4 milyar dolarlık teknokent kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

4 milyar dolarlık teknokent kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2008 00:00

EGİAD İşadamları Derneği, İzmir’i teknoloji kenti yapmak için harekete geçti. Teknokent için en az 4 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. Kaynak yabancı sermaye.

EGE Genç İşadamları Derneği İzmir’i teknoloji kenti yapmaya yönelik hazırladığı ve Fransa’daki Sophia Antipolis’in işletici firması CICOM ile hayata geçecek projede sona gelindi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) bünyesindeki Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde kurulması düşünülen teknokent için en az 4 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. İzmir’in geleceğinin bilişimde olduğuna inanan genç işadamları teknoloji kenti yaratmak üzere hazırladığı proje kapsamında Fransa’daki Sophia Antipolis’in işletici firması CICOM ile anlaşma zeminini sağladı.

YOLUN SONUNA GELDİK

Geçtiğimiz hafta EGİAD Başkanı Cemal Elmasoğlu, İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlten, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Püskülcü, Fransa’nın Nice şehrinde bulunan Sophia Antipolis teknoparkını ziyaret ederek, CICOM yetkilileriyle anlaşmanın son şekli verilmeye çalışıldı. EGİAD Başkanı Cemal Elmasoğlu, hukuki altyapısı ile ilgili detayları bitirmeye gayret gösterdiklerini ifade ederek, "Bu İzmir’in, EGİAD’ın projesi. İzmir’e kazandıracağız. Çok heyecanlıyız. Hata yapmak istemiyoruz. Şu anda pürüz söz konusu değil. Ancak belirli bir süre daha bu hukuki çalışmaları sonuçlandırmamız gerekiyor. Bugüne kadar anlaşma metni 6 kere değişti. Şimdi 7’incisi yazıldı. Bir tarafta EGİAD, bir tarafta İYTE, diğer tarafta CICOM var. Yolun sonuna geldiğimize inanıyoruz. ’İzmir, ne kenti olacak?’ arayışı içinde olan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Bu proje bence sadece İzmir’in değil Türkiye’nin farklı bür yüzünü ortaya çıkaracak. Biz bilişimle kalkınacağımıza inanıyoruz" dedi. Teknokentin Bakanlar Kurulu kararı ile 2 milyon 183 bin metrekare alan üzerine kurulmuş Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde oluşturulacağını kaydeden Elmasoğlu, "Tekstilden, kimyaya, otomotiv sektörüne kadar aklınıza gelebilecek her sektörde ar-ge projelerinin yapılacağı bir alan. Türkiye’de tek olacak.

DEĞİŞİMSÜRECİ

Fransa’daki Sophia Antipolis ile rekabet edebilecek durumda olacak. Teknokent olarak nitelendiriyoruz. İçinde otellerinden tutun da yaşam merkezlerine kadar tüm sosyal aktivitelerin yapılacağı yerler olacak. Yurtiçinden veya dışından gelecekler, Çeşme veya İzmir’e inmeden tüm sosyal aktivitelerini yapabilecekler. Böyle bir yatırım, değişim süreci mininum 4 milyar doları bulur" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!