuz. Bu güzelliği sürdürmek için çaba sarf etmeliyiz. Bu güzellik pek çok etkinlikle kutlanmalıdır. Burada çok farklı kültürlere sahip vatandaşlarımız bulunuyor. Sizinle aynı heyecanı yaşadığım için mutluyum. Böyle bir projeyi hazırlayan AK Parti Milletvekili Rıfat Sait’e teşekkür ediyorum” diye konuştu. Sait ise festivalin herhangi bir çalışmaya alternatif olmadığını söyledi, “Amacımız İzmirlileri kaynaştırmak ve bütünleştirmek. Siyasi bir çalışma değil” dedi.

CHP’li vekiller tepkili
Vali Mustafa Toprak’ın 8 Eylül Pazar akşamı Büyükşehir’in verdiği 9 Eylül resepsiyonu yerine AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın kızının Çeşme’de yapılan düğününe, 9 Eylül akşamı da İzmirlilerle yapılan kutlamalar yerine Menderes’teki Dünya İzmirliler Günü Festivali’ne katılması CHP’li vekillerin tepkisine neden oldu.
Alaattin Yüksel: 9 Eylül akşamı AKP Milletvekili Rifat Sait’in icat ettiği etkinliğe partili vekiller bile gitmemişken valimiz katılmış. Kendisine, ‘Bu anlayışla İzmir’in valisi olamazsınız. İzmir’in valisi olun’ diyorum. Elbette belediyenin resepsiyonuna katılmayıp il başkanının düğününe gidebilir ama bir yarım saat ayırabilirdi. İzmir İzmir olalı böyle bir şenlik görmedi. Bence vali çok şey kaçırdı. İzmir’in kurtuluşunu değersizleştirme çalışması olan toplantıya katılması ise hoş görülecek bir şey değil.

Haberin Devamı

Aytun Çıray: Valimizin böyle bir tercihte bulunmasına üzüldük. AKP’liler bile arkadaşlarının düzenlediği bu etkinliğe katılmamış. Bu etkinliği İzmir’in kurtuluşunu değersizleştiren bir organizasyon olarak aldım. Valimiz doğru yapmamış ve muhteşem bir geceyi kaçırmıştır. Eğer devletin valisi olsaydım, 9 Eylül gibi bir milli bayram yerine Dünya İzmirliler Günü gibi bir fikrin mucidini muhatap almak istemezdim. Vali İzmirlilerden özür dilemeli.
Mustafa Moroğlu: Hem vali adına hem de İzmir adına çok üzüldüm. Valiyi bir İzmir vekili olarak uyarmak istiyorum. İzmir bu tür davranışlarla yönetilemez. Bugüne kadar tanımadığı Ömer Cihat Akay’ın kızının düğününe sadece AKP’nin il başkanı olması nedeniyle gitmeyi tercih etmesi, İzmir halkına, 9 Eylül’e ve Kurtuluş Savaşı’na karşı bir saygısızlıktır. 9 Eylül’de de Kordon’daki törenler yerine Rifat Sait’in alternatif kutlamasına gitmesi ikinci bir saygısızlıktır. Dünya İzmirliler Günü’nü Sait’le birlikte mi düzenlemişler? Umarım bir üçüncü saygısızlığı olmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!